SAINTS HILLS

Njihovi su plavci uvijek uzorni, ali ovaj je Dingač jedan od najljepših do sada

 Denis Jerkovic/Cropix
Jedno od ovih vina iz berbe 2016. sasvim je blizu savršenstvu, gotovo da ga je dotaknulo...

Saints Hills plavci dolaze s dva položaja, s Komarne i Dingača. To su nedvojbeno terroirska vina koja vjerno reflektiraju uvjete u kojima su rođena. Vinogradi Komarne standardno daju nešto elegantnija vina, a oni Dingača masivnija i bogatija.

U svakoj se berbi Saints Hillsa jasno vidi ta razlika, jer perjanica Komarne, vino Sveti Roko, uvijek ima više kiseline i manje alkohola u odnosu na perjanicu Dingača, vino Dingač Sveta Lucija. Ne radi se tu u razlici u kvaliteti, nego u stilu. Neki ljudi više vole svježu voćnost i živost Svetog Roka, a drugi zrelu voćnost i začinsko mediteransko bilje Dingača. Neki više vole elegantnija, a drugi masivnija vina. I svi su u pravu, jer u pitanju je ukus, a ne kvaliteta. U prosječnim berbama kvaliteta vina s ta dva položaja je podjednaka. Međutim, berba 2016. nije bila prosječna.

Za plavac mali koji je kasna sorta to je bila izazovna berba, jer su kiše padale u nezgodno doba i bilo ih je dosta. U takvim berbama najbolji položaji pokazuju zašto su najbolji, a Dingač očito jest jedan od najboljih položaja koje Hrvatska ima jer je dao bolja vina od Komarne. To osobito dokazuju vina iz vinarije Saints Hills, čiji enološki tim inače radi vina na najvišoj kvalitativnoj razini uz savjetodavnu pomoć enološkog superstara Michela Rolanda.

Njihovi su plavci uvijek uzorni, pa su tako i u ovoj berbi, ali je Dingač ovaj put dao jedno od svojih najljepših izdanja do sada, a Komarna je ipak malo podbacila. U Dingaču nema one prezrelosti koju ponekad može imati, već je sve savršeno uravnoteženo, dok je Komarna ipak nešto kraćeg trajanja i vjerojatno će biti kraćeg životnog vijeka. Posebno je interesantan ispao blend Dingača i Komarne naziva Black. Kod tog vina zamišljenog za svakodnevnu upotrebu je pronađen sretan omjer karakteristika obaju položaja i možda je neki dobar putokaz za budućnost.

Saints Hills, Black 2016.

Cijena: 85 kn Kvaliteta: 90/100

Izvrsno vino. Classy i moderan plavac kraćeg boravka u drvu (12 mjeseci) u odnosu na ostale plavce iste vinarije, pa posljedično ima izraženiju voćnost i svježinu. Tamne rubinskocrvene s ljubičastim odsjajem. Miriši na svježe zgnječeno šumsko voće poput kupina, ribiza i borovnica, s nešto slatkih aroma šljive u pozadini. U primjesama se još pridodaju blage note hrasta i vanilije. U ustima je sjajno, sočno i živo, s jednako intenzivnom voćnosti kao i na nosu, s atraktivnim ribizom na retrookusu te s blagim taninskim stiskom na finišu. 13,0% alk. Najbolje od 2021. do 2026.

Saints Hills, Sveti Roko 2016.

Cijena: 157 kn Kvaliteta: 88/100

Komarna, položaj s kojeg grožđe za ovaj plavac dolazi, standardno daje elegantniji tip plavca, što su brojni ljubitelji laganijih vina dočekali s aplauzom, jer je konačno i premium plavac u toj zoni ponudio dostojnog igrača. U ovoj za plavce izazovnoj berbi je ta elegancija dodatno naglašena. Vino je sočno i mekano, s puno voćne svježine u ustima te s brojnim začinskim aromama, pogotovo onim porijeklom iz hrasta. Izraženijih je tanina, kao i kiselina, tako da je vino gotovo bordoškog profila, elegantno i istovremeno s čvrstom kičmom. 12,0% alk. Najbolje od 2020. do 2024.

Saints Hills, Dingač 2016.

Cijena: 255 kn Kvaliteta: 93/100

U izazovnim berbama najbolji položaji dolaze do izražaja, jer i tada, kad drugi položaji podbace, oni i dalje isporučuju najvišu kvalitetu. Dingač je upravo takav tip položaja. Osobito u slučaju ovog vina koje ne samo da je standardno dobro, nego je jedno od najboljih berbi ove etikete do sada. Krase ga za Dingač tipične zrelije voćne arome šljiva i trešnje, pa arome mediteranskog bilja, nešto kože u tragovima i hrast u primjesama. Okus je bogat, odiše zrelošću, savršeno dozrelih, zrnatih tanina, dugačkog je trajanja, s ugodnom toplinom na finišu. 14% alk. Najbolje od 2021. do 2028.

Saints Hills, Ernest Tolj, Sin 2016.

Cijena: 248 kn Kvaliteta: 94/100

Plavac pod etiketom Sin je selekcija najboljeg od Svetog Roka. Dakle, najboljeg grožđa iz iste berbe s položaja Komarna. Vino je izvanserijske kvalitete i kolekcionarske vrijednosti. Značajno je življe i u konačnici elegantnije od Dingača, ali koncentracije mu ne nedostaje. Fermentiralo je i maceriralo u hrastovoj bačvi zajedno s peteljkama, kako bi izgradilo što čvršću strukturu i dalo kičmu obilnom i koncentriranom šumskom voću. Ne može se reći da je elegantno, jer je koncentracija visoka, ali nije ni masivno, jer posjeduje savršeni balans između bogatstva i elegancije. Aromatski je vrlo kompleksno, s dosta aroma porijeklom iz hrasta, pa s puno crnog bobičastog voća i u konačnici, na retrookusu s nešto crne višnje maraske. 13% alk. Najbolje od 2024. do 2028.

Saints Hills, Ernest Tolj 2016.

Cijena: 450 kn Kvaliteta: 96/100

Vino s plemenitom svrhom od kojeg zarada svake godine ide u dobrotvorne svrhe, najčešće za nezbrinutu djecu u domovima. Osim toga radi se o vinu koje je kvalitetom sasvim blizu savršenstva, skoro ga je dotaknulo. Selekcija je to najboljih bačvi Dingača iste berbe, kojeg je u ovom slučaju proizvedeno svega 614 boca. Dozrijevalo je dvije godine u malim hrastovim bačvicama, gdje se zaokružilo i izgubilo primarnu voćnost. Prilično je koncentrirano u ustima, ali djeluje svježije i življe od Dingača iste berbe. Profinjenog je mirisa, s obiljem mediteranskog bilja na nosu, potom s blagim začinskim tonovima, pa zrelim voćnim nijansama šljive, zatim s nešto rogača u pozadini, kolačem od trešnje također. Aromatski izrazito bogato, a okusom savršeno uravnoteženo s čvrstim taninskim okvirom koji jamči dugovječnost. Kolekcionarski biser. 14% alk. Najbolje od 2022. do 2031.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:09