NOVO NA SCENI

Nakon osam godina Hrvoje Zirojević u novom projektu, kuhat će u splitskom restoranu Dvor

 Tom Dubravec/
Chef Hrvoje Zirojević, nakon osmogodišnjeg vođenja kuhinje restorana Laganini na Hvaru konačno je ostvario svoju želju

Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih hrvatskih chefova i upravo je pokrenuo novi projekt u svojoj karijeri, a radi se o vođenju kuhinje splitskog restorana Dvor na Firulama. Zirojević je godinama radio u restoranu Laganini na Hvaru gdje je stvarao nevjerojatna jela bazirana na tradicionalnim recepturama. Ondje je kuhao i za brojne slavne osobe od kojih posebno valja istaknuti frontmena grupe U2 - Bona Voxa koji se zaljubio u njegov dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od paškog sira. Ipak, Zirojevićeva dugogodišnja želja bila je upravo vođenje kuhinje restorana u Splitu što je sada i ostvario.

image
Ambijent restorana Dvor
Privatna Arhiva/

U suradnji s Marko Balićem, vlasnikom restorana Gusar, vodit će kuhinju restorana Dvor gdje žele napraviti oazu za uživanje u mediteranskim jelima. Ambijent je doista bajkovit i ispunjen izdvojenim prostorima s pogledom na more. Jedna od atrakcija je i bazen sa živom ribom i školjkašima poput jastoga i grancigula koje će gosti moći sami odabrati, a u ponudi će biti i kamenice na ledu.

Hrvoje Zirojević majstor je mare e monti kuhinje te će dio jela odgovarati upravo tom tipu mediteranske kuhinje. "Mare e monti" mediteranska je podvrsta kuhinje koja se zasniva na spajanju okusa namirnica mora i zaleđa (planine). Nastala je na temelju filozofije da se namirnice unutar jedne mikrolokacije mogu međusobno povezivati i spajati u jelima jer su po svojim aromatskim značajkama kompatibilne. Iako se na prvi pogled čine nespojive, kada ih povežemo dobivamo sjajne okuse. Tipičan bi bio primjer povezivanje gusje jetre s tunom. Cijene će odgovarati ekskluzivnosti namirnica, a jedan lagani ručak od tri slijeda primjerice hladno i toplo predjelo te desert stajat će vas oko 300 kuna.

image
Ceviche s jakobovim kapicama, mesom sirovih škampa, sirovom bijelom ribom te limetom, grejpom i kremom od šalote
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 22:48