VELIKO PRIZNANJE

Najbolja chefica na svijetu dolazi iz Brazila, misli da restoranska hrana ne bi trebala biti skupa i velika je aktivistica

Nagrada za najbolju cheficu svijeta dodjeljuje se kao priznanje ženskim uzorima u kulinarskoj industriji, onima koje su svojom hranom i pristupom gastronomiji uspjele impresionirati gastro kritičare, stručnjake i gurmane iz cijelog svijeta, njih čak 1080

Brazilska chefica i sommelierka Janaína Torres iz restorana A Casa do Porco u Sao Paolu nedavno je proglašena najboljom cheficom na svijetu prema izboru The World‘s 50 Best Restaurants. Kako je opisuju, riječ je o chefici koja je fenomen sama za sebe jer, osim što vodi iznimno popularan restoran, zadužena je i za vođenje nekoliko drugih ugostiteljskih objekata, ali i kampanje koja se bavi pitanjima kao što su edukacija o hrani, dostupnosti restoranske hrane široj publici i društvenom inkluzivnošću.

Janaína Torres prošle je godine proglašena najboljom cheficom prema izboru Latin America’s 50 Best Restaurants.

image
A Casa Do Porco Instagram

A Casa do Porco, inače 12. najbolji restoran na svijetu, mjesto je gdje se ponajprije uživa u jelima od svinjetine, koja dolaze u najrazličitijim formama - od tradicionalnih kobasica, kroketa pa sve do sporo pečene svinjetine na otvorenom plamenu. Cijena menija kreće se uglavnom oko 60 eura, što restoran ovog kalibra čini prilično pristupačnim, i bez obzira na to što se nalazi na listi najboljih na svijetu, atmosfera u A Casa do Porco zapravo je opuštena.

image
A Casa Do Porco Instagram
image
A Casa Do Porco Instagram

Zanimljivo je dodati kako je posljednji meni koji je kreirala, Torres nazvala Somos de Carne e Osso (u prijevodu, Mi smo meso i kosti), a stvarala ga je inspirirana vlastitim pričama o uspjesima i neuspjesima. Inače, restoran je otvorila sa svojim bivšim suprugom, također chefom Jeffersonom Ruedom, s kojim je ostala u dobrim odnosima te su i dalje partneri na A Casa do Porco projektu.

Više su nego zanimljiviji i njezini počeci, jer Torres je najprije otvorila mali, ležeran bar i restoran O Bar da Dona Onça, koji je na kraju ispao toliko uspješan da se iz njega rodio još popularniji A Casa do Porco restoran, a danas je s Ruedom vlasnica i kioska s organskim hot dogovorima pod nazivom Hot Pork, slastičarnice Sorveteria do Centru, gdje prodaje samo sladoled, te kantine Marenda de Cidade. Svi njezini lokali smješteni su u centru Sao Paola, gdje je Torres i odrastala.

U pitanju su ugostiteljski objekti s ponudom dostupnom većem broju ljudi, što je i jedan od ciljeva na kojem Torres već godinama radi. Želi svim skupinama približiti kvalitetniju hranu i restorane učiniti još dostupnijima. Osim toga, svojevremeno je surađivala i s vladom Sao Paola na obuci školskih kuhara i tako popravila prehranu čak 1,8 milijuna školaraca.

image
A Casa Do Porco Instagram

Također, neki od njezinih projekata uključuju i mobilizaciju tisuće brazilskih kuhara i zaposlenih u ugostiteljskom sektoru kako bi se, kada je pandemija bila na svom vrhuncu, izvršio pritisak na vladu te kako bi dobili financijsku potporu. Važno je spomenuti i kako su u vrijeme najveće krize ona i njezin tim organizirali podjelu hrane onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Uz sve to, Janaína Torres je i velika zagovornica i promotorica brazilske kuhinje te velika borkinja u osnaživanju žena na različitim područjima. Više o njezinom radu u A Casa do Porco možete saznati na službenim društvenim mrežama restorana.

The World‘s 50 Best Restaurants nagrade dobitnicima, pa i Janaíni Torres, bit će uručene 6. lipnja ove godine u Las Vegasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:57