VJEČNI KLASIK

Obožavali smo ga u djetinjstvu, a i danas mu se rado vraćamo! Ovdje je sve što trebate znati o pripremi najboljeg mramornog kolača

U mnogim kulturama, mramorni kolač je više od obične slatke poslastice, već je dio kulturne baštine

Mramorni kolač je klasik koji nas vraća u djetinjstvo. Pripremale su ga naše bake i mame, često za doručak vikendom, ali i kao blagdanski desert. Iako zaista jednostavan, izgledom je veoma efektan pa će često biti i pravi ukras na stolu, bilo blagdanskom, ili onom svakodnevnom, uz šalicu mlijeka, kave ili čaja. Riječ je o biskvitnom kolaču prošaranom slojevima svijetlog (žutog) i tamnog tijesta (s kakaom ili čokoladom), što mu daje karakterističan izgled i ime.

image
Mohamed Arafat /Getty Images/istockphoto

U mnogim kulturama, mramorni kolač je više od obične slatke poslastice, već je dio kulturne baštine. U mnogim obiteljima recept se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj dodaje svoj poseban pečat.

Na izradu mramornog kolača možda vas potakne činjenica da sve sastojke vjerojatno već imate u kuhinji. Naravno, osnovni recept za mramorni kolač možete po želji obogatiti koricom limuna ili naranče, ili začinom kao što je cimet. Neki recepti sugeriraju da se u tamnu smjesu za posebniji okus može dodati malo instant kave ili ruma.

Mramorni kolač možete ispeći u okruglom kalupu, ravnom, poput kruha, ili u kalupu za kuglof.

Onaj jedan kolač za svaki dan koji vole čak i oni koji inače izbjegavaju biskvit kolače

image
Pexels/

Povijest mramornog kolača

Povijest mramornog kolača datira iz 19. stoljeća, s područja Njemačke, a ondje je poznat kao ‘Marmorkuchen‘.

Njemački imigranti koji su došli u Ameriku prije Građanskog rata donijeli su sa sobom tradiciju mramornog kolača. Druga varijacija na temu mramornog kolača je ‘harlekin kolač‘ koji stvara uzorak šahovske ploče svijetlih i tamnih boja.

Prvi spomen recepta za mramorni kolač se pojavio 1871. godine u knjizi ‘Nova južnjačka kuharica‘ autorice M.E. Porter. On se radio tako da se tamna smjesa pravila bojanjem prirodnim bojilom, karminom, koje se dobivalo od kukca koji se naziva košenilka.

Godine 1889. su židovski pekari u Njemačkoj uveli čokoladnu smjesu u mramorni kolač, što je vidljivo u Kuharici tete Babette: Strani i domaći recepti za kućanstvo. Najranije varijante sastojale su se od kugelhopfa (slatkog kruha s kvascem), gdje je jedna polovica bila obojena melasom i začinima, a sada tu ulogu preuzima čokolada, koja je postala sve pristupačnija i nije više bila rezervirana samo za više klase. U toj kuharici stoji da se za mramorni kolač koristi naribana čokolada.

image
Lauripatterson/Getty Images

Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kako je sve više njemačkih židovskih imigranata dolazilo u Ameriku, otvaralo se i više židovskih pekara koje su nudile mramorne kolače i druga njemačka peciva i pekarske proizvode. U pekarama u New Yorku su u to doba mramorni kolači imali izrazit okus badema, a pekli su se u obliku štruca i imali su čokoladnu glazuru.

Međutim, ovaj stil pečenja počeo je u SAD-u jenjavati 1970-ih i 1980-ih, kako su se dotadašnji pekari umirovili, a Amerikanci su se usredotočili na druge stilove pečenja, uključujući francuske recepte.

Međutim, na našim prostorima mramorni kolač zbog njemačkog i austrijskog utjecaja ostaje i dalje popularan.

