SASTOJAK KOJI VOLIMO

Maslac u Hrvatskoj među najskupljima u Europi! Znamo kako ga napraviti kod kuće, ali i trikove s kojima ćete ga podići na višu razinu

Maslac, nekad neizostavan i pristupačan sastojak svake kuhinje, danas je skuplji nego ikad. Evo zašto je njegova cijena toliko porasla, kako ga možete jednostavno napraviti kod kuće i u kojim jelima najviše dolazi do izražaja

Pakiranje od 250 grama maslaca koje se prošle godine u trgovinama moglo kupiti za dva eura, danas stoji tri, dok u pojedinim dućanima na obali cijena doseže i do šest eura. Hrvatski maslac tako je postao jedan od najskupljih u Europi, a cijene stvaraju sve veći pritisak na domaće slastičare i prerađivače, nedavno je izvijestio Net.hr.

image
Kwon Junho/unsplash/

Prema podacima Eurostata, veleprodajna cijena maslaca u Hrvatskoj iznosi u prosjeku 8,33 eura po kilogramu, dok je europski prosjek 5,44 eura. Maslac je jeftiniji čak i u zemljama poput Njemačke, Francuske i Španjolske.

Zbog visokih nabavnih cijena mnogi su slastičari prisiljeni mijenjati ponudu ili čak povlačiti neke kolače s polica, a stručnjaci ističu kako je glavni uzrok visokih cijena nedostatak vlastite proizvodnje.

image
Privatni Album/

KAKO OMEKŠATI MASLAC KAD JE PREKASNO? OVIH ŠEST TRIKOVA MOGU POMOĆI

Kako se bliže blagdani, potražnja za maslacem tradicionalno raste, no nitko se ne usudi prognozirati koliko će ovaj ključni sastojak božićnih kolača koštati u prosincu.

Kako napraviti maslac kod kuće?

Sve što će vam trebati za dobar maslac iz kućne radinosti bit će, dakle, slatko vrhnje. Ako posjedujete samostojeći mikser ili multipraktik, proces će biti izrazito jednostavan i dok se slatko vrhnje miksa, vi možete naprosto odmoriti i popiti šalicu čaja ili kave.

Naime, sve što trebate jest 500 ml ohlađenog slatkog vrhnja koje ćete staviti u zdjelu i miksati. Od navedene količine dobit ćete otprilike 250 g maslaca. Najprije će se pretvoriti u šlag, a potom će postati grublje i masnoća će se odvojiti od tekućine. Važno je samo da je postotak mliječne masti što veći, kako bi maslac bio ukusniji.

ZAŠTO JE TEMPERATURA MASLACA TOLIKO VAŽNA KOD PEČENJA KOLAČA I KAKVA TOČNO TREBA BITI

Potom sve zajedno stavite u gazu ili cijedilo, procijedite mlaćenicu i pustite da kratko odstoji kako bi se dodatno ocijedio višak tekućine. Kada ste gotovi, još jednom čvrsto stisnite gazu, a dobar trik bit će i dobivenoj smjesi dodati hladnu vodu i dobro istisnuti. Na ovaj način riješit ćete se viška mlaćenice zbog koje bi maslac mogao ostati kiselkast i brže se pokvariti.

Dobiveni maslac zatim umotajte u papir za pečenje i spremite u hladnjak pa koristite po potrebi. Nemojte baciti niti mlaćenicu već je iskoristite za, primjerice, mariniranje piletine ili kao dodatak slasticama i kruhu.

Aromatizirani maslac

Želite li stvar podići na razinu više, dobra ideja bit će i aromatizirani domaći maslac. Dovoljno ga je tek baciti na tost ili tavu pa na njemu završiti omiljeno jelo. Aromatizirati ga možete začinskim biljem, slasnom hrskavom pilećom kožom, peršinom i limunom, čili papričicama, pa čak i vinom.

MASLAC AROMATIZIRAJTE VINOM, ZAČINSKIM BILJEM ILI PAPRIČICOM

image

aromatizirani maslac

MASLAC S PILEĆOM KOŽOM

image
/Lidija Lončarić

Slastice s maslacom

Bez maslaca kolači namaju tako bogat okus, a slastice poput kroasana ne bi ni postojale. Uostalom, maslac je ključan sastojak u pečenju, zaslužan za onaj bogat okus, glatku, kremastu teksturu i fine, prhke slojeve koji kolače, kekse i pite podižu na višu razinu.

DOBRI SAVJETI ŠIBENSKE SLASTIČARKE: ZAŠTO MASLAC I JAJA TREBAJU BITI SOBNE TEMPERATURE?

Uostalom, sada kada znate kako napraviti domaći maslac, ništa vas ne spriječava da ga iskoristite za neke od ovih provjerenih recepata.

ČOKOLADNI KOLAČ S KEKSIMA SLAVICE ŠAGOLJ

image
/Marko Miscevic/Cropix

KREMASTA MAĐARICA SA ŠEST KORA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

image
/ Marko Miščević/cropix

MEDENA KATA PO RECEPTU NAŠE NAGRAĐIVANE SLASTIČARKE

image
/ Darko Tomas/cropix

I ova jela obožavaju maslac

Slatka jela su klasika, ali jeste li znali da maslac koji ste pustili da poprimi boju i orašaste note vrlo lako može tanjur tjestenine podići na sasvim novu razinu. U nastavku vam donosimo i nekoliko odličnih ideja kako da maslac iskoristite u svojim omiljenim slanim jelima.

TJESTENINA S MASLACEM I SIROM

image
/ Say-cheese/getty Images/istockphoto

PILETINA U ZAČINJENOM UMAKU OD MASLACA

image
/ Bhofack2/getty Images/istockphoto

QUICHU S TRI VRSTE LUKA

image
/Berislava Picek/cropix

PILEĆI FILE S AROMATIZIRANIM MASLACEM

image
/Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:12