MRVU OVOG, ZERU ONOG

Njezina kuharica zbirka je priča o ljudima i hrani, a sada ima i plemenitu svrhu

 Mila Batinica
Sa Sandrom Rončević razgovarali smo o njezinoj prvoj kuharici, a otkrila nam je i na koji način zajedno možemo pomoći unesrećenima

Prije punih sedam godina odlučila je napokon poslušati savjet prijatelja kojima je godinama prije toga dijelila kulinarske savjete i pokrenuti blog "O slanom i slatkom: o svemu.", a danas se Sandra Rončević može pohvaliti zavidnom karijerom na čak nekoliko kreativnih polja. Negdje između produkcije sadržaja za velik broj domaćih i stranih brendova, stiliziranja, fotografiranja, probijanja na društvenim mrežama i vođenja kulinarskih radionica, Sandra je pronašla vremena pa sasvim spontano napisala kuharicu. Ili, kako je ona naziva, knjigokuharicu. I ne bi tu bilo ništa neobično da omiljene recepte i doživljaje o hrani nije zapisala na više od čak 400 stranica pa ih ukoričila, nazvala "Mrvu ovog, zeru onog" i, ako je to uopće moguće, osvojila još više simpatija svojih pratitelja.

"Ma uopće nisam planirala izdati kuharicu! Mislim, nisam o tome maštala, niti sam to stavljala na neku 'to do' listu. Ona se samo dogodila i to baš ove šućmuraste godine. Sjela sam, napravila koncept i krenula. Ne znam je li ona nastavak ičega ili početak nečega, znam samo da je tu i da je ovih pet mjeseci njezina stvaranja bilo pet izazovnih mjeseci u kojima sam jako puno naučila i o disciplini, i o sebi samoj", otkrila nam je Sandra pa dodala i kako je plan bio u kuharicu uvrstiti dodatnih 20 recepata no kako bi se, da je nastavila svojim tempom, knjiga pretvorila u pravog gastro monstruma.

image
Sandra Rončević


No ipak, uspjela je sastaviti zbirku od nešto više od 100 recepata zapisanih u svom prepoznatljivom stilu. Tako se proteklih mjesec dana otkad je njezina kuharica ugledala svjetlo dana, među tim toliko traženim stranicama nalaze detaljne upute za pripremu talijanskih zalogaja čije okuse vuče još iz studentskih dana, nađu se tu i poneki svjetski klasik, juhe, rižota, umaci, namazi, mesne delicije pa i detaljan vodič za pripremu sourdough kruha, pizze ili focaccie.

"Počela sam je pisati u najbolje doba godine, kada svega ima u izobilju, jedino mi je promakla ona prava puna sezona jagoda jer sam s pisanjem krenula sredinom lipnja. I eto, dan po dan, nešto novih, nešto starih provjerenih recepata, nekoliko životnih crtica i rodila se knjigokuharica. Želja mi je bila završiti je do kraja godine jer da nisam, poznavajući sebe, vjerojatno bih bila odustala."

Sandra nam je otkrila i da je riječ o prilično intimnoj knjizi upravo zato što se, uz recepte, u njoj nalaze i priče koje veže uz hranu i drage ljude ili situacije, a zatim slikovito opisala i kako je njezina knjigokuharica podsjeća na kazalište te smatra da bi mogla biti predložak za jedan prilično dobar, manji kazališni komad.

"Budući da čitav život pišem, ovom sam knjigom udahnula život i tom dijelu sebe. Sjećam se, jednom mi je jedan naš poznati dramaturg, nakon čitanja priča koje sam mu poslala, rekao kako sam rođeni narator, ja kažem blebetalo, pa mi se učinilo zgodnim da ta svoja jela koja kuham i volim na neki način prepričam", rekla je i dodala kako je, prema reakcijama onih koji su svoj primjerak već uspjeli nabaviti, shvatila kako je u svom naumu da što bolje riječima dočara mirise i okuse jela koja i sama obožava itekako uspjela. Dobar pokazatelj popularnosti njezine kuharice je i sama potražnja koja je, sudeći prema brojnim upitima i objavama na društvenim mrežama, nadmašila baš sva očekivanja.

image
Sandra Rončević

Kako kaže, njezina kuharica, kao uostalom i sam blog, namijenjeni su apsolutno svima, od onih koji traže svakodnevnu inspiraciju, određeni recept, onima koji jedu jer moraju jesti, ali i pravim gurmanima kojima, objašnjava nam, nije tlaka kuhati čak ni ragu di carne tri do četiri sata.

"Ona je i vodič kroz hranu, i odmor od dana. Jednostavno, možeš je koristiti svaki dan – ponekad ćeš kuhati, ponekad ćeš čitati", opisuje Sandra svoju, među foodiejima trenutno najtraženiju domaću kuharicu. "Kombinacija recepata je drugačija od onih ne koje smo navikli, a tu je i opušten stil pisanja koji koristim i na svojim društvenim mrežama i koji sam htjela prenijeti u kuharicu. No, za razliku od priča, recepti su pisani ozbiljno i detaljno jer je cilj svakog recepta da bude točan i daje jasne smjernice za izvođenje. Tu se nisam šalila, osim ponekad", objašnjava nam.

Osim što je testirala recepte, pisala i spajala dijelove kuharice u tu jednu zadivljujuću cjelinu, Sandra je odradila i velik dio drugih naizgled malih, a zapravo velikih detalja. Naime, izdavač kuharice je tvrtka u vlasništvu njezina životnog partnera i nje same, sama se bavi i distribucijom, a za dizajn knjige zaslužan je Jelenko Hercog, dizajner koji je, kako kaže Sandra, vizualnim identitetom uspio prenijeti njezinu filozofiju života i bivanja – jednostavnost bez cifranja.

image
Sandra Rončević


Kuharicu možete naručiti putem Sandrinog bloga O slanom i slatkom: o svemu ili društvenih mreža po cijeni od 275 kuna. Zasad ne planira prodaju u knjižarama, no dodaje i kako će o tome detaljnije razmisliti u novoj godini. Priznala nam je i da joj je kroz glavu već proletjela misao o novoj kuharici koja bi, dodaje, bila sasvim drugačija od prve, no prije nego što se baci u još jedan veliki projekt, planovi su joj prilično jednostavni.

"Ono što bih sada najviše voljela jest odmoriti se, barem tjedan dana, jer je posljednjih mjeseci, a posebno tjedana bilo jako naporno, gužvovito, neispavano i stresno. Ali sve to s nekim posebnim guštom", rekla nam je na kraju.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata iz Sandrine kuharice te podsjećamo kako će dio prihoda od kupnje "Mrvu ovog, zeru onog" biti donirano stradalima u potresu. Sve detalje potražite na Sandrinim društvenim mrežama - Facebook stranici i Instagram profilu.

Ossobuco u crnom vinu s kremastom bijelom palentom

image
Sandra Rončević


Focaccia barese

image
Sandra Rončević


Ricciarelli

image
Sandra Rončević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:33