strogi sustav ocjenjivanja

Najbolji sir na svijetu nadmašio rekordnu konkurenciju, evo što se zapravo događa iza kulisa natjecanja

Na svjetskoj sceni sireva, Švicarska je ponovno zasjala, Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial proglašen je najboljim na ovogodišnjem natjecanju World Cheese Awards

Švicarska je ponovno potvrdila svoj ugled u svijetu sireva. Među rekordnih 5.244 uzoraka iz cijelog svijeta, prestižnu titulu najboljeg na natjecanju World Cheese Awards 2025 ponio je Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, sir koji je dozrijevao 18 mjeseci. Ceremonija dodjele održana je 13. studenog u Bernu, piše Food & Wine.

image
Fcafotodigital/Getty Images

Ocjenjivanje sireva na ovom natjecanju iznimno je detaljno i strogo. Guild of Fine Food iz Ujedinjenog Kraljevstva okupio je 265 stručnjaka, uključujući afinere, profesionalne kušače, trgovce i novinare. U timovima su naslijepo kušali i ocjenjivali sireve prema izgledu, aromi, teksturi, ali i, najvažnije, okusu i osjećaju u ustima. Patrick McGuigan, stručnjak za sireve i jedan od voditelja natjecanja, istaknuo je da je ovo prvi put u 37-godišnjoj povijesti da je prijavljeno više od 5.000 uzoraka.

Sirevi se ocjenjuju broncom, srebrom, zlatom i oznakom Super Gold. Najboljih 110 s oznakom Super Gold prolazi u finale, gdje ih ocjenjuje 14-člani Super žiri sastavljen od vrhunskih svjetskih stručnjaka. Svaki sudac bira svog favorita i objašnjava zašto upravo taj sir zaslužuje titulu prvaka. Konačni pobjednik određuje se zbrajanjem ocjena svih sudaca.

Ovogodišnji pobjednik, Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, izrađen je od sirovog kravljeg mlijeka u sirani Bergkäserei Vorderfultigen koju vodi Piuz Hitz u podnožju Alpa. Sir se suho soli i dozrijeva na daskama od sirove smreke, što mu daje bogat umami okus s karakterističnim slanim kristalima tirozina.

Sudac Perry Wakeman opisao je ovaj Gruyère kao sir s "juhastim i mesnatim" notama te fascinantnom kamenitom teksturom. “Ova vrsta sira je ono što ljude privlači siru. Ogroman je, ostavlja dojam i svaki zalogaj izaziva želju za još”, naglasio je.

Uspjeh ovog sira nije iznenađenje, s obzirom na stroge standarde kvalitete koje propisuje oznaka izvornosti AOP. Sličan je sir osvojio istu titulu i 2022. godine, dok je Le Gruyère AOP Vieux ove godine osvojio natjecanje Mondial du Fromage. Pobjednik, Hitz, istaknuo je koliko ova nagrada odražava predanost i trud koji proizvodnja sira zahtijeva: “Ovo je priznanje za sve vrijeme koje provodimo uz sir, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, oko 20 mjeseci”, rekao je Hitz, dodajući da nagrada pozitivno utječe na poslovanje sirane. Zanimljivo je da je ista sirana imala još jedan finalist, svoj Gantrisch Bergkäse.

image
Delpixart/Getty Images

Uz pobjednički Gruyère, u velikom finalu našli su se sirevi iz cijelog svijeta. Drugo mjesto pripalo je francuskom Crémeux des Aldudes aux fleurs - Etxaldia, a treće švicarskom Appenzeller® Edel-Würzig. Među 14 najboljih uvršteni su i Gantrisch Bergkäse (Švicarska), Stockinghall (SAD), Königs-Chäs Rezent (Švicarska), Ossau-Iraty AOP (Francuska), Aged Rutland Red (Ujedinjeno Kraljevstvo), Hechizo (Španjolska), Montana Intenso (Nizozemska), Sparkenhoe Red Leicester (Ujedinjeno Kraljevstvo), Pave Cobble (Ujedinjeno Kraljevstvo), Yozawa Yagi (Japan) i Eniquem Maly princ (Slovačka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:24