JEDNOM ZAUVIJEK

Na što zapravo ljudi misle kad kažu celer? Jedan je zaslužan za dobru juhu, a drugi se gricka

 Marko Miscevic/Cropix/
Jedan je zaslužan za prepoznatljiv miris domaće juhe, a drugi predstavlja hrskav, aromatičan i zdrav zalogaj

Kada ovog vikenda posjetite tržnicu, na klupama potražite celer. Kumice će vam rado odrezati točno onakav komad korijena celera kakav vam je potreban za najfiniju nedjeljnu juhu, a ako ste sretne ruke, ponegdje ćete pronaći i "onaj zeleni", koji možete poslužiti ekipi uz namaze kao što je, primjerice humus, grickati ga uz film ili pretvoriti u zdravi zeleni napitak. No, prije toga, svakako bacite oko na jednostavna kratka objašnjenja kako biste prodavačima na tržnici i supermarketima znali objasniti što to točno tražite.

OD KREM JUHE DO PILETINE: TOP RECEPTI S CELEROM

image
Marko Miscevic/Cropix/

CELER KORJENAŠ

U hrvatskim kuhinjama ova vrsta celera (Apium graveolens L.) priprema se barem jednom tjedno, kada se radi nedjeljni ručak i kuha neizostavni lonac domaće juhe s grincajgom. Na tržnicama ga možete kupiti razrezanog u kombinaciji s povrćem za juhu, cijelog i to očišćenog od zemlje, sitnog korijenja i lišća, ali i s lišćem koje je također jestivo. Kod ovog povrća ne vrijedi filozofija “što veći, to bolji”, nego upravo suprotno, jer što je korijen veći, to su veće šanse da je u svom središtu šupalj i spužvast. Osim bistre juhe, od njega se radi i ona gusta i aromatična, može ga se i pohati te kuhanog koristiti u salatama, dok će neočišćeni celer korjenaš u hladnjaku izdržati čak nekoliko tjedana.

image
Marko Miscevic/Cropix/

CELER REBRAŠ

Navikli smo celer rebraš, odnosno bjelaš (Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.) gledati u stranim filmovima i serijama kao obaveznu grickalicu svih koji žive zdravo, što zapravo nije daleko od istine! Ova vrsta celera pouzdano snižava tlak i razinu kolesterola, a prepuna je vitamina K i B-kompleksa te odlično djeluje na zdravlje. Za razliku od korjenaša, rebraš nema zadebljanje korijena, većinom se jede svjež, ubacuje se u brojne sokove i smoothieje, ali i u juhe i variva. Posebno je ukusan kad ga umočite u slane namaze, poput onih od sira ili slanutka, a jede se često i u kombinaciji s kikiriki maslacem i grožđicama. Celer rebraš zna narasti više od pola metra uvis, a kada ga kupujete, pripazite da mu stabljike budu čvrste, svjetlije zelene i mirisne. Jednom kada ga operete, osušite i uklonite moguće smeđe dijelove, u hladnjaku vam može stajati do tjedan dana

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:05