THE BEST CHEF 2023

Na dodjeli nagrada za najbolje chefove svijeta, titulu najboljeg pastry chefa odnio poznati Španjolac Jordi Roca

Ovaj 45- godišnji Španjolac najpoznatiji je po virtuoznim desertima koje priprema u obiteljskom restoranu El Celler de Can Roca

Noćas su u Centro Internacional de Congresos de Yucatán u Méridi, glavnom gradu meksičke savezne države Yucatán održane The Best Chef Awards, međunarodne kulinarske nagrade za najbolje kuhare na svijetu po izboru struke, a titulu najboljeg svjetskog slastičara odnio je pastry chef Jordi Roca. Inače, ovaj 45- godišnji Španjolac jedan je od najcjenjenijih slastičara na svijetu, a najpoznatiji je po virtuoznim desertima koje priprema u obiteljskom i jednom od najboljih restorana na svijetu, španjolskom El Celler de Can Roca s tri Michelinove zvjezdice.

Ovog više puta nagrađivanog slastičara šira javnost mogla je upoznati i u jednoj od epizoda poznatog Netflixovog serijala Chef‘s Table u kojoj se govori kako je prošao kroz teško životno razdoblje kada je izgubio glas zbog rijetkog neurološkog poremećaja, no to ga nije zaustavilo. Pokazao je nevjerojatnu snagu i predanost što ga je dovelo na sam vrh svjetskog slastičarstva.

Restoran El Celler de Can Roca u kojem Jordi i danas stvara svoje nevjerojatne kreacije otvorila su njegova starija braća Josep i Joan davne 1986. godine. Naime, imali su već iskustva u restoranskom biznisu jer su njihovi roditelji vodili mali obiteljski restoran u Gironi, a Jordi im se pridružio nakon školovanja, te im je nakon mnogo godina postao partner.

Godinama je usavršavao svoje vještine za stvaranje prilično ambicioznih recepata, a njegov rad temelji se na kreativnosti i obraćanju pažnje na detalje, pa su ga te vještine dovele do osvajanja nagrade za najboljeg svjetskog slastičara 2014. koju mu je dodijelio Restaurant magazin.

Tijekom godina pohađao je tečajeve izrade sladoleda, savladao je i molekularnu gastronomiju, te je putovao svijetom kako bi upoznao proizvođače kakaovca. Jordi je također razvio i vlastite originalne tehnike smišljajući senzorno stimulirajuće deserte kao što je njegov prepoznatljiv desert "The Rainy Forest" - napravljen od destilirane jestive zemlje i bombona punjenog Camparijem koji eksplodira u dodiru s ustima.

Također je eksperimentirao s parfemima kako bi stvorio mirise u jestivom obliku, a viralan je postao i video u kojem je napravio desert od stare knjige. Jordijeve kreacije definitivno su pomogle restoranu El Celler de Can Roca da dospije na vrh liste 50 najboljih na svijetu, te u osvajanju tri Michelinove zvjezdice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:58