Gdje na pečenje?

Mliječni odojak na Karlovačkoj cesti je otkriće! Meso je toliko mekano da se topi u ustima!

 Marko Miscevic/Cropix
Pripreme za novogodišnje slavlje mogu početi, a Bicko u ponudi ima specijalitet kojeg će obožavati ljubitelji odojaka

Dok polako, ali sigurno koračamo prema prosincu, mjesecu slavlja, kuhanog vina i dobrog raspoloženja, ne možemo, a da se ne osvrnemo i na specijalitete uz koje ćemo kroz mjesec dana još jednom tradicionalno ispratiti tešku godinu iza nas i za iduću poželjeti ipak nešto bolje.

Upravo zato, osim klasika kao što su purica s mlincima i sarma, moramo spomenuti i kako je veliki prosinački hit posljednje dvije godine kod nas postao i mliječni odojak. Kako je krajem prošle godine pisala Neda Batinić, riječ je španjolskom conchillo asadu, jelu koje se opisuje kao dojmljiv specijalitet u djelima poput "Don Quijote" Miguela de Cervantesa te "A sunce izlazi" Ernesta Hemingwaya i koji se u Španjolskoj i Portugalu tradicionalno poslužuje na Novu godinu. Pisali smo tada i o domaćim restoranima koji su mliječnog odojka uvrstili na svoj meni pa smo tako, između ostalih, upravo o pripremi ovog jela razgovarali i s Ivicom Kovačevićem iz zagrebačkog Bicka te otkrili kako se na Karlovačkoj cesti, nedaleko Arena centra, mliječni praščići mogu isprobati već godinama. No, ovih je dana Ivica najavio i veliku novost. Naime, odnedavno se u Bicku može isprobati meso pripremljeno na ovaj način dobiveno isključivo od tri autohtone hrvatske pasmine – crne slavonske, turopoljske svinje te banijske šare.

"Počeli smo sa španjolskim sortama, ali onda smo odlučili pokušati kod naših proizvođača, uspjeli pronaći nekoliko kooperanata s kojima se dobro slažemo i praščiće sada imamo u ponudi kroz cijelu godinu, pečemo ih svakog vikenda, a kroz tjedan po narudžbi", rekao nam je Ivica Kovačević iz Bicka dok je tanjurićem rezao pečenog praščića, baš kao što to rade Španjolci.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Oni na kraju razbiju tanjurić, ali mi ćemo to ovog puta preskočiti", dobacio je Karlo Kovačević, chef kuhinje zagrebačkog Bicka.

Dodao je i kako je u pitanju prava delicija koju su ljudi kao takvu odmah i prepoznali no kako je svjestan da postoje i oni s moralnim dilemama. Naime, riječ je o životinjama koje teže otprilike 3 do 5 kilograma prije pečenja. Kako nam govori Ivica, jedan takav praščić dovoljan je za 4 do 8 osoba, ovisno o veličini i apetitu gostiju, a cijena se kreće od 770 do 960 kuna.

"Kada probaju, ljudi uglavnom sve zaborave. To je toliko mekano i delikatno meso da je šteta ne probati. Pripremamo ih prema izvornom španjolskom receptu, samo sa svinjskom masti i soli. Takve ih ubacujemo u pećnicu i meni su tako pripremljeni osobno najbolji. To je meso koje jednostavno ne traži previše, a daje puno. Poslužujemo ih uz pečeni krumpir te krumpir ili grah salatu", dodaje Ivica.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ivica nam govori i kako je njegova namjera gostima pokazati da i mi, baš poput Španjolaca, imamo kvalitetnu namirnicu i znamo je pripremiti. Dodaje i kako domaćim praščićima, baš kao i s pršutom kojeg proizvodi od križanaca turopoljske i crne slavonske svinje, želi pokazati sve ono vrijedno što imamo svakako trebamo i iskoristiti.

"Dolaze mi ljudi koji su probali i pravi conchillo asado u Španjolskoj i kažu da im je naš još bolji. Zašto to onda ne bismo iskoristili? Šteta je imati nešto ovako vrijedno, a ne znati ponuditi to gostu. Voljeli bismo postati adresa gdje se jedino može pronaći ovakav specijalitet, pripremljen od tri autohtone pasmine i želimo da što više ljudi to zna", rekao na kraju.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13