ZA POD ZUB

Nisam fan tofua, ali ova zamjena od slanutka me osvojila, od ostatka sam napravila popečke

 Lidija Lončarić/
Svilenkaste kockice kao stvorene za sve kojima ne odgovara tekstura klasičnog tofua, a usto su jednostavne za pripremu

Ovaj recept poželjela sam isprobati istog časa kada sam na Instagramu vidjela da se od slanutka može napraviti tofu, iako nisam njegov fan. Problem nije u tome što ne znam naći mjeru sa začinima, već mi jednostavno ne odgovara tekstura, posebno kada ga se opisuje kao savršenu zamjenu za piletinu. Ne bih rekla. Slanutak, s druge strane, obožavam. Falafel, lažni tuna sendvič, u varivu, na salatu u ili dobrom curryju prolazi u svim kombinacijama.

Logična je, stoga, bila moja znatiželja kada je u pitanju lažni tofu od slanutka. Iako izgleda kao teška kombinacija kemije i fizike, koje mi u školi nikada nisu išle, postupak pripreme zapravo je prilično jednostavan i iz prve je uspio, čak i meni. Za tofu od slanutka trebaju vam samo voda i suhi slanutak, a najviše vremena oduzima namakanje koje možete obaviti preko noći. Iako posoljen, slanutak u ovoj formi nema neki poseban okus pa je pametno prije posluživanja dobro ga začiniti.

image
Lidija Lončarić/

Kombinirajte začine koje imate kod kuće, napravite azijsku varijantu sa soja sosom, češnjakom i đumbirom ili ga jednostavno zapecite na malo maslinova ulja i ubacite u salatu. Ova količina, uz dodatke kao što su riža ili povrće, dovoljna je za dvije osobe. Na kraju, s obzirom na to da nisam u prijateljskom odnosu s klasičnim tofuom, ovaj od slanutka ispao je stvarno lijepo iznenađenje. Nimalo gumenasto, već svilenkasto i mekano, potpuno drukčije od onog što vjerojatno zamišljate, neprestano će vas tjerati na samo još jedan zalogaj. Od mene čista petica!

image
Lidija Lončarić/

p.s. Od pulpe koja vam ostane nakon cijeđenja slanutka napravite popečke. Pomiješajte pulpu s tri žlice krušnih mrvica, malo kumina, soja sosa, soli, papra i drugih začina po želji. Oblikujte popečke i ispecite ih na malo maslinova ulja. Dobri su skoro kao klasičan falafel!

Lažni (i bolji) tofu od slanutka

Trebat će vam:


200 g slanutka
500 ml vode
sol

Za umak:

gustin
soja sos
1 manji komad đumbira
2 režnja češnjaka
1 žlica sezama lmalo čilija
drugi dodaci po želji

Priprema:

Slanutak namočite u vodi preko noći. Ujutro ga procijedite i ubacite u blender. Blendajte kratko kako biste ga usitnili, a zatim dodajte 500 ml vode i pustite da se pretvori u gustu tekućinu. Tekućinu procijedite kroz gazu (najmanja koju u ljekarni možete naći stajat će vas 4 kune, počastite se). Dobivenu tekućinu prebacite u posudu za kuhanje i posolite. Upalite vatru i kuhajte uz stalno mije-šanje pjenjačom. Kada zavrije počet će se zgušnjavati, tu je posebno važno da miješate kako se ne bi sve zajedno zalijepilo za dno. Kada se smjesa počne odvajati od rubova posude i postane dovoljno gusta da se zadrži na pjenjači, ugasite vatru. Prebacite smjesu u posudu ili kalup i pustite na sobnoj temperaturi da se stisne. Kada se tofu od slanutka stisnuo, narežite ga na kockice, uvaljajte u malo gustina i zapecite na tavi. U posebnoj posudi pomiješajte soja sos, rižin ocat, malo sezamova ulja i čilija. Tofu maknite iz tave, a na istoj masnoći kratko pirjajte češnjak i đumbir nasjeckan na sitno. Dodajte i sezam, pirjajte minutu ili dvije i prebacite sve u umak. U njega dodajte kockice tofua od slanutka i prebacite na tavu. Pirjajte još kratko kako bi se svi okusi povezali i kako biste dobili gušći umak koji će se zalijepiti za kockice. Poslužite uz kuhanu rižu i (ukiseljeno) povrće po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:37