NOVO NA SCENI

Nakon osam godina Hrvoje Zirojević u novom projektu, kuhat će u splitskom restoranu Dvor

 Tom Dubravec/
Chef Hrvoje Zirojević, nakon osmogodišnjeg vođenja kuhinje restorana Laganini na Hvaru konačno je ostvario svoju želju
Chef Hrvoje Zirojević, nakon osmogodišnjeg vođenja kuhinje restorana Laganini na Hvaru konačno je ostvario svoju želju

Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih hrvatskih chefova i upravo je pokrenuo novi projekt u svojoj karijeri, a radi se o vođenju kuhinje splitskog restorana Dvor na Firulama. Zirojević je godinama radio u restoranu Laganini na Hvaru gdje je stvarao nevjerojatna jela bazirana na tradicionalnim recepturama. Ondje je kuhao i za brojne slavne osobe od kojih posebno valja istaknuti frontmena grupe U2 - Bona Voxa koji se zaljubio u njegov dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od paškog sira. Ipak, Zirojevićeva dugogodišnja želja bila je upravo vođenje kuhinje restorana u Splitu što je sada i ostvario.

image
Ambijent restorana Dvor
Privatna Arhiva/

U suradnji s Marko Balićem, vlasnikom restorana Gusar, vodit će kuhinju restorana Dvor gdje žele napraviti oazu za uživanje u mediteranskim jelima. Ambijent je doista bajkovit i ispunjen izdvojenim prostorima s pogledom na more. Jedna od atrakcija je i bazen sa živom ribom i školjkašima poput jastoga i grancigula koje će gosti moći sami odabrati, a u ponudi će biti i kamenice na ledu.

Hrvoje Zirojević majstor je mare e monti kuhinje te će dio jela odgovarati upravo tom tipu mediteranske kuhinje. "Mare e monti" mediteranska je podvrsta kuhinje koja se zasniva na spajanju okusa namirnica mora i zaleđa (planine). Nastala je na temelju filozofije da se namirnice unutar jedne mikrolokacije mogu međusobno povezivati i spajati u jelima jer su po svojim aromatskim značajkama kompatibilne. Iako se na prvi pogled čine nespojive, kada ih povežemo dobivamo sjajne okuse. Tipičan bi bio primjer povezivanje gusje jetre s tunom. Cijene će odgovarati ekskluzivnosti namirnica, a jedan lagani ručak od tri slijeda primjerice hladno i toplo predjelo te desert stajat će vas oko 300 kuna.

image
Ceviche s jakobovim kapicama, mesom sirovih škampa, sirovom bijelom ribom te limetom, grejpom i kremom od šalote
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 12:56