TRAŽENJE ODGOVORA

NACIONALNI KONGRES UGOSTITELJA: "Što će sve obuhvatiti smanjena stopa PDV-a i kako spriječiti krah turističke sezone koji smo proživjeli u lipnju?"

 

Grad Čakovec ugostit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja koji će se održati u Centru za kulturu u ponedjeljak 21. listopada. Riječ je o jedinstvenom događaju koje će okupiti dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru, s ciljem vođenja konstruktivne rasprave o aktualnoj problematici te osmišljavanja rješenja i vizije napredovanja ovog sektora u budućnosti.

Program prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja obuhvatit će tri panel rasprave. Prva se odnosi na prezentaciju modela Kravata u ugostiteljstvu čiji je koncept Marin Medak već predstavio za Jutarnji list i Dobru hranu. Model Kravata zamišljen je kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude te pruža hrvatskoj gastronomiji jasan identitet i posebnost s naglaskom na kvaliteti.

Getty Images/iStockphoto

Druga panel rasprava bavit će se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane. Svoj doprinos panel raspravi, između ostalih, dat će predstavnik Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH), predsjednik udruge Lipa Davor Huić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić, a očekuje se i sudjelovanje predstavnika Ministarstva gospodarstva.

Treća panel rasprava bavit će se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. O promjenama koje slijede i kako se adekvatno pripremiti za nadolazeću sezonu raspravljat će Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca, voditelj projekta Raise the Bar Coca-Cola HBC Hrvatske Filip Verbanac, direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, vlasnica tvrtke Posao u turizmu Nataša Kačar i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Mali Losinj, 270217.
Zaposlenici hotela Bellevue prolaze godisnju edukaciju gastro akademije uoci nove sezone. 
Na fotografiji: konobar
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX / CROPIX

„Prvi Nacionalni kongres ugostitelja zamišljen je kao ključno događanje koje će se održavati svake godine, a na kojemu će se raspravljati o svim pitanjima vezanim uz sektor ugostiteljstva. Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto, a trenutno nije posve jasno u kojem obliku i koje će sve objekte predložene mjera obuhvatiti. Također, pripremamo se na novu turističku sezonu i pod svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u lipnju, kada smo kroz vatrogasnu mjeru povećanja kvota za strance spriječili ozbiljan udarac za sve ugostiteljske objekte, ali i turizam u cijelosti. Ovo je jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u ugostiteljstvu, a koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao razvijati.“, poručio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Marin Medak.

Izuzev panel rasprava, posjetitelji će moći odabrati i između četiri zanimljive radionice. Prva se odnosi kulturu ponašanja i ophođenja do stola i za stolom te podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu, a koju će provoditi Damjan Miletić iz Poslovne akademije Rijeka. Mixologiju koktela na drugoj radionici predstavit će Marin Nekić, a sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića i neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja na trećoj radionici iznijet će vlasnik franšize Surf'n'Fries Adria Andrija Čolak.

Svoje lokalne proizvode tom prilikom prezentirat će međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski vinari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 04:22