OBOŽAVAMO JE PEČENU

Od juhe do mramornog kolača: Iskoristite bundevu za slana i slatka jela, ovo su naši jesenski favoriti

Bundevu smo isprobali u velikom broju različitih jela, a u nastavku vam donosimo tri recepta s tom jesenskom namirnicom

Bundevu su naše bake pekle u pećnici i uz malo šećera nudile kao prvoklasni slatkiš, a osim toga, možda je najpoznatiji starinski recept s tom jesenskom namirnicom slatka pita s bundevom.

Danas mnoga jela, slana i slatka, uključuju bundevu. Ovisno o tome što želite pripremiti, možete ju prethodno ispeći ili skuhati. Pire od bundeve možete iskoristiti za kolače, njoke, rižoto, palačinke od bundeve ili čak za kruh i peciva, a najlakše ga je dobiti pečenjem bundeve u pećnici.

image
Scukrov/Getty Images/istockphoto

Sezona bundeva u punom je jeku! Napunite s njima paprike i pripremite pravu jesensku gozbu

Za juhe, variva ili, primjerice salatu, možete koristiti bundevu narezanu na kockice.

Obje varijante, pire od bundeve i kockice, možete zamrznuti i na taj način si olakšati i ubrzati pripremu budućih slastica ili jela.

image
/Shutterstock

Bogata juha od bundeve s dodatkom slanine pravi je izbor za jesenske dane

Bundevu smo isprobali u velikom broju različitih jela, a u nastavku vam donosimo tri recepta s tom jesenskom namirnicom.

Kako napraviti pire od bundeve

Pire od bundeve je lako pripremiti, a korisno ga je imati ako pripremate kolače, njoke, kruh ili peciva s bundevom, palačinke, a pire od bundeve možete koristiti i za juhu.

Uz najmanje muke ćete ga pripremiti pečenjem bundeve u pećnici. Bundevu možete prerezati na dva ili više većih komada, okrenuti je rezanim dijelom prema dolje i peći u pećnici na 200 stupnjeva dok ne omekša. Ovisno o veličini bundeve, za to će biti potrebno manje ili više vremena, a je li bundeva dovoljno pečena kako biste od nje mogli napraviti pire, provjerite ubadanjem vilice. Ako vilica lako prođe kroz bundevu i ona je meka, znači da je pečena.

Tada pričekajte da se dovoljno ohladi da biste ju mogli dirati, a zatim ju ogulite i pire napravite uz pomoć štapnog miksera.

Pire od bundeve možete napraviti i kuhanjem kockica bundeve u vodi. Kada su kuhane, procijedite ih i napravite pire štapnim mikserom. Imajte na umu da će na ovaj način pire od bundeve zadržati nešto više vode nego kada ga pravite pečenjem bundeve u pećnici.

Kremasti rižoto s pečenom bundevom i češnjakom

image
Lilechka75/getty Images/istockphoto/

Trebat će vam:

  • 1 luk
  • 1 manja ili pola veće bundeve
  • 4 šake riže
  • 200 ml vina
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g parmezana, pecorina ili drugog sira po želji
  • sol i papar

Priprema:

Bundevu očistite i narežite na veće komade pa je stavite u posudu za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i nakapajte maslinovim uljem, umotajte u foliju pa stavite u posudu za pečenje s bundevom. Začinite sve soli i paprom. Ubacite sve u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 40-ak minuta. Za to vrijeme na tavi zagrijte ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga dok ne poprimi boju. Dodajte rižu i tostirajte je. Podlijte vinom i kuhajte dok tekućina ne ispari. Rižu podlijevajte temeljcem dok ne postane al dente. Začinite soli i paprom. U međuvremenu bi bundeva trebala biti gotova. Meso bundeve ubacite u blender, a češnjak istisnite iz opni i zajedno blendajte. Kada je riža pri kraju, umiješajte pire od bundeve. Na kraju ubacite maslac i sir pa miješajte naglim pokretima kako bi se sve dobro sjedinilo. Poslužite odmah.

Salata od pečene bundeve

image
Istock/

Trebat će vam:

  • 500 g bundeve (butternut), narezane na kockice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica cimeta (opcionalno)
  • 4 jaja
  • 150 g svježeg baby špinata
  • 50 g oraha, grubo nasjeckanih
  • 50 g svježeg ribizla (ili suhe brusnice kao zamjena)
  • sol i papar prema ukusu
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica meda

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kockice bundeve, maslinovo ulje, med i prema želji prstohvat cimeta. Rasporedite bundevu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta dok ne omekša i lagano se karamelizira. U loncu zakuhajte vodu, pa smanjite vatru i dodajte žličicu octa. Razbijte jaje u zdjelicu, a zatim ga nježno spustite u vodu. Poširajte 3 - 4 minute dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane tekući. Izvadite jaje i ponovite za preostala jaja. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, med, sol i papar. Dobro izmiješajte dok ne dobijete homogeni dresing. Na tanjuru složite svježi baby špinat. Dodajte pečenu bundevu, orahe i svježi ribizl. Na vrh stavite poširana jaja. Prelijte dresingom neposredno prije posluživanja.

Mramorni kolač s bundevom

image
Istock/

Trebat će vam:

Za tijesto:

  • 250 g očišćene i kuhane bundeve (butternut)
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 120 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli

Za čokoladni dio:

  • 50 g tamne čokolade
  • 1 žlica kakao praha

Priprema:

Bundevu očistite, narežite na kockice i skuhajte na pari ili u vodi dok ne omekša (otprilike 10-15 minuta). Ocijedite je dobro, a zatim je zgnječite u pire i ostavite da se malo ohladi.

U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a u drugoj većoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, mlijeko i pripremljeni pire od bundeve, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, postupno umiješajte smjesu od brašna, praška za pecivo i soli, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije. U manju posudu odvojite pola tijesta, dodajte rastopljenu čokoladu i kakao prah te sve dobro izmiješajte. U namašćen i pobrašnjen kalup za kolač (otprilike 22 cm) naizmjenično dodajte žlice svijetlog tijesta s bundevom i čokoladnog tijesta. Vilicom lagano prošarajte kroz tijesto kako biste stvorili mramorni uzorak, pazeći da ne miješate previše kako se slojevi ne bi potpuno spojili.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kolač 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 10-ak minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Kolač možete posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.

image
/Oksana Klymenko/shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:31