NEKO DRUGO VRIJEME..

Nono je govorio da će radije crve jesti nego prodati zemlju i sad slavimo 180 godina vinarije

Peter Poletti se u proizvodnji drži očeve filozofije - „radi vino po svom guštu i kako ti voliš piti".

Obitelji Poletti iz Markovca kraj Višnjana vinarstvom se bavi čak 180 godina! Sve nam je to potvrdio Peter Poletti koji je devedesetih godina prošlog stoljeća preuzeo obiteljsku vinariju te od tada postao jedno od najpoznatijih imena istarske vinske scene. Peter i njegova obitelj ovu su obljetnicu proslavili u svojoj Casi Manzolin u starogradskoj jezgri Poreča tik do porečke Eufrazijeve bazilike.

image
Goran Sebelic/Cropix

Peter koji je u svojoj mladosti bio u turističkim i glazbenim vodama, odlučio se posvetiti skroz samo poljoprivredi kada mu je otac preminuo 1993. godine, ali je odlučio kao i većina vinara, napustiti stari način proizvodnje vina. Počeo je stvarati vina kakva on voli piti. To su vina ne samo nagrađena, već je u njih utkana povijest i strast jer je Peter opčaran ne samo vinom, već i poviješću. Pa je s tavana obiteljske kuće iskopao stotinjak starih papira koji su dokazali da je se njegova obitelj bavi vinarstvom 180 godina. Prvi dokument koji je pronašao datira iz 1842. godine. Tada je njegov nono Piero Bernobich od svog tasta kupio zemlju za 113 fiorina i na njoj sagradio današnju kuću i osnovao obitelj. Da bi Peter sa svojom obitelji to dostojno proslavio, za tu je prigodu napunio 1000 boca svog vrhunskog merlota.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Za nas je jako bitan datum 11. svibnja jer je tada prije 180 godina naša obitelj kupila prvu zemlju. To sve možemo potkrijepiti dokumentima. Meni je nepojmljivo da bih izgubio neki dokument koji je vezan za moju obitelj. Naša obitelj ima dosta zemlje i nema niti jedan centimetar za koji ne mogu izvući papir na kojem se vidi kada i od koga je kupljen te koliko je plaćen, govori nam ovaj strastveni vinar, veliki ljubitelj vina, glazbe i svog Chevrolet Camara iz 1978.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Pierov sin Marko izgradio je s trojicom svojih sinova veliku kuću s konobom u Markovcu i tu počinju zlatne godine za našu obitelj koja se oduvijek bavila vinom. Cijela je obitelj živjela složno. Tek 1926. godine, kada se moj nono oženio, obitelji se podijelila na tri obitelji. I svaka je dobila oko 10 hektara zemlje. Bili su čak i trgovci vinom te su u Rijeci imali svoju vinariju. Nakon Drugog svjetskog rata sve je išlo nizbrdo. Vino nije išlo, promijenio se društveni sistem. Djeca su otišla vani u školu. Moja mama je ostala jedina doma. Samo tvrdoglavost mog nona, koji nije htio odustati, tjerala je dalje cijelu stvar, priznaje nam Poletti. Vinarstvom se nastavio baviti njegov zet, odnosno Peterov otac, ispričao je Poletti na svečanosti u Poreču. Zahvaljujući njihovoj upornosti danas i postoji vinarija koju preuzimaju mlađe snage - Peterov sin Matteo.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Moj nono je govorio da će radije crve jesti nego prodati zemlju. I ja ništa ne bih prodavao kada znam koliko je truda uloženo u tu zemlju. Najlakše je nešto prodati, smatra Poletti koji je 1993. napravio prvo vino. Prve etikete su bile 1994. godine za malvaziju i borgonju. Peter veli da se u proizvodnji drži očeve filozofije - „radi vino po svom guštu i kako ti voliš piti".

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- To je moja filozofija za sve što radim u životu. Ne radim ništa bezveze, ističe Peter. Baš zato je Peter uz podršku svoje supruge Loredane kupio i povijesnu palaču Casu Manzolin koju je prije dvije godine preuredio u restoran i vinski bar. Povijesna palača u starogradskoj jezgri Poreča postala je pravo okupljalište vinoljubaca gdje možete nešto fino prigristi. U njenom susjedstvu počeli su preuređivati staru baroknu palaču u butique hotel.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Njegov sin Matteo, sedma generacija ove vinarske obitelji, nakon studija ekonomije u Trstu vratio se kući i nastavio s obiteljskim biznisom.

-Imamo 9 hektara pod lozama na pet položaja - Rogovići, Vala, Brajde, Mendica i Kamenjak. Naša je filozofija "radi da bi živio" i toga se držimo. U životu treba uživati, ističe mladi vinar koji stvara novu povijest vinarije Poletti koja će se okrenuti ekološkom pristupu u poljoprivredi te turizmu.

-Ideja i vizija Case Manzolin je da se može nešto dobro popiti i pojesti te uživati u predivnom ambijentu staroga grada, zaključio je Matteo. A baš tu možete kušati perjanice njihova podruma - od svježe do klasične malvazije, crnih moćnika cabernet sauvignona ili merlota do Rosselle, posebnog rosea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 19:06