GELATO GRAND PRIX 2024

Nina Šarić o iskustvu natjecanja u izradi sladoleda: "Žiri u istom danu mora probati čak 408 uzoraka!"

Natjecatelji su mogli odabrati hoće li spremiti sladoled okusa čokolade ili manga, a za to su na raspolaganju imali samo šest strojeva

Neprestano usavršavanje u gastronomiji nije pitanje izbora, nego nužnosti, ne samo kada je riječ o kuharima i klasičnim slastičarima, nego i o svima koji su svoj poziv pronašli u specifičnoj niši. Za poduzetnicu Ninu Šarić, ta je niša proizvodnja sladoleda. To radi izrazito uspješno u sklopu svog brenda Pri Suncu, kako smo se imali prilike uvjeriti već nekoliko puta, no to ne znači da je njeno obrazovanje gotovo. Upravo zato se nedavno uputila u Španjolsku i mjesto Alicante te okušala se u izradi sladoleda u novim i drugačijim uvjetima.

image
Privatna arhiva

Naime, izučavanje knjiga i videa, naukovanje kod iskusnijih od sebe i razne radionice nisu jedini način na koje se može napredovati - tu su i brojna natjecanja na koje se prijavljuju sudionici iz cijelog svijeta. Svako takvo natjecanje je prilika da se svi prijavljeni upoznaju s vlastitim mogućnostima i provjere kako funkcioniraju u visoko kompetitivnom okruženju, pokušavajući pritom biti kreativni pod pritiskom i time osvojiti strogi žiri koji se sastoji od profesionalaca iz sektora. Kad je o sladoledima riječ, ulogu u organiziranju takvih natjecanja preuzima specijalizirani časopis Gelato artiganale, posvećen upravo sladoledu. Pod nazivom Gelato Grand Prix, natjecanja se odvijaju relativno redovito i to u različitim gradovima, a cilj im je omogućiti raznim proizvođačima sladoleda i opreme da se predstave i međusobno povezuju.

image
Privatna arhiva

Početkom ožujka ove godine jedno od tih natjecanja održano je i u Alicanteu u Španjolskoj, a među brojnim natjecateljima našla se upravo Nina Šarić, koja nam je prepričala svoj doživljaj cijelog događanja: "Natjecanje je održano u mjestu Alicante, odnosno u jednom resortu malo van tog mjesta, gdje je i većina natjecatelja bila smještena. Ukupno je bilo 408 natjecatelja koji su birali hoće li pripremati okus čokolade ili manga, a žiri je izabrao 12 finalista koji su se sljedeći dan okušali u izradi okusa "Cremino". Ovo je bilo moje prvo takvo natjecanje pa je zbog toga bilo posebno iskustvo. Nažalost, nisam prošla dalje u 12 finalista, ali za prvi put vjerujem da je i samo sudjelovanje veliki korak. Kako nisam imala nikakva očekivanja, osim to sve doživjeti po prvi put, zaista sam uživala", objasnila je Nina.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Pobjednik tog izdanja Gelato Grand Prix natjecanja bio je Jose Bolanos Pinto - vlasnik gelaterie u Valeciji, a Nina nam je ukratko opisala s kakvim se izazovom susreću suci na ovakvom događaju: "U žiriju je bio jedan član (vlasnik časopisa - Gelato Artigianale, organizator eventa) koji je isti dan morao probati 408 uzoraka sladoleda! Za okus čokolada je izdvojio oko 20 uzoraka u užem izboru za koje je tražio pomoć od kolege jer mu je bilo preteško procijeniti nakon toliko testiranja."

image
Privatna arhiva

Samo natjecanje funkcionira na sljedeći način: za sudjelovanje se možete prijaviti kao vlasnik gelaterije, kao zaposlenik u gelateriji ili preko dobavljača odnosno firme sponzora koja vam onda osigurava smještaj i participaciju.

"U Alicanteu se radilo na šest strojeva ukupno i svatko je morao nakon sebe sve počistiti kako se okusi ne bi miješali. Neki natjecatelji iz lokalnih gelaterija donosili su već svoje pripremljene gelato smjese, dok su ostali pripremali sve na licu mjesta. Odlučila sam se za okus čokolade, a recept sam kreirala zajednički sa svojim dobavljačima iz Italije s kojima sam išla. Sve sam pripremala na licu mjesta pa sam tako i neke sirovine nosila iz Zagreba. Kako radimo svi jedni pored drugih, ipak uspiješ škicnuti kako to i drugi rade pa sam vidjela dosta novih i zanimljivih načina pripreme smjese, ali i procesa kako od smjese doći do gelata na različite načine - a sve na istim strojevima", objasnila je pa nastavila: "Vremenski se sve odužilo malo, ali uzimajući u obzir da je bilo preko 400 natjecatelja koji su isti dan morali pripremiti svoj gelato, nije bilo za zamjeriti. Naravno kad je sve završilo, svi su se malo opustili, uživali u španjolskim vinima, hrani, moru…".

image
Privatna arhiva

U sklopu natjecanja, sponzori su imali i svoje izložbene štandove gdje su se mogle pronaći razne informacije o gelato opremi, sirovinama, tehnologiji, konzultacijama:

image
Privatna arhiva

"Može se puno toga novog i zanimljivog čuti i vidjeti, upoznati nove ljude i čuti razna iskustva ljudi koji vode svoje gelaterije diljem svijeta te kakva su njihova razmišljanja, ideje, koje inovacije pripremaju i slično… Ovakvi eventi su iznimno važni za networking, rekla bih da mi je to najveći benefit ovakvog događaja", zaključila je Nina Šarić.

Sljedeći Gelato Grand Prix već je održan u Beču 9. i 10. ožujka, a zanimljivo je da se 4. i 5. studenog održava Gelato Grand Prix Croatia u hotelu Le Meridien Lav u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:16