SJAJAN DODATAK

NAPRAVITE SVOJ AROMATIZIRANI MASLAC: Priprema maslaca vrlo je jednostavna i ne iziskuje puno vremena, a okus je čaroban!

Bez obzira radite li ga od slatkog ili kiselog vrhnja, orašastih plodova ili kuhanih jabuka s cimetom, sjajan su dodatak slatkim i slanim jelima

Aromatizirani maslac, maslac od orašastih plodova ili voća s dodatkom čokolade delicije su koje se sve češće nalaze na stolu poslužene uz slatka, ali i uz slana jela. Priprema maslaca vrlo je jednostavna i ne iziskuje puno vremena, a okus je čaroban. Želite li svojim članovima obitelji i gostima ponuditi izbor maslaca, najbolje je priču započeti s baznim od slatkog ili kiselog vrhnja. Uvjet je samo da količina mliječne masti bude između 36 i 44 posto jer što je vrhnje masnije, to će maslac biti ukusniji. Najvažnije pomagalo vam je blender, uz pomoć kojeg je izrada maslaca puno brža i jednostavnija. Vrhnje stavite u blender i miksajte. Vrlo brzo doći će do odvajanja mlaćenice i stvaranja sve većih granula masti. Dobiveni maslac stavite u cjedilo da uklonite ostatak mlaćenice. Dobivenu mlaćenicu možete kasnije iskoristiti za pripravu dizanog tijesta.

Uzmite žlicu i miješajte maslac kako bi bio sve gušći, odnosno da se ukloni višak tekućine. Ocijeđeni maslac možete začiniti solju, staviti u primjerenu posudu i u hladnjak te kasnije koristiti za pripremu jela, mazanje ili dodati začinsko bilje. Postupak pripreme ostalih maslaca još je brži i jednostavniji. Neka vas ne zavara naziv, nema u njima ni trunke maslaca. Tako se zovu zbog svoje guste konzistencije. Maslac od jabuka fino se sljubljuje sa zrelim sirevima, ali i svinjskim pečenjem. Slatkasti maslac od badema, ribizla i čokolade savršeno upotpunjuje divljač, a maslac s indijskim oraščićima odgovara nešto laganijim mesima poput piletine i puretine. I maslaci od pistacija i oraha koji su nešto jačeg i intenzivnijeg okusa savršeno će doći do izražaja uz goveđi odrezak. No, to ne znači da se ne mogu namazati i na krišku kruha, dodati kremama ili kolačima. Smiksajte svoj idealan maslac, a mi smo za vas pripremili nekoliko odličnih ideja.

Maslac od badema, čokolade i ribizla

Marko Miščević

Aromatizirani maslac

Marko Miščević

Maslac od indijskih oraščića

Maslac od jabuka

Marko Miščević

Maslac od oraha

Maslac od pistacija

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:40