Svaka zemlja i kultura razvila je svoju varijaciju, što je rezultiralo impresivnom raznolikošću recepata i okusa.

image
Pexels/

Kako postići najbolji mramorni efekt

Klasični mramorni kolač sastoji se od jednostavnih, ali bitnih sastojaka: maslaca, šećera, jaja, brašna, praška za pecivo i kakaa. Ovi sastojci čine bazu tijesta, koje se dijeli na dva dijela, a zatim se različito oboji - jedan ostaje svijetli, a drugi se tamni kakaom. Ova kombinacija svijetlog i tamnog tijesta, pažljivo složenog u posudu za pečenje i lagano promiješanog, stvara karakterističan mramorni uzorak

image
8vfani/Getty Images/istockphoto

Ključ savršenog mramornog kolača leži u konzistenciji tijesta. Ne smije biti ni previše tekuće ni previše kruto kako bi se mramorni uzorak očuvao tijekom pečenja. Drugi važan aspekt je ispravan omjer svijetlog i tamnog tijesta. Previše tamnog tijesta može oslabiti mramorni efekt. Upravo pronalazak te ravnoteže je važan dio umjetnosti pečenja mramornog kolača.

Za uspješan efekt mramoriranja, preporučuje se dodavanje tamne smjese u svijetlu smjesu u nekoliko malih dijelova, a zatim ih miješanje vilicom spiralnim pokretima. To stvara lijep, nasumičan uzorak. Važno je ne previše miješati, inače će se dvije smjese previše sjediniti i mramorni efekt će se izgubiti.

Mramorni kolač je najjednostavnija i najsočnija slastica koju ovog vikenda možete napraviti

U nastavku ostavljamo recept za jednostavan mramorni kolač, kao i za varijantu s bundevom.

Jednostavni mramorni kolač

Trebat će vam:

400 g brašna

250 g šećera

50 g ulja

4 jaja

2 žličice ekstrakta vanilije

1 žličica soli

250 ml mlijeka

2 žličice praška za pecivo

4-5 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Pomiješajte brašno i šećer i miksajte dok ne poprimi svjetliju boju. Dodajte sol i ulje pa nastavite miksati. Dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte ih u smjesu. Miksajte dok ne dobijete laganu, prozračnu kremu. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjedinite špatulom. Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela i u jedan dio umiješajte kakao u prahu. Pripremite posudu za pečenje, premažite je maslacem i obložite papirom za pečenje ili pospite s malo brašna pa preokrenite i otresite višak. U kalup naizmjenično dodajte malo jedne, malo druge smjese za biskvit. Kada ste potrošili smjesu, dodano možete štapićima za ražnjiće napraviti šare po biskvitu. Ubacite u pećnici i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta do sat vremena ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista.

Mramorni kolač s bundevom

Trebat će vam:

Za tijesto:

250 g očišćene i kuhane bundeve (butternut)

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

150 g šećera

1 vanilin šećer

3 jaja

120 ml ulja

100 ml mlijeka

prstohvat soli

Za čokoladni dio:

50 g tamne čokolade

1 žlica kakao praha

Priprema:

Bundevu očistite, narežite na kockice i skuhajte na pari ili u vodi dok ne omekša (otprilike 10-15 minuta). Ocijedite je dobro, a zatim je zgnječite u pire i ostavite da se malo ohladi.

U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a u drugoj većoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, mlijeko i pripremljeni pire od bundeve, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, postupno umiješajte smjesu od brašna, praška za pecivo i soli, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije. U manju posudu odvojite pola tijesta, dodajte rastopljenu čokoladu i kakao prah te sve dobro izmiješajte. U namašćen i pobrašnjen kalup za kolač (otprilike 22 cm) naizmjenično dodajte žlice svijetlog tijesta s bundevom i čokoladnog tijesta. Vilicom lagano prošarajte kroz tijesto kako biste stvorili mramorni uzorak, pazeći da ne miješate previše kako se slojevi ne bi potpuno spojili.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kolač 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 10-ak minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Kolač možete posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:27