KORČULA SE BUDI

Najbolji restorani na Korčuli otvorili su svoja vrata, a ove adrese preporučujemo

 Konoba Adio Mare Instagram/ Boris Kovačev/Tom Dubravec/Privatna arhiva
Otok Korčula gastronomski je oživjela u prvom svibanjskom vikendu, te u nastavku donosimo restorane koje ne biste trebali propustiti

Jedan od najljepših hrvatskih otoka svakako je Korčula, a zanimljiva je zbog značajnog gastronomskog potencijala. U prvom svibanjskom vikendu ponajbolji restorani na otoku krenuli su s radom. U nastavku donosimo popis otvorenih, a provjereno dobrih adresa koje vrijedi posjetiti (restorani su izlistani abecednim redom).

Adio Mare

Adio Mare je jedan od najstarijih restorana u gradu Korčuli, otvoren je davne 1974., i oduvijek slovi kao dobro mjesto za ručak ili večeru. Otpočetka su bili orijentirani na domaću lokalnu hranu, s time da se kuhalo na teće, uz neizbježna gradela, koja i dandanas dominiraju na ulazu u restoran. Bili su poznati obiteljski restoran, dida Cvijo je upravljao gradelama, a u ponudi su imali ribu, ali i mesna jela. Među prvima su doveli gril majstore iz Leskovca, ali kako se nalaze na otoku, nerijetko su znali ispeći ulov koji bi donijeli stalni gosti. Za takve je poslove Cvijo bio majstor. Otac Klaudio Bojić (kojeg svi zovu Dado) uz suprugu Anu godinama je vodio konobu. Sin Ante danas vodi ovaj restoran, a u je mlađim danima bio zaokupljen rukometom (kao i otac u mlađim danima), prvo kao odličan igrač, a kasnije kao trener slovenskog Gorenja. Mama Ana je poznata po crnom rižotu i pašticadi po starinski, koja je i dandanas na karti, a novu renesansu je Adio Mare doživio prije pet godina, kada su se maksimalno orijentirali prema ribi - i to onoj pravoj koju za njih love ribari. Ljubitelji mesa nisu zakinuti jer mogu odabrati i neki mesni klasik poput janjećih kotleta na gradela.

image
Konoba Adio Mare Instagram/

Konoba Maha

Smještena na osam kilometara od glavne ceste koja vodi prema Veloj Luci. Interijer je uređen u tradicionalnom dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, rustikalnim namještajem i prigušenom rasvjetom. Vrt i terasa su idealni za ispijanje hladnog pića ljeti. Ranč Maha svojevrsno je seosko domaćinstvo smješteno sedam kilometara od grada Korčule prema Veloj Luci. Iako biste prema klasifikaciji očekivali “seoski ranč”, zapravo dolazite u prelijep vrt okružen maslinama unutar dalmatinskog krša, s decentno postavljenim stolovima, a gastronomska ponuda je na razini fine dining restorana. Ranč Maha je utemeljen prije 20-ak godina kao obiteljski restoran domaćinstvo Željka Marelića, a prvotna se ponuda temeljila na “klasicima” - dobrim gradelama, specijalitetima ispod peke i domaćim jelima. Ali, kako su godine prolazile, njihova se ponuda dopunjavala i mijenjala, za što su zaslužni sinovi Ivan i Jakša, koji su prvotni ranč transformirali u restoran koji koketira s fine diningom, ali ne robuje pretencioznim kremicama, listićima i drugim “kerefekama”, nego se zasniva na iskrenim okusima namirnica iz okolice.

*Ivan Marelić Maha uskoro otvara i Maha bar na Korčuli, a o točnom datumu otvaranja ćemo vas dodatno obavijestiti.

image
Privatna Arhiva/

Konoba Mate

Glavna ličnost ovog restorana je dakako Biljana Milina, poznatija po nadimku Biba. Konobu Mate otvorili su 2000. godine i uz pravu domaću spizu gosti smatrali su kako će se gosti lakše odlučiti za pomalo neobične deserte za koje je Biba prava majstorica. Tako se ovdje znala naći i torticu sa sladoledom od tamnog piva, čokoladnu tortu s crvenim paprom i recimo praline s punjenjem od bosiljka. Gotovo sve namirnice proizvode sami, uzgajaju povrće, rade marmalade, od kojih su posebno zanimljive one od ružinih latica, zelenih poma te lumbardijskoga grejpa i kivija. Imaju svoje kozliće te služe domaći pršut. Njihova karta nije velika, ovdje nećete naći ekstravagantne dekoracije i široku vinsku kartu. Rade domaću tjesteninu, peku od kozlića, a posebno hvale teleće obraze.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Lešić Dimitri

Lešić Dimitri najprepoznatljiviji je restoran otoka Korčule i može se pohvaliti jednom Michelinovom zvjezdicom. Smješten je na glavnoj šetnici stare gradske jezgre, a pogled vam puca na Pelješki kanal i otočiće u neposrednoj blizini Korčule. Dolaskom u Lešić Dimitri najbolje se prepustiti kulinarskim specijalitetima chefa Marka Gajskog. Jedno od jela koje ne možemo zaboraviti su crne gyoze punjene kozicama koje je pratio umak mousseline (luksuzna inačica klasičnog umaka hollandaise) uz listić kiselkastog daikona i vrh grančice koromača. Gyoza je bila odlična, s ljutkastim završetkom od chillija i malo kiselkastosti. Osim toga pamtimo i teleći entrecôte s dehidriranim listićima žumanjka uz jus od teletine i moderniziranu inačicu klasičnog korčulanskog šuga sa žrnovskim makarunima koji su bili izvedeni kao jastučić angelote odličnog okusa.

image
Marko Sitar/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:17