ZA POD ZUB

Moja mama radi najbolje štrukle s tikvom i makom! Srećom, otkrila mi je recept

 Lidija Lončarić/
Štrukli koji su zapravo štrudla bude nostalgiju i, ako dolazite iz Međimurja, Zagorja ili Podravine, podsjećaju na mame i bake

Nisam mogla odoljeti, a da sebi ne "ukradem" ova četiri komada štrudle sa zelenom tikvom i makom prošle nedjelje nakon obiteljskog ručka. Žurno mi ih je spakirala mama, nakon što mi je danima prije pričala o tome kako je napravila prefine, kako ona kaže, štrukle s tikvom i makom, iste onakve kakve je nekad radila i njezina mama. "Može meni na slano?" pitala sam je. Zamolbu sam ovog puta možda uputila prekasno, kad je u pećnicu već stavila krumpir i meso za ručak, ali je odmah postrojila ostale članove obitelji pa sestru i tatu hitno poslala u trgovinu po kore za savijače. Nije bilo šanse da ne isprobam ovu starinsku međimursku štrudlu napravljenu na njezin način.

image
Lidija Lončarić/

Jedan komad maznula sam kada je još bila vruća i, iako mi je mama ozbiljnim glasom dala do znanja da zaista nema smisla mak stavljati u slanu štrudlu, red bez šećera koji je napravila samo za mene bio je red najbolje štrudle u dugo vremena koju sam probala (bolja čak i od one s domaćim vučenim tijestom koju sam nedavno pojela u poznatom restoranu).

Odmah sam je zamolila za recept i reći ću vam jedno, iako je mama ne radi često i do sada joj nisam pridavala neku posebnu pozornost, kada sam je ovaj puta izvadila iz plastične Tupperware kutije, zamirisala je na dom. Na našu staru žutu i novu bijelu kuhinju, na "ono slatko" što dolazi nakon nedjeljnog ručka, podsjetila me na miris svježih tikvi i tikvica iz vrta i masne prste najmlađih članova naše obitelji. Podsjetila me na i svako pospremanje stola nakon ručka, skakutanje pasa oko vruće pećnice i lijeno zijevanje punih trbuha, na svaki dolazak i odlazak iz naše obiteljske kuće. I priznat ću vam, čak iako nisam fan tikve na slatko, dok ovo pišem, razmišljam o tome da ove "štrukle" i sama napravim već danas. I to u slatkoj varijanti, mami za sreću!

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

1 pakiranje listova za savijače
1 lijepa zelena tikva
100 - 150 g mljevenog maka
1 jaje
1-2 žlice krušnih mrvica
šećer
sol
ulje
2 žlice vrhnja

Priprema:

Operite, narežite na veće komade, ogulite i naribajte tikvu. Posolite tikvu i dok pripremite ostatak sastojaka za izradu, ocijedite je i dodajte žumanjak i krušne mrvice. Pećnicu zagrijte na 190 do 195 stupnjeva. Prvi koru za savijače premažite uljem, a drugu poprskajte mješavinom ulja, vode i soli. Stavite drugu koru na prvu i po njoj rasporedite tikvu. Po tikvi posipajte mak i šećer. Zarolajte i narežite na komade, posložite ih u posudu za pečenje (koju ste premazali uljem ili maslacem) jedan do drugog (ovo je trik koji je moja mama, kako kaže, pokupila s interneta, a nakon što se štrudla na ovaj način ispeče, komadi se spoje, ali ih jednostavno možete otkidati rukom i uživati). Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Kada popunite posudu, napravite mješavinu vode i soli, dodajte 2 žlice vrhnja, 2 žlice ulja, bjelanjak i 2 žlice šećera pa time obilno premažite sve "štrukle". Pecite oko 45 minuta ili dok "štrukli" ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:57