JAZZ U VINOGRADU

Nikad prije se nije održao ovakav glazbeni spektakl u međimurskom vinogradu

 David Štampar
Jazz u vinogradu održat će se između 27. i 29. kolovoza na vrhu Mađerkinog brega s kojeg puca pogled na susjedne države

Na pitoresknom Mađerkinom bregu u Međimurju 27. kolovoza startat će prvo izdanje manifestacije Jazz u vinogradu. Iza ovog prilično zgodnog naziva, ideje, krije se trodnevni događaj, čiji je cilj spojiti glazbu, prirodu, hranu i vino.

- Nositelj priče je međunarodni Jazz festival, no tu je još i odlična glazba koju će predstaviti neki od najpoznatijih hrvatskih DJ-a, ponuda hrane međimurskog chefa Marka Palfija, vrhunska, nagrađivana vina obitelji Štampar i još neka iznenađenja, a sve to na uistinu vrlo posebnoj lokaciji smještenoj na 341 metara nadmorske visine, okruženoj vinogradima i s pogledom na četiri države - objašnjava nam organizator Tomislav Karamatić koji je, iako je svoju poslovnu karijeru gradio na nekim drugim pozicijama, uvijek bio i uz glazbu te imao sreće, navodi, biti u nekim vrhunskim projektima kada su se stvarali. Tako je, primjerice, s Nickom Colganom i njegovom obitelji, prije gotovo 20 godina, radio na stvaranju The Garden festivala, jednog od pionira glazbenih događaja na našoj obali koji je otvorio put prepoznatljivosti naše zemlje i kao festivalske destinacije.

image
Nera Simic/Cropix

Daleko od obale

No ideja za ovaj projekt Karamatiću nije krenula od glazbe, već od divne međimurske prirode.
- U stvari sam se zaljubio u tu posebnu lokaciju i ljude u Međimurju. Nekako je ljeto uglavnom vezano događajima uz našu obalu, a mislim da je još mnogo divnih mjesta u našoj malenoj zemlji koja se trebaju pokazati kako stranim gostima tako i našim ljudima, jer i ja sam ovu čarobnu lokaciju, koja se nalazi na malo više od sat vremena vožnje od Zagreba, otkrio tek prošle godine.

image
Nera Simic/Cropix

I onda kad dođeš u tu prekrasnu prirodu i te vinograde shvatiš da ih moraš pokazati, a opet ne smiješ je ničim "omalovažiti" već obogatiti. I tu se jazz i vino savršeno uklapaju. Jazz nije samo glazba već i jedan cijeli lifestyle i vjerujem da će se to sve ovdje savršeno povezati. Smatram i da je Međimurje nedovoljno prezentno na hrvatskoj turističkoj ruti, a ta priroda, ponuda i ljudi zaslužuju svoju snažniju destinacijsku poziciju - ističe Karamatić.

image
David Štampar

Slavni harmonikaš

Uloge umjetničkog direktora tog međunarodnog jazz festivala prihvatio se Ratko Zjača, naš proslavljeni jazz glazbenik s dugogodišnjom adresom u Nizozemskoj, čije je koncerte Karamatić nekoliko puta organizirao u Zadru. Zjača je, pak, nastavlja Karamatić, dogovorio većinu izvođača, među kojima i dolazak člana slavne milanske Scale, harmonikaša Simone Zanchinija, što dobro govori kakav glazbeni autoritet uživa. Zanchini, onako tek uzgred rečeno, smatraju jednim od najzanimljivijih i najinovativnijih harmonikaša na međunarodnoj sceni, a sa Zjačom i ZZ quartetom osvojio je 2016. nagradu za najbolji jazz album u Italiji.

image
Nera Simic/Cropix

- Simone Zanchini je i svjetski ambasador harmonike i dobitnik mnogih priznanja, jedva čekam čuti kako se zvuk njegove harmonike proteže mirnim međimurskim bregima. Nastupit će u nedjelju, 29. kolovoza s Ratkom Zjačom i njihovim ZZ quartetom.

Festival otvara u petak poznati austrijski jazz bubnjar Klemens Marktl i njegov Markt(l)Xperiment, a u subotu je na programu slovenski vokalni jazz kvartet Vox Arsana s modernim swingom i jazz standardima. Također na nedjeljnom jazz brunchu čut ćemo i našeg poznatog jazz gitaristu Joe Pandura, a sve će upotpuniti selektori (DJ-i) posebne glazbe Ozren Kanceljak, Pepi Jogarde, Jazzozo i William Collins. Kako je većina glazbenika iz susjednih zemalja - Austrije, Slovenije i Italije, promociju radimo i u njihovim matičnim zemljama te vjerujem da će i njihovi fanovi povući do Međimurja - smatra Karamatić.

Ekskluzivan događaj

Kako u samom startu nisu željeli imati prenatrpan događaj, a pored toga i poštovati epidemiološke mjere, Jazz vinogradu zamislili su kao ekskluzivan događaj od 500 ljudi.

- Ekskluzivno u ovom slučaju nije pretenciozno nego jednostavno smatramo da je to brojka koja dozvoljava da ta lokacija diše, a vjerujem da i ova vrsta publike voli biti okružena istomišljenicima, ali ne u prevelikoj gužvi. U svakom slučaju vjerujem da će festival, njegovu lokaciju i goste, prepoznati svi oni koji vole kvalitetu u glazbenom izričaju ali i slave život kroz sva njegova osjetila - zaključuje Karamatić. No unatoč ekskluzivnosti u svakom smislu te riječi, cijena karata se kreće od 70 do 250 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 22:51