VELIKA PROMJENA

Michelin uveo novi sustav ocjenjivanja vinarija, sve skupa izazvalo je veliku pomutnju

Potez je izazvao veliku pažnju, ali i niz kritičkih osvrta u specijaliziranim vinskim medijima

Michelin Guide predstavio je novi sustav vrednovanja vinarija pod nazivom "Michelin Grapes", čime nakon restoranskih zvjezdica i nedavno uvedenih hotelskih ključeva, širi svoj utjecaj izravno na proizvođače vina. Novi model, koji s pilot fazom kreće u Francuskoj, a globalnu primjenu očekuje od izdanja za 2026. godinu, vinarijama će dodjeljivati jedan, dva ili tri grozda uz dodatnu kategoriju "Selected" za preporučene proizvođače. Za razliku od dosadašnje Sommelier Award koja je nagrađivala servis i vinske liste unutar restorana, ova oznaka valorizira cjelokupni rad vinarije kao entiteta.

image
Alexandros Michailidis/Getty Images

Ovaj potez dolazi u specifičnom trenutku za tržište vinske kritike, s obzirom na to da je tvrtka od 2019. godine stopostotni vlasnik publikacije Robert Parker Wine Advocate. Iako se u stručnim krugovima spekuliralo o potencijalnom spajanju metodologija, glavni direktor Michelina Florent Menegaux pojasnio je kako će taj etablirani brend međunarodne vinske kritike nastaviti djelovati uz Michelin kao zaseban entitet.

Dok će Wine Advocate nastaviti s analitičkim recenzijama specifičnih vina i berbi baziranim na bodovnom sustavu, Michelinov vodič preuzima ulogu šireg arbitra kvalitete vinarije kao destinacije i proizvođača, čime se stvara dualni sustav unutar iste vlasničke strukture.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/cropix/Cropix

Logika iza grozdova brutalno je jasna: Michelin zatvara komercijalni krug svog ekosustava, standardizirajući preporuke za smještaj, gastronomiju i sada vinski turizam pod jednim krovom. Pet kriterija ocjenjivanja - od agronomije do dosljednosti - sugeriraju da Michelin odustaje od klasičnog ocjenjivanja na slijepo u korist procjene brenda i poslovnog modela. Posebno je indikativan kriterij "agronomije", koji signalizira da će se valorizirati rad u vinogradu jednako kao i enološki postupci, što je značajan zaokret prema vrednovanju terroirskog identiteta naspram čiste tehnologije. Time se fokus s tekućine u čaši pomiče na doživljaj i infrastrukturu, što neminovno favorizira vinarije s kapitalom za reprezentativan prihvat gostiju.

image
Adrianhancu/Getty Images

Vrijedi primijetiti da je na najavu novog sustava odmah stigla prilično snažna reakcija dijela stručne i šire vinske javnosti, od komentara na društvenim mrežama do kritičkih tekstova u specijaliziranim vinskim časopisima i portalima, koji upozoravaju da Michelin time dodatno koncentrira utjecaj nad time kako se globalno definira “dobro” vino. Prvi Michelinov vodič za vinarije izići će 2026. godine za Burgundiju i Bordeaux, dvije najprestižnije svjetske vinske regije čija je postojeća hijerarhija (Grand Cru i Premier Cru sustavi) već kompatibilna s Michelinovim modelom klasifikacije.

Nekoliko utjecajnih vinskih magazina istaknulo je da novi grozdovi dolaze na tržište već preplavljeno Parkerovim bodovima, drugim kritičarskim sustavima i aplikacijama, pa se Michelinov ulazak u ocjenjivanje vinarija u tom kontekstu vrlo jasno može čitati manje kao doprinos vinskoj kulturi, a više kao još jedan korak u stvaranju svojevrsnog monopola nad gastronomskim i vinskim preporukama; od restorana, preko hotela, do vinarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 13:04