NEKOLIKO NOVIH IDEJA

Na naš tradicionalan domaći sir često zaboravljamo, a toliko je svestran da bismo ga mogli jesti uz svaki obrok

Možda niste znali, ali škripavac je sir koji vrlo lako svako jelo može učiniti još boljim, evo i kako

Tradicionalni domaći sir koji se najčešće proizvodi u Lici, ali i u drugim dijelovima Gorskog kotara i sjeverne Dalmacije, jedan je od onih kojeg se rijetko sjetite ubaciti u košaricu u supermarketu ili kupiti na tržnici, a zapravo može biti idealan dodatak brojnim ljetnim jelima. Škripavac je polutvrdi sir koji ne zrije dugo, nema posebno izražen okus, tek je blago slankast, ali je poseban po tome što, kada se jede, škripi pod zubima.

image
Neja Markicevic/Cropix/

Iako se škripavac često jede svjež, kao dio plata, poprskan s malo maslinova ulja ili poslužen uz kruh i vrhnje, on vrlo lako može postati uzbudljiviji dodatak brojnim jelima. Naime, baš kao i halloumi, sir s kojim ga se može usporediti, škripavac se može i peći. I upravo pečenjem postaje još slasniji i još bolji dodatak salatama, sendvičima i jelima s grilla.

UZ ŠTO GA KOMBINIRATI?

Odlična opcija uvijek će biti kakva salata, poput ove s tikvicama recept za koju donosimo u nastavku, a upariti ga možete i s drugim grilanim povrćem, posebice ako ga pripremate kao dio menija za roštilj. Također, osim uz fino maslinovo ulje, škripavac će se dobro složiti i uz fini, domaći pesto ili umak na bazi jogurta u koji ste dodali češnjak i začinsko bilje poput kopra. Iako pomalo neobična, dobar ajvar također će biti dobra opcija uz škripavac.

SALATA SA ŠKRIPAVCEM

image
Lidija Lončarić/

Osim kao dodatak i prilog, škripavac možete zapeći na tavi pa ga koristiti kao dodatak sendviču. Kada se blago rastopi, iznutra ostaje kremast, a izvana blago hrskav pa će mu biti dovoljna tek salata i jednostavan umak, pokoji svježi krastavac i dobit ćete vegetarijanski sendvič koji će se svidjeti i najvećim mesojedima. Naravno, ako ne možete bez mesa ili ribe, uvijek ga možete koristiti i kao sirni dodatak finom burgeru ili ribljem sendviču. Osim toga, škripavac jednostavno možete poslužiti i uz avokado tost i jaja.

SENDVIČ SA ŠKRIPAVCEM

image
Berislava Picek/Cropix

GDJE KUPITI DOBAR ŠKRIPAVAC?

Škripavac se danas može pronaći u supermarketima i nije previše skup, cijena mu se kreće do 5 eura za oko 200 grama. Mi ga najčešće kupujemo na tržnici, i to na štandovima Veronika Delikatesa, a pronaći se može i u specijaliziranim trgovinama s domaćim namirnicama, kao što su Mrkvica, Špeceraj i slično. Dobar škripavac proizvode još i OPG Kolačević, OPG Jareš, sirana Runolist i Sirana Vedrine.

image
Darko Tomas/Cropix/

Stoga, idući puta kada obilazite svoju omiljenu trgovinu, svakako zastanite ispred hladnjaka s mliječnim proizvodima i u košaricu ubacite škripavac, vjerujemo da bi vam se, posebice u toplom obliku, itekako mogao svidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 08:15