Brutalna reklama

New York Times objavio veliki vodič po Splitu: ovo su njihove preporuke, reći ćemo samo da nisu pogriješili

U seriji članaka "36 sati u" po kategorijama navode što sve treba vidjeti, kušati i iskusiti u gradu pod Marjanom

"Lako je ‘pasti‘ na Split", uvodna je rečenica autora novog nastavka serijala uglednog New York Timesa pod nazivom "36 sati u" koji je posvećen Splitu. Opisujući ga kao grad iznikao iz palače sagrađene za rimskog cara Dioklecijana, Alex Crevar upućuje čitatelje kako ipak nije riječ o muzejskom eksponatu "zarobljenim" pod staklom, jasno sugerirajući kako su povijesni eksponati i bogatstvo u gradu pod Marjanom svima lako dostupni.

I dok navodi neke tipične lokacije koje će vam preporučiti svaki Splićanin bio ili ne bio on turistički djelatnik ili zaljubljenik svoga grada, kao što su riva, pazar, ribarnica, Dioklecijanova palača, Galeriji Meštrović i Galeriji umjetnina - New York Timesov novinar itekako je upućen i u hedonističke atrakcije Splita, a Slobodna Dalmacija čak navodi kako ima i dobar ukus.

image
Vojko Basic/Cropix

"Dvor poslužuje moderna, lijepo izvedena dalmatinska jela na stolovima uz obalu. Započnite sa canelon-rolicom od tune sa ganacheom od gušće jetre (oko 16 eura) i čašom vugave (oko 6 eura), bijelog vina s otoka Visa. Zatim se počastite janjećim kotletom posluženim s pečenim krumpirom i kremom od ružmarina (oko 25 eura)", napisao je novinar o poznatom splitskom restoranu iznad popularnih plaža Firule i Ovčice, gdje hranu spravlja jedan od najboljih hrvatskih chefova, iskusni Hrvoje Zirojević.

image

Restoran Dvor

Vojko Basic/Cropix

Potom ističe i Bar Sistema, nezaobilazno mjesto za dobre koktele. Iako kaže kako za Splićane cuga uglavnom znači vino, rakija ili pivo, Crevar je dobro upućen tko je vlasnik ovog bara te navodi kako je Anteo Ivanišević zanat izučio u New Yorku i na Novom Zelandu, a da pića radi koristeći lokalno inspirirane mješavine. Ipak, na kraju savjetuje da večer završite uz čašu ili dvije travarice (2,10 eura).

Slijedi preporuka za Kruščić, artisan pekarnicu iza ribarnice gdje, po njemu, rade najbolju štrudlu od trešanja (2,40 eura) od organskog brašna od cjelovitih žitarica.

image

Villa Spiza Ivane Gamulin

Ante Cizmic /Cropix

Posebnu preporuku daje svojim čitateljima i našim potencijalnim gostima u nastavku teksta.

"Mještani znaju: da biste dobro jeli, odaberite mjesta otvorena tijekom cijele godine, a ne samo tijekom turističke sezone. Villa Spiza, nedaleko od željeznih vrata palače okrenutih prema zapadu, jedno je od takvih mjesta. Restoran prima samo gotovinu, ali ima dvije intimne blagovaonice s kamenim zidovima i grubo piljenim drvenim stropnim gredama, i ne prima rezervacije. Također, nema zamrzivač, tako da su sastojci svakodnevno svježi (rukom pisani jelovnik ažurira se u skladu s tim). Počnite s crnim dagnjama (12 €), kuhanim s vinom, češnjakom i maslinovim uljem. Nakon toga nastavite objed uz čašu plavca malog (3,10 €) od dalmatinske sorte grožđa, i sporo kuhane goveđe obraze s njokima (20 €). Obrok nije gotov bez čokoladne torte s ganacheom (5 €)", napisao je o restoranu Ivane Gamulin o kojemu smo nedavno objavili veliku reportažu.

image
Saša Burić/Cropix

Poželite li se još malo slatkog ili jestivih suvenira iz Dalmacije, novinar New York Timesa savjetuje da ne preskočite Nadalinu i Uje Oil Bar. Pored čokolade i maslinovog ulja koje ondje možemo kupiti, ističe i džem od suhih smokava. A za one koji žele više istražiti o lokalnoj gastronomiji, autor članka savjetuje upoznavanje s Jolandom Vitaljić, licenciranim turističkim vodičem i lokalnom kuharicom koja je bila domaćin večere Chef‘s Tablea.

"Za 790 eura za grupe od četiri do šest osoba, Jolanda nudi trosatna gurmanska iskustva i otkriva lokalne kulinarske tajne, kao što je, primjerice, da ukusni kapari rastu na grmovima pored vrata Dioklecijanove palače... Priprema se deset jela uz vino i aperitiv koji uključuju domaću tjesteninu s gljivama i lokalnim samoniklim začinskim biljem, sir tradicionalno odležan u ovčjoj koži, pečenu bijelu ribu i kolač od naranče s rogačem i bademima...", stoji između ostalog u njegovoj preporuci.

Ali, ni to nije sve. Jeo je i pio Crevar na još nekoliko mjesta. Tako je posjetio Soul, novi bistro i lounge, koji mu se svidio jer se toče hrvatska vina i ima dobar izbor craft piva iz obližnje pivovare Familia (oko 4,50 eura). Čitateljima koji imaju u planu posjetiti Split savjetuju da probaju čašu pošipa, bijelog vina s Korčule (3,30 eura).

"Nakon toga, uputite se u Baraka BBQ & Brew Bar, gdje rock i blues izvođači izlaze na pozornicu (besplatan ulaz) iza koje je zid uokviren gitarama i američkom zastavom od stropa do poda napravljenom od lanaca. Naručite, kaže, American pale ale (3,60 eura za pola litre) splitske pivovare Tap B.

Dalmatinci nisu ljudi koji doručkuju, zaključuje novinar New York Timesa, ali otkriva nešto drugo. Nakon ranojutarnjeg posla - a, dodaje, počinjalo se rano kako bi se pobijedila vrućina - obitelji su se tradicionalno okupljale na objedu koji se naziva - marenda te preporučuje još jednu dobru lokaciju. Dujkin Dvor, konoba s terasom prema ribarskoj luci Matejuški, poslužuje klasična jela, često na žlicu, nalik na gulaš. Počastite se brujetom, bogatom juhom od ugora, maslinovog ulja, luka, češnjaka, vina i rajčica, posluženim s palentom (20 €).

Za kraj, nakon marende savjetuje uspon do Marjana, što bi malo kome palo na pamet puna "drob", ali dobro, nećemo mu zamjeriti, ipak je čovjek napravio brutalnu reklamu za naš lijepi Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:22