StoryEditor
KUHINJSKI LABOS

Nabavite oklagiju, otvorite ovaj članak i napravite ukusan domaći burek - sami!

Izrada bureka
 Neja Markičević

Trebat će vam:

 

Za jufku:

500 g glatkog brašna
1 čajna žlica soli
300 ml mlake vode

Brašno stavite u posudu i posolite ga. Mlaku vodu dodajte postupno u brašno rukom sve miješajući. Kad se tijesto počne formirati, počnite mijesiti energičnije. Mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto nakon deset minuta mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili mora biti potpuno čista. Ostavite ga da se odmori pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom.

Za burek:

2 srednja luka
500 grama junećeg buta
malo suncokretova ulja
sol
čajna žličica papra
1 dl goveđeg temeljca

Priprema:

 

KORAK 1.

Brašno, sol i mlaku vodu pomiješajte u posudi i mijesite donjim dijelom dlana desetak minuta. Tijesto mora biti glatko na površini, a posuda u kojoj ste ga mijesili potpuno čista.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 2.

Nakon što se tijesto odmorilo pola sata na sobnoj temperaturi prekriveno krpom, preselite ga na pobrašnjenu površinu.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 3.

Tijesto počnite valjati oklagijom okrećući tijesto. Cilj je dobiti kružnicu.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 4.

Rukom lagano razvucite jedan dio ruba jufke, namotajte ga pažljivo na oklagiju i nastavite motati do kraja kruga. I tako dok ne obiđete cijelu kružnicu.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 5.

Jufku možete i dizati oklagijom u zrak kako bi se bolje razvukla.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 6.

Dobivenu jufku prelijte s malo ulja i rasporedite ga po cijeloj jufki.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 7.

Kako biste se uvjerili da je ulje ravnomjerno raspoređeno po jufki, krajeve kružnice naizmjenično savijajte prema centru i ponovno vratite na staro mjesto.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 8.

Luk pomiješajte s mesom, posolite i popaprite. Na dva najduža ruba stola posložite nadjev od mesa ravnomjerno.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 9. 

Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 10.

Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 11.

Jufku prerežite kako biste dobili dvije „zmijice“ iste debljine.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 12.

Oblikujte zvrkove željene veličine.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 13.

Stavite peći na 200 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta ili dok zvrkovi ne poprime zlatno smeđu boju.

image
Izrada bureka
Neja Markičević

KORAK 14.

Temeljac zagrijte pet minuta prije nego je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte vrućim temeljcem.  

image
Izrada bureka
Neja Markičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 09:34