ŠTO S KONZERVOM TUNE

Napravila sam tuna-salatu svog života, David Chang tvrdi da je ovo najbolji recept na svijetu

 Lidija Lončarić/
Recept je prilično jednostavan, a jednom kada kupite sve dodatke, koristit ćete ih dugo i u najrazličitijim jelima...

Svatko tko voli čitati i istraživati o hrani ili samo gledati Netflix, vjerujem, već je čuo za Davida Changa. Restorater, chef, podcaster, voditelj, Chang je zahvaljujući svojem znanju o hrani i činjenici da nema dlake na jeziku danas na gastronomskoj sceni sveprisutan.

Donedavno nisam bila njegov preveliki obožavatelj, čak bih rekla da me njegova pojava blago iritirala, no onda sam, u nedostatku gastropodcasta koji će mi zadržati pozornost dulje od deset minuta, odlučila poslušati podcast "Recipe Club" u kojem Chang, uz Chrisa Yinga, Priyu Krishnu i ostatak ekipe, surfa internetom u potrazi za receptima na zadanu temu, potom ih testiraju i na kraju u podcastu seciraju. Malo je reći da sam se navukla, a jedna od epizoda na temu konzervirane tune posebno mi se urezala u pamćenje. U toj je epizodi David Chang radio potpuno drugačiju salatu od tune, pa sam, kada sam tjedan dana nakon preslušane prve epizode naručila kuharicu koju je napisao s genijalnom Priyom Krishnom, autoricom The New York Timesa, upravo taj recept odlučila isprobati prvi. I to za piknik u parku s ekipom gurmana. Dovoljno hrabro, baš poput Changa kada u podcastu izgovara budalaštine i pobija vlastite teorije.

image
Lidija Lončarić/

Svi recepti u kuharici "Cooking at Home" zapravo su okvirni i ostavljaju dovoljno prostora za improvizaciju u vlastitoj kuhinji, što mi uopće nije smetalo. Štoviše, napravila sam tuna-salatu svog života tek napola prateći Changove upute i umutila najfiniji tuna-umak (da, umak) koji je drugog dana bio još bolji. Zašto je ova salata toliko neobična, ali istodobno ima toliko smisla da ćete je poželjeti ponoviti čim obnovite zalihe tune iz konzerve, saznat ćete u postupku pripreme. Samo jedan od savjeta koji vam mogu dati jest da salatu pohranite u teglice i ponesete na kakav proljetno-ljetni piknik. Ili je jednostavno ostavite u velikoj zdjeli i pojedite ispred televizora dok gledate Davida Changa u Netflixovu serijalu "Ugly Delicious". Nimalo vas neću osuđivati.

Trebat će vam:

1 pakiranje sitnije rupičaste tjestenine (penne, ziti, conchiglie, macaroni...)
4 žlice rižina octa (može i neke druge kiseline, primjerice soka od limete ili limuna)
1 kuhani žumanjak
2 režnja češnjaka
3 fileta inćuna u ulju
4-5 žlica maslinova ulja
2 žlice sezamova ulja
3 žlice sojina umaka
1 veća ili 2 manje konzerve tune
sol i papar
1 vezica mladog luka (4-5 komada)
4-5 rajčica

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, pa je, kad je gotova, ocijedite i zalijte hladnom vodom kako biste je ohladili. Ocijedite ponovno i premjestite u veliku zdjelu. Dodajte sitno sjeckani mladi luk i rajčicu. U blender ubacite rižin ocat, kuhani žumanjak (David Chang koristi sirovi, ali ako salatu nosite na piknik i držite je na toplom, radije koristite kuhani), češnjak, inćune, maslinovo ulje, sezamovo ulje, sojin umak, tunu (ako koristite onu u salamuri, ocijedite je, a ako koristite kvalitetniju tunu u dobrom maslinovu ulju, možete je dodati s uljem, samo tada smanjite količinu ulja navedenu u receptu), sol i papar. Sve zajedno blendajte dok ne dobijete kremasti umak. Dobiveni umak prelijte preko tjestenine, luka i rajčice i dobro pomiješajte. Kušajte i dodajte još začina po želji. Poslužite hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:42