GOTOVO U 20 MINUTA

Nestašica umaka od sira? Napravite ga sami i poslužite uz hrskavu grickalicu iz pećnice

 Lidija Lončarić
Umak nije intenzivan i umjetan poput onih kupovnih, ali je dovoljno aromatičan, divno kremast i lako ga je doraditi po svom ukusu

Nedavno sam bila u kinu i uvjerila se u ono što mi prijatelji zgroženi govore već mjesecima – došlo je do nestašice umaka od sira koji dolazi uz nachose. S tom sam mišlju sjela u fotelju i dok sam grickala suhe kokice, za vrijeme onih nesnosno dugačkih reklama, razmišljala koliko se ljudi do sada razočaralo kada su im na pultu kina rekli da u ponudi imaju samo salsu. Zasigurno čak ni superpopularna "Dina" nije imala toliko dobar efekt na njih kakav bi imala da su u krilu držali hrskavi tortilja čips pa ga umakali u čuveni umak od sira. A onda, dok sam se kroz zagrebačku maglu probijala do svog stana, na pamet mi je pala, rekla bih, prilično dobra ideja – za sljedeće druženje s frendovima skuhat ću litru umaka od sira i pozvati ekipu na neki dobar klasik s Netflixa. I tako je nastao ovaj superjednostavan umak.

Nije poput onog kupovnog, umjetan i "na steroidima", ali je dovoljno aromatičan i divno kremast, a uvijek ga možete i doraditi po samo svom ukusu. Uz njega sam napravila i krumpiriće od batata iz pećnice koje sam obložila palentom za još hrskaviji doživljaj. Na kraju, trebam li uopće dodati da je sve to nestalo prije nego što je film počeo ili se to podrazumijeva?

image
Lidija Lončarić

Hrskavi batat i brzi umak od sira

Trebat će vam:

1 žlica maslaca
1 žlica brašna
250 ml toplog mlijeka
100 g aromatičnijeg sira (cheddar je odlična opcija)
1 žličica senfa
pola žličice čili umaka po želji
pola žličice češnjaka u prahu
sol i papar
3 veća batata
2 žlice maslinova ulja
2 žlice palente

Priprema:

U posudi s debljim dnom najprije otopite maslac, a zatim mu dodajte žlicu brašna i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti pastu. Dodajte oko 250 ml mlijeka i dobro promiješajte pjenjačom kako biste razbili grudice. Kuhajte uz lagano miješanje. Začinite soli i paprom, a dodati možete i češnjak u prahu. Dodajte i senf. Promiješajte. Ako je umak pregust, polako dodajte još malo mlijeka i ne zaboravite dobro promiješati. Ubacite naribani sir i miješajte dok se sir ne rastopi. Probajte, dodatno začinite i poslužite uz hrskavi batat. Batat najprije operite i narežite na prutiće. Ubacite ga u zdjelu, začinite soli. Dodajte maslinovo ulje i palentu i dobro promiješajte ili protresite posudu. Rasporedite batat po posudi za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne postane hrskav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:49