U centru Zagreba, u Martićevoj ulici, napokon je otvoren Cynic, mjesto na koje se čekalo mjesecima i koje je izazvalo val uzbuđenja na zagrebačkoj gastronomskoj sceni, ponajprije zato što spaja tri dobro poznata, kvalitetna i prilično popularna brenda – Lively Roasters, Kukuriku zanatsku pekarnicu i kreativne snage koje stoje iza Malog bara.
Na projektu Cynica radilo se dugo, tisuću puta postavljalo se pitanje kada će se napokon otvoriti, pa bi, čini nam se, kroz nekoliko mjeseci ovo mjesto moglo postati novi veliki hit u centru. Što će sve nuditi, kakva je hrana, tko kuha, a tko mućka koktele i kombuche, saznali smo u razgovoru s Markom Brajkovićem, suvlasnikom i imenom iza Lively Roastersa.
"Cynic je mjesto gdje ćemo spojiti Lively Roasters kavu, koja će se ovdje moći popiti kroz cijeli dan, brunch, a i nakon 12 sati, kada završava taj dio ponude, imat ćemo konkretnije zalogaje, s time da se navečer ponuda ponovno malo mijenja. Htjeli smo uvesti i taj nekakav zabavni element, pa će navečer to biti koncept hrane za dijeljenje. Meni smo sastavljali tako da za sada imamo jela koja su poznata i popularna, ali su napravljena uz kreativni dodir našeg Vedrana Bonačića, inače chefa koji već preko 10 godina kuha u Malom baru. On je u funkciji nadzora i pomaže pri kreiranju jela, a kuhinju vodi Josip Novačić, koji je javnosti poznat iz MasterChefa", ispričao nam je Brajković.
Iako su sva jela veganska i vegetarijanska, a neka i bezglutenska, u tome, kaže Brajković, ne leži sva bit, već jednostavno žele pripremati hranu u kojoj mogu uživati baš svi. Na brunch meniju nalaze se, primjerice, smoothie zdjela s višnjama, kakaom, karameliziranim jabukama i orašastim plodovima, overnight chia puding s borovnicom, bananom i kokosovim mlijekom, avokado tost, tost s kimchijem i veganskim sirom, kroasan s jajem i avokadom, sendvič s falafelom, tzatzikijem, pečenom paprikom i ukiseljenim lukom, veganski quiche koji će mijenjati na tjednoj razini, omlet te američke palačinke s orasima i voćem, trenutačno šljivama. Osim toga, od jutra će se u Cynincu moći uživati i u pekarskim proizvodima iz Kukuriku pekarnice, kao što su pain suisse, prazni i punjeni kroasani, cruffini, cimet rolice i keksi.
Ponuda jela koja će nuditi u poslijepodnevnim satima i nakon 18 sati, pak, uključuje, paštetu od gljiva, veganski kulen i sir, ciklu pečenu u kavi s hrenom, falafel s curry majonezom i kefirom, bruskete s pečenim celerom, cezar salatu s čičokom, palačinke od heljde s mrkvom, curry od pečene buče s basmati rižom, enchilade s povrćem i mole umakom te lazanje s misom, sušenim rajčicama i ukiseljenom kruškom. Nudit će i nekoliko deserata, za koje je zadužena Sara Franić, slastičarka koja deserte radi i u Malom baru, a među kojima se nalaze tiramisu, cheesecake, banana kruh s ljuskom kave i tart elemente za koji od početka do kraja rade sami (oreo keksi, matcha, miso, banane i crni sezam). Cijene jela kreću se do 10-ak eura, što nam se čini prilično poštenim, posebice s obzirom na to da je sve što smo probali bili prilično ukusno i dolazi u poštenim porcijama.
Osim hrane, zanimljiva je i ponuda pića. Uz odličnu, u ovom slučaju nezaobilaznu kavu Lively Roastersa, u Cynicu će nuditi i ledene čajeve i kombuchu koje rade sami, a pri kreiranju koktela, koji su također u ponudi, pomogla im je ekipa iz Urania bara. Vrijedi istaknuti da će kombuchu i koktele imati i na tapu, što do sada kod nas još nismo vidjeli, a budući da smo ih isprobali, možemo potvrditi da cijela stvar više nego dobro funkcionira.
Prvi okus kombuche koji sada nude je kombinacija mente i limete, no to će se kroz vrijeme mijenjati, dok nam se među koktelima posebno svidjela kombinacija amara Santoni i yuzua, koja je istovremena lagana, svježa, ali ugodno kiselkasta i u trenu razbuđuje. Od piva nude Garden Brewery, BrewDog, Fuerst Wiacek i još nekoliko opcija, a tu su i vina, koja su sva prirodna, pri čemu surađuju s ekipom iz Nesputanih vina.
U slučaju da uvijek radije birate tople napitke, osim kave, tu su i matcha, cikla latte te različiti čajevi.
"Kod nas ništa nije slučajno i ništa nije obično, nudimo proizvode koje radimo sami ili ih proizvode mali brendovi u koje i sami vjerujemo", dodao je Brajković.
"A po čemu će se Cynic razlikovati od drugih, sličnih mjesta u gradu?", pitamo ga kada smo s njim prošli sve tehničke detalje.
"Smatram da je naša ponuda šira, kreativna je i drugačija, sam lokal je veći, ima čak 60 sjedećih mjesta, a planiramo otvoriti i terasu. Otvoreni smo cijeli dan, može se svratiti i na večeru i želimo ljudima donijeti malo drugačije iskustvo uživanja u hrani. Naša hrana je veganska, vegetarijanska i velik dio je bezglutenski, ali volio bih naglasiti da nismo certificirani. Isto tako, dobrodošli su svi i hrana će se, siguran sam, svidjeti i onima koji misle da bez mesa ne mogu. Još jedna velika novost je da nam uskoro dolazi stroj za prženje kave pa će ljudi moći vidjeti kako izgleda cijeli taj proces, a nekad u budućnosti voljeli bismo organizirati i radionice", istaknuo je Brajković, dok nas je vodio kroz novi prostor.
Na kraju, uz osmijeh, dodaje i kako je ‘samo‘ 26 mjeseci trebalo da se sve dovede u red, ali kako je sada, kada je ekipa u kuhinji dobra i spremna dati najbolje od sebe, kada je voditelj restorana Denis Alijagić zadovoljan onime što vidi, kada su hladnjaci puni i aparati za kavu spremni početi kuhati najbolju u gradu, napokon sve na mjestu. Cynic je, zapravo, objasnio nam je, nastavak na lokal kakav već postoji u Moskvi, ali nije franšiza, već nešto novo i drugačije, nešto o čemu je dugo maštao i planirao sa svojim partnerima i što danas izgleda gotovo onako kako su od početka zamišljali. Bez rozog stropa, kojem se, priznaje, u početku protivio, a sada gotovo da nosi cijeli prostor i daje mu dodatnog šarma.
I dok razgovor privodimo kraju, Brajković već trči za drugim poslom, jer otvorenje samo što nije, a Zagrepčani su, ako je suditi po znatiželjnim pogledima kroz blistave staklene stijene lokala i komentarima koje smo na račun Cynica slušali u posljednje vrijeme, već nestrpljivi vidjeti što se to mjesecima kuhalo u svima toliko omiljenoj Martićevoj ulici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....