Najmanji festival hrane i vina u svega je nekoliko izdanja postao jedan od zanimljivijih novih formata na zagrebačkoj vinskoj i gastro sceni, pa je sasvim logično da ove zime prestaje biti samo kvartovski događaj. U prosincu, pod imenom Najmanji advent, festival izlazi iz Zagreba na prvo otočko gostovanje, a onda se za kraj godine vraća u Medulićevu.
Najmanji festival hrane i vina, koji u prosincu nastupa pod nazivom Najmanji advent, privremeno se seli na otok Ugljan, u Hotel Preko by Hilton. Riječ je o važnom trenutku za zagrebački AHA! slow wine bar i njegova vlasnika Tina Pattieru. Na dosadašnjim adventima punile su se čaše vinima koja je Pattiera među prvima donio u Hrvatsku, često etiketama susjednih vinara minimalne intervencije. Posebnu dimenziju baru daje i recentni dolazak Tomislava Ledinskog, konobara koji je postao Pattierina desna ruka za šankom i dodatno učvrstio status Aha wine bara kao vodećeg vinskog bara u gradu.
Podsjetimo, dok je Zagreb ljetos bio poluprazan, dva susjedna lokala iz Medulićeve odlučila su prkositi sezoni i organizirala Najmanji festival, koji se od prvog izdanja punio bez velikog napora. Koncept je bio jednostavan: intimniji format, gostujući kuhari, brojna vina na čaše i ukusna, zabavna hrana. Tako smo na drugom izdanju pojeli fantastično jelo s kukuruzom chefa Kristiana Godinića, o čemu možete više doznati ovdje.
Treće izdanje već je izišlo iz okvira Medulićeve i preselilo se u Klub 28 na Bukovcu, gdje je prostor ponovno bio popunjen, što je potvrdilo da dvojac Pattiera–Frleta gradi sve širu publiku.
Sada taj format prvi put osvaja i more: Hotel Preko na otoku Ugljanu pozvao je Najmanji advent da 13. i 14. prosinca odigra svoje prvo otočko gostovanje. Za ovo izdanje Dina Frleta ne putuje, pa će njezin veseli duh zamijeniti poznati hrvatski chef Matija Pavlic, dok će hrana ostati vjerna duhu festivala, uz, naravno, Pavlicev osobni pečat.
Format ostaje prepoznatljiv; velik broj etiketa, ovoga puta više od sto šarolikih boca, ponajprije vina minimalne intervencije, uz maštovitu hranu koja prati čašu, dok će se kroz oba dana izmjenjivati živa glazba i koncertni program. Petak donosi program od 12 do 20 sati s vinom i hranom, dok je u subotu vino na rasporedu od 11 do 20 sati, a hrana od 14:30 do 20 sati. Ovaj festival ima slobodan ulaz bez ulaznica. Za one koji žele ostati dulje, hotel nudi smještaj po povoljnijim cijenama u sklopu festivala, a sobe se mogu rezervirati putem e-maila hotela.
Riječ je o prvom ovakvom događanju izvan Zagreba, koje lako može postati model za buduća otočna i izvansezonska gostovanja Najmanjeg festivala, ali i vrlo konkretan povod da se na vikend pobjegne iz hladnog zagrebačkog prosinca na more.
Nakon Ugljana, ekipa se vraća u Medulićevu: 20. prosinca organizira se posljednji Najmanji advent ove godine. Ovoga puta hrana će se pripremati vjerojatno i u Zrno bio bistrou i u AHA! baru, čime se završni tulum godine širi na oba prostora. Uz klasičan format vina minimalne intervencije na čaše i maštovitu hranu, prvi put će se pripremati i kokteli, a bit će i nagradnih igara.
Sudeći prema dosad uvijek popunjenim izdanjima, Najmanji festival postao je format s prepoznatljivom publikom koja zna što dolazi tražiti. Ovakvi eventi svakako su obilježili 2025. godinu, a želimo vidjeti još više sličnih događanja iduće godine. Do tada, jasno je gdje i kada se uputiti: 13. i 14. prosinca na Ugljan, a 20. prosinca natrag u Medulićevu za finalni predbožićni tulum godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....