TKO SE JOŠ NAŠAO NA POPISU?

MICHELIN U HRVATSKOJ: Po prvi put dodjeljene i BIB Gourmand preporuke!

 Mario Kučera i Biljana Blivajs
Lista restorana s Michelinovom preporukom, koja je donedavno brojala 31 objekt, sada je obogaćena s još 24 nova restorana, i to nakon što su Michelinovi inspektori tijekom 2017. godine, kako to i obično bude, odradili tajni i detaljni obilazak domaćih gastro-punktova te odabirali najbolje među njima, vrijedne ove iznimno važne oznake.

Nakon rovinjskog Montea, još su dva hrvatska restorana dobila prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Riječ je o šibenskom poznatom i hvaljenom restoranu Pelegrini te dubrovačkom restoranu 360˚, čime se Hrvatska sada može pohvaliti s čak tri ugostiteljska objekta koji su nositelji ove prestižne i vrijedne oznake. Osim toga, lista restorana s Michelinovom preporukom, koja je donedavno brojala 31 objekt, sada je obogaćena s još 24 nova restorana, i to nakon što su Michelinovi inspektori tijekom 2017. godine, kako to i obično bude, odradili tajni i detaljni obilazak domaćih gastro-punktova te odabirali najbolje među njima, vrijedne ove iznimno važne oznake.

Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Od 2017. godine, kada je u Hrvatsku prvi put stigla Michelinova zvjezdica, nešto se ipak promijenilo: ove su godine prvi put dodijeljene i Michelinove oznake BIB Gourmand, a dobili su ih četiri restorana - Konoba Mate iz Korčule, restoran Dunav iz Iloka, krapinski Vuglec breg te splitska konoba Fetivi.

Tu je riječ o oznaci koja se dodjeljuje restoranima s menijima po pristupačnim cijenama, a novost je i to da je Michelinova mapa restorana koja je dosad obuhvaćala Istru, Dubrovnik i Zagreb, uključila i destinacije poput Šibenika, Iloka, Splita, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

“Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta, što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Ne iznenađuje previše da su Michelinovi inspektori za drugu zvjezdicu koju će dodijeliti nekom hrvatskom restoranu odabrali baš Pelegrini.

"Sretni smo što smo dobili zvjezdicu. Ona je došla u pravo vrijeme - za 10. godišnjicu restorana, taman uoči našeg kongresa Chefs Stage na koji dolaze regionalni lideri u gastronomiji - rekao je vlasnik i chef Pelegrinija."

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
Na fotografiji: chef Rulolf Stefan.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Sibenik, 170415. Konoba Pelegrini. Na fotografiji: chef Rulolf Stefan. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Upravo je Pelegrini, naime, dvije godine zaredom pobijedio u izboru Dobrih restorana, projekta Jutarnjeg lista i Vinarta, s time da je Pelegrini prošle godine bio apsolutni pobjednik tog natjecanja, a njegov vlasnik i šef Rudolf Štefan tada je pobijedio i u konkurenciji šefa godine. Restoran Pelegrini već dugo drži titulu najboljeg restorana Dalmacije jer ima sve - divnu atmosferu, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Desert sa rogacem.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Desert s rogačem

Vlasnik i vrhunski kuhar svaku sezonu uvodi potpuno nova jela, a već neko vrijeme oduševljava tripicama od grdobine. Ako vam riba nije prva na listi želja, iako bi u Pelegriniju trebala biti, naručite biftek koji rade sa sirom iz mišine, a kada počne sezona višnje maraske rade marmeladu koja smiruje snagu jakog sira.

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
 Na fotografiji:  Biftek sa zapecenim misnim sirom i povrcem
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Lokalne namirnice na drugi način, uz nove tehnike i novu tehnologiju, prezentirane na drugi način - to je Pelegrinijev imperativ od kojeg chef Štefan ne odustaje i s velikom pažnjom unosi kreativno osvježenje u tradicionalnu dalmatinsku spizu koja, tako osuvremenjena, oduševljava mnoge bjelosvjetske gurmane. Tako se malo-pomalo pomiču granice koje je lokalno, poslovično vrlo konzervativno nepce u stanju prijeći.

Arhiva restorana Pelegrini

"Radost! Velika radost! Osmjeh mi ne silazi s lica! Ne mogu naći riječi da vam opišem kako se osjećam, čista sreća! podijelio je s nama Rudolf Štefan, alfa i omega restorana Pelegrini.

Restoran 360˚ iz Dubrovnika, koji je sada nositelj treće Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, lani je na izboru Dobrih restorana bio proglašen drugim najboljim restoranom dalmatinske regije. Smješten je na istočnom perimetru dubrovačkih zidina te se tamo od ranog proljeća do kasne jeseni drevni bedemi pretvaraju u ekskluzivnu gastro-lokaciju koja u jeku sezone zna odjednom ugostiti i do 150 ljudi, najviše stranaca koji su očarani povijesnom lokacijom.

Arhiva Restorana 360 Dubrovnik

Restoran 360˚u posljednjih godinu dana doživio je veliku preobrazbu. Ne toliko izvana, gdje je ostao podjednako spektakularan. S terase restorana povrh dubrovačkih zidina i dalje se pruža nezaboravan pogled na dubrovačku povijesnu luku, no došlo je do promjena u kuhinji nakon što je njome zavladao kuhar Marijo Curić, koji je glavni kuhar postao 2015. godine.

Dubrovnik 13092017
Restoran 369
Chef Marijo Curic i voditelj Rudolf Papac
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Tada je 360˚ skočio s osmog na treće mjesto najboljih restorana Dalmacije. Moglo bi se reći da se ovdje radi o modernoj mediteranskoj kuhinji s pomakom jer moderna filozofija kuhanja u maštovitim kulinarskim kreacijama sljubljuje sastojke karakteristične za tradicionalnu mediteransku kuhinju. Chef Curić hrani pristupa s mnogo emocija i poštuje namirnice kako bi postigao harmoniju teksture i okusa.

Arhiva Restorana 360 Dubrovnik

"Nisam od onih koji će nešto napraviti samo da bude lijepo za oko, nastojim da se svi segmenti uklope i da jelo bude jako dobro, da ga ljudi zavole, a za to treba puno vremena i truda" - rekao je ranije chef Curić koji je svoj stil kuhanja brusio stažirajući u restoranima s dvije Michelinove zvijezdice - u milanskom Mudecu te u londonskom Marcusu i Squareu. Dubrovački restoran sada je, tijekom zimskog perioda, zatvoren, a ponovno se otvara 27. ožujka.

Pročitajte još:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:44