Na tržnici za 50 kuna

Hrpa povrća u bogatoj, šarenoj salati koja se jede kao zaseban obrok ili uz komad mesa, poriluk će se rasporediti na par manjih obroka, a kumkvat je za zdrav početak dana prije malo jačeg zimskog doručka

Odlazak na plac prije posla za mene je uvijek dobar početak dana. Na Trešnjevački plac nisam išla po ništa ciljano, ali doza vitamina, minerala i svega ostalog zdravog i hranjivog potrebna je ne samo mom želucu nego i mojoj duši. Stajem kod Sanje (mršavica crvene kratke kose), na štandu na središnjem dijelu placa, gdje se odmah zaljubljujem u mladi poriluk. Divim se kako je lijep i slažem svoj pušlek (platila sam ga 10 kn, kilogram je 20 kn).

Dok mi Sanja u vrećicu stavlja matovilac i potočarku (platila sam ih 20 kn, kilogram je 70 kn), ja biram mladu narančastu i crvenu mrkvu (12 kn kilogram, platila sam je 8 kn). Ispred Sanje je štand gdje inače kupujem odlične suhe šljive, a ovaj put sam tamo kupila rotkvice (5 kn vezica). Od svega toga nastati će salata koju ću jesti kao zaseban obrok ili uz kotlet ili ostatke nekog pečenja, nešto poriluka će završiti u kajgani, nešto u kombinaciji s gljivama, a mrkvica i rotkvice će se grickati sirovo kao međuobrok.

Produžila sam dalje po voće, ali danas nije bilo nikoga na ‘mom’ štandu s voćem, možda su na godišnjem. Htjela bih bademe, prave dalmatinske, neoljuštene, no u novčaniku nemam dovoljno za njih, a cjenkanje mi nije uspjelo pa danas odustajem, drugi put će biti više sreće ili para. Na štandu kod brke gdje se prodaju sve vrste jabuka u pletenim košarama kupila sam šaku kumkvata (7 kn, kilogram je 50 kn), koje ću pojesti prije pravog doručka, odnosno čvaraka s kruhom u kojemu ima luka i bučinih sjemenki i sve zaliti kiselim mlijekom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:18