VELIKA PRIZNANJA

Najbolji hrvatski chefovi okupili se u dvorcu Belaj,službeno su dodijeljene Michelinove zvjezdice

 Dusko Marusic/cropix/Cropix
Gastronomska elita okupila se jučer u srcu Istre - dvorcu Belaj kraj Pazina

Baš su se tamo jučer, u utorak, 12. listopada, najboljim restoranima dodjeljivale Michelinove zvjezdice i preporuke, a ove godine Hrvatska je dobila čak 10 zvjezdica. Najveći je to uspjeh dosad što se tiče ovog uglednog gastronomskog vodiča u kojemu je Hrvatska zastupljena već godinama.

"To je sigurno veliko priznanje za Hrvatsku i hrvatski turizam i gastronomiju. Prije svega za pozicioniranje Hrvatske kao gastro destinacije. Kada uzmemo u obzir da smo u pet godina došli do 78 restorana u Michelinovom vodiču i 10 restorana sa zvjezdicom, onda je to odličan rezultat. Zahvala još jednim svim chefovima koji su na svoj način inovatori i kreatori visoke razine kvalitete u hrvatskom turizmu", kazao je tom prigodom direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Obećao je da će HTZ nastaviti suradnju s Michelinom i da će uskoro potpisati ugovor za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

image
Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Zvjezdicu su zadržali restorani Noel (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), LD Restaurant (Korčula), Boškinac (Novalja), Monte (Rovinj), Restaurant 360 (Dubrovnik), Draga Di Lovrana (Lovran). Hrvatska je ove godine dobila i tri nova restorana na ovom prestižnom popisu: restoran Nebo (Rijeka, Hotel Hiltonu Costabella), Alfred Keller – (Mali Lošinj, hotel Alhambra) i Agli Amici (Rovinj).

Deni Srdoč iz restorana Nebo u Rijeci, za kojim zvjezdice putuju kamo god on ide, kaže da za to nije zaslužan samo on, već i cijela ekipa koja ga okružuje.

"Od početka smo imali dobru ekipu. Rijeka ima jako puno potencijala i njena okolica je nešto nevjerojatno. Treba malo truda i vremena da se digne, a mi smo tome malo pridonijeli", kazao je Srdoč. I sam priznaje da ne zna što točno inspektori traže i na osnovu čega dodjeljuju zvjezdice ili preporuke.

"Mi radimo na tome da imamo jedan koncept oko kojega se baziramo. U Nebu radimo hrvatsku gastronomiju i pokušavamo, od svih dijelova zemlje uzimamo od malih poljoprivrednika namirnice i podržavamo ih da mogu uzgajati kroz cijelu godinu. Od lokalnih namirnica radimo zvijezde na tanjuru", otkrio nam je Srdoč.

image
Deni Srdoc, restoran Nebo
Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Njegov kolega iz Malog Lošinja Michael Golenz iz restorana Alfred Keller ističe da je jako ponosan što je već s 26 godina uspio dovesti zvjezdice u restoran gdje radi šest mjeseci.

"Ovo je veliko priznanje za mene kao chefa i veliko iznenađenje. Radio sam i prije u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, ali sam jedini od mlađih kolega kojemu je uspjelo u svom restoranu doći do zvjezdice. Ove godine smo marljivo radili i sada smo zatvoreni, ali od iduće godine radit ćemo bez zatvaranja. Ovo je velik motiv za mene", kazao je mladi Austrijanac koji je donio Malom Lošinju prvu zvjezdicu.

Rudolf Stefan iz šibenskog Pelegrinija rekao nam je da se Hrvatska s 10 zvjezdica trenutno dobro pozicionirala na karti Europe što se tiče visoke gastronomije i da je dobro da je zastupljena čitava država, iako se po njemu chefovima s obale mora pridružiti još chefova s kontinenta.

"Meni je inspektor svaki gost koji dođe u restoran. Uvijek smo spremni", rekao je chef iz Šibenika.

Ističe da je za daljnje dizanje kvalitete, kako restorana sa zvjezdicama, tako i ukupne gastronomije u Hrvatskoj, potrebno da se podignu i mali poljoprivrednici jer upravo njihovi proizvodi dižu kvalitetu jela. I kada se to dostigne, kao i viši standard građana koji će si moći priuštiti da svakog vikenda idu u restorane, Hrvatska će dobiti još više zvjezdica.

image
Marijo Curic, restoran 360
Dusko Marusic/Cropix/Cropix


Također, na listu Bib Gourmand uvršteno je sedam novih restorana; restorani Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon). Dodjelu priznanja u pitoresknom vinskom dvorcu Belaj organizirao je Metro Cash and Carry Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:35