RUČAK ZA 20 MINUTA

Najbrža pita na svijetu, pečene rajčice u bijelom umaku, salata za lijenčine i kremasti tart

Slavica Šagolj osmislila je šest recepata u kojima glavnu ulogu igra famozna ljetna rajčica.

Gdje god krenuli, rajčice su trenutno doista posvuda i nema što se od njih ne radi. Brojna ljetna jela su nezamisliva bez ovih slasnih plodova, a kako smo u srcu sezone rajčica, bila bi prava šteta ne iskoristiti njihovu prirodnu kiselost, slatkoću i zamamni okus. Ne znam kako vi, no moj svaki odlazak na plac u ovom periodu pravi je praznik za oči, jer s veseljem tražim rajčice najzanimljivijih oblika. Na pitanje "koja je to sorta", uvijek dobijem isti odgovor: "Domaća naša vrsta koja je godinama u familiji!". A onda ja u šali znam reći, kad uz te fine domaće rajčice narežem i domaći špek, da je i on "domaća vrsta koja je u našoj familiji godinama na stolu". Upravo je taj najjednostavniji način serviranja rajčice mnogima omiljen i uvijek sve oduševi. Pritom obratite pozornost na nož kojim tu svježu i sočnu rajčicu režete jer je kvalitetan nazubljeni nož daleko bolji od noža s ravnom oštricom. Ako već koristite onaj s ravnom oštricom, budite sigurni da je stvarno oštar jer ćete u protivnom dobiti zgnječeno meso rajčice i onaj najfiniji sok će iz nje izaći, što je velika šteta.

image
Berislava Picek/Cropix

Osim pečenih rajčica sa začinskim biljem u pećnici te serviranih uz grčki jogurt i prepečeni kruh (kao iz našeg editorijala), mnogi ih obožavaju jesti i punjene. Nemojte zaboraviti izdubljene rajčice okrenuti naopako da se ocijede desetak minuta prije punjenja! Kada pečete punjene rajčice, poslužite se vrlo jednostavnim trikom, stavite ih u kalup za muffine radi stabilnosti.

Nikad nije naodmet ponoviti da rajčice vole šećer koji ublažava njihovu kiselost. Zato, kad ih termički obrađujete, šećer neka vam uvijek bude pri ruci, a samo prstohvat će često biti dovoljan. Začinsko bilje koje se izvrsno slaže s rajčicom uključuje bosiljak, origano, mažuran, papar, kopar, majčinu dušicu, češnjak, sjeme celera, sjeme sezama, estragon, vlasac i peršin pa se poigrajte. Iznad svega rajčice je preporučljivo držati izvan hladnjaka. Niska temperatura hladnjaka rajčice čini kašastima i brašnastima. Umjesto toga čuvajte ih na sobnoj temperaturi u širokoj zdjeli ili košari. Uživajte u raskoši tih ljetnih plodova, bilo da ih jedete svježe ili ih odlučite ispeći, skuhati, pasirati… Sve je dozvoljeno! Naš editorijal neka vam posluži kao inspiracija za neke nove kombinacije.

Doručak: Omlet iz pećnice s ljetnim rajčicama

Zbog ovog recepta jedva čekamo vikend. Ako želite nekome pripremiti doručak za bogove i romantično poslužiti u krevetu, ovo je recept koji trebate zapamtiti. Nema na čemu!

image
Berislava Picek/Cropix

Ljetni mišung: Oni dani kad od čišćenja frižidera složite genijalan obrok

Svi imamo ponekad trenutke čeišćenja, okretanja novih stranica i proglasa "od sutra ću stvarno manje bacati hranu". Kako biste tu izjavu pretvorili u sadašnje vrijeme, iskoristite preostale rajčice, komad burate, nektarine, začine i sve dobro zalijte maslinjakom.

image
Berislava Picek/Cropix

Brzopotezna ljetna pita

Ovo je pita koju možete napraviti kad su gosti već ušli u stan koliko je jednostavna. Doista! Skratite si muke, natočite si čašu vina i paket kupovnog tijesta, nekad si čovjek mora znati olakšati

image
Berislava Picek/Cropix

Superjednostavna salata za posao

Svaka čast rižinim krekerima i štapićima, ali bilo bi mnogo bolje kad biste u uredu pojeli nešto konkretnije. Ova superjednostavna ljetna salata s tjesteninom neće razočarati.

image
Berislava Picek/Cropix

As iz rukava s pečenim pomidorinima

Uz ovo jelo vam treba još šnita dobrog domaćeg kruha, čaša vina i to je to. Sve je brzo jednostavno i što je najvažnije jako kremasto

image
Berislava Picek/Cropix

Dvokomponentni tart s rajčicama, tostiranim bademima

Ovu divotu možete napraviti zatvorenih očiju koliko je jednostavna. Isto će vas spasiti kuhanja sutrašnjeg ručka.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:45