VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

NAŠ IZBOR BLANC DE BLANCS PJENUŠACA: Tri vrijedne preporuke dobrog omjera cijene i kvalitete!

 Getty Images/iStockphoto
Na našem smo tržištu iz trenutne ponude odabrali tri blanc de blancs pjenušca vrijedna preporuke i dobrog omjera cijene i kvalitete iz non vintage kategorije.

Francuski termin blanc de blancs namijenjen je pjenušcima koji su dobiveni isključivo od bijelih sorti. U Champagneu, gdje je taj izraz prvi put uveden u praksu, označava šampanjce dobivene ekskluzivno od sorte chardonnay jer su druge dvije šampanjske sorte pinot crni i pinot meunier obojane. Postoji samo nekoliko iznimka, poput šampanjca La Bolorée vinarije Cedric Bouchard koji nije dobiven od chardonnaya, nego od sorte pinot bijeli, a koji također nosi oznaku blanc de blancs. Termin se u međuvremenu proširio po drugim vinskim regijama diljem svijeta i također se najčešće koristi za pjenušce dobivene od chardonnaya, ali ga se povremeno može vidjeti i upotrebljenog za pjenušce dobivene od drugih bijelih sorti.

A bottle of sparkling wine in a bucket under the linen towel.
Getty Images/iStockphoto

Stilski je klasični blanc de blancs šampanjac ili pjenušac suzdržan i elegantan u mladosti, dok sa starenjem razvija specifičnu aromu koja asocira na pecivo brioš (pecivo s velikim udjelom maslaca), a koji je posljedica interakcije aroma kvasaca na kojima je vino ležalo do degoržiranja s oksidativnim elementima koji dolaze s dozrijevanjem u boci. U toj fazi, koja obično dolazi nakon dvije ili više godina odležavanja kod baznih non vintage pjenušaca te čak do deset godina odležavanja kad su u pitanju najprestižniji vintage cuveei poput Taittingerova Comtes de Champagne, chardonnay se od svih sorti pokazao najpotentnijim da izrazi tu finesu i izgradi delikatan okus kompleksnog i profinjenog pjenušca. Zbog toga se za blanc de blancs pjenušce smatra da imaju veći potencijal za odležavanje od blanc de noirs pjenušaca ili, pak, blenda bijelih i obojanih sorti, što je ujedno i najčešća forma šampanjca iz francuske pokrajine Champagne.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto

U Hrvatskoj je za razliku od te regije blanc de blancs zapravo jako česta forma, ali se rijetko navodi na etiketama. Najčešća sorta jest chardonnay, ali ga se još radi i od rieslinga, graševine, rizvanca, malvazije, debita i drugih bijelih sorti. Međutim, kad je na etiketi naveden izraz blanc de blancs, i u nas je vino obično dobiveno od sorte chardonnay. Za današnju recenziju smo na tržištu odabrali tri blanc de blancs pjenušca vrijedna preporuke i dobrog omjera cijene i kvalitete iz non vintage kategorije. Riječ je, naravno, o najcjenjenijoj klasičnoj šampanjskoj metodi dobivanja pjenušavog vina, takozvanog drugog vrenja u boci.

SOLUM BLANC DE BLANCS NON VINTAGE 125 kn (Vintesa) 87/100

Novitet na tržištu, ali koji obećava. Dolazi iz Međimurja, zapravo idealnog vinogorja za proizvodnju pjenušaca, gdje je chardonnay dovoljno elegantan i živ da može dati dobru bazu za pjenušac. Vino je očito mlado, tek degoržirano, ne sasvim bistro, lijepe zelenkaste boje, atraktivnog i vrlo intenzivnog voćnog mirisa na jabuke, s primjesama citrusa. Brut nature po tipu suhoće, dakle bez dodavanja šećera pri degoržaciji te od 100% chardonnaya. Takav je i dojam u ustima. Sasvim suho, vrlo ugodno naglašenih kiselina, što ga čini idealnim aperitivnim vinom, ali i savršenim partnerom kamenicama i drugim sirovim morskim divotama. Dugačak na finišu, odiše svježinom mladog pjenušca, a opet ima finesu i ako ga se ostavi da odležava koju godinu, potencijal da izgradi kompleksnost Blanc de Blancs šampanjca.

J. CHARPENTIER BLANC DE BLANCS NON VINTAGE 249 kn (Vintesa) 89/100

Prekrasno vino. Brut u najboljem smislu tog stila. Suh, a ne previže živ, ima mekoću razvijenog vina, što znači da je udio reserve značajan u finalnoj non vintage kupaži, ali i da je tip pjenušca s provedenom malolaktičnom fermentacijom. Znači bez oštrine. Od 100% chardonnaya i sa 9 grama neprovrelog sladora. Ima fini dodir oksidativnosti, citruse na retrookusu i tragove bijelog livadnog cvijeća na nosu. Suptilnost mu je glavna osobina, ali mu ne nedostaje trajanja i intenziteta. Kvalitetom je daleko iznad cijene od ove po kojoj se prodaje kad ga uspoređujemo s drugim Blanc de Blancs šampanjcima non vintage kategorije. Klasični brut šampanjac u najboljem smislu te riječi.

GRIFFIN IVANČIĆ BRUT NON VINTAGE 149 kn (Vivat) 90/100

Sorta je müller thurgau, ili naški rizvanac, ali otkako se otkrilo da müller thurgau nije križanac rieslinga i silvanca, naš naziv za tu sortu gubi smisao, jer je naše ime zapravo spoj riječi riz(ling) i (sil) vanac. Stoga je Krešimir Ivančić na etiketu naveo originalno ime sorte müller thurgau. Zelenkasto žućkast na oko, kremozan u ustima, intenzivnog i dugačkog okusa, s brojnim floralnim notama i citrusima na nosu, kao i nešto zelene jabuke. U ustima je izrazito osvježavajuće, suho, s finesom i punoćom neuobičajenom za sortu. Riječ je o izvanredno dobrom pjenušcu s velikom gastronomskom primjenom. Superzavodljivog finiša na kojem se izmjenjuje svježina živahnih kiselina sa slašću kremoznog tijela, što je posljedica maestralne preciznosti vinara pri doziranju ekspedicijskog likera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:28