Bundevu su naše bake pekle u pećnici i uz malo šećera nudile kao prvoklasni slatkiš, a osim toga, možda je najpoznatiji starinski recept s tom jesenskom namirnicom slatka pita s bundevom.
Danas mnoga jela, slana i slatka, uključuju bundevu. Ovisno o tome što želite pripremiti, možete ju prethodno ispeći ili skuhati. Pire od bundeve možete iskoristiti za kolače, njoke, rižoto, palačinke od bundeve ili čak za kruh i peciva, a najlakše ga je dobiti pečenjem bundeve u pećnici.
Sezona bundeva u punom je jeku! Napunite s njima paprike i pripremite pravu jesensku gozbu
Za juhe, variva ili, primjerice salatu, možete koristiti bundevu narezanu na kockice.
Obje varijante, pire od bundeve i kockice, možete zamrznuti i na taj način si olakšati i ubrzati pripremu budućih slastica ili jela.
Bogata juha od bundeve s dodatkom slanine pravi je izbor za jesenske dane
Bundevu smo isprobali u velikom broju različitih jela, a u nastavku vam donosimo tri recepta s tom jesenskom namirnicom.
Kremasti rižoto s pečenom bundevom i češnjakom
Trebat će vam:
- 1 luk
- 1 manja ili pola veće bundeve
- 4 šake riže
- 200 ml vina
- 1 glavica češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 50 g parmezana, pecorina ili drugog sira po želji
- sol i papar
Priprema:
Bundevu očistite i narežite na veće komade pa je stavite u posudu za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i nakapajte maslinovim uljem, umotajte u foliju pa stavite u posudu za pečenje s bundevom. Začinite sve soli i paprom. Ubacite sve u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 40-ak minuta. Za to vrijeme na tavi zagrijte ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga dok ne poprimi boju. Dodajte rižu i tostirajte je. Podlijte vinom i kuhajte dok tekućina ne ispari. Rižu podlijevajte temeljcem dok ne postane al dente. Začinite soli i paprom. U međuvremenu bi bundeva trebala biti gotova. Meso bundeve ubacite u blender, a češnjak istisnite iz opni i zajedno blendajte. Kada je riža pri kraju, umiješajte pire od bundeve. Na kraju ubacite maslac i sir pa miješajte naglim pokretima kako bi se sve dobro sjedinilo. Poslužite odmah.
Salata od pečene bundeve
Trebat će vam:
- 500 g bundeve (butternut), narezane na kockice
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žličica meda
- 1 žličica cimeta (opcionalno)
- 4 jaja
- 150 g svježeg baby špinata
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
- 50 g svježeg ribizla (ili suhe brusnice kao zamjena)
- sol i papar prema ukusu
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žličica senfa
- 1 žličica meda
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kockice bundeve, maslinovo ulje, med i prema želji prstohvat cimeta. Rasporedite bundevu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta dok ne omekša i lagano se karamelizira. U loncu zakuhajte vodu, pa smanjite vatru i dodajte žličicu octa. Razbijte jaje u zdjelicu, a zatim ga nježno spustite u vodu. Poširajte 3 - 4 minute dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane tekući. Izvadite jaje i ponovite za preostala jaja. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, med, sol i papar. Dobro izmiješajte dok ne dobijete homogeni dresing. Na tanjuru složite svježi baby špinat. Dodajte pečenu bundevu, orahe i svježi ribizl. Na vrh stavite poširana jaja. Prelijte dresingom neposredno prije posluživanja.
Mramorni kolač s bundevom
Trebat će vam:
Za tijesto:
- 250 g očišćene i kuhane bundeve (butternut)
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 120 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- prstohvat soli
Za čokoladni dio:
- 50 g tamne čokolade
- 1 žlica kakao praha
Priprema:
Bundevu očistite, narežite na kockice i skuhajte na pari ili u vodi dok ne omekša (otprilike 10-15 minuta). Ocijedite je dobro, a zatim je zgnječite u pire i ostavite da se malo ohladi.
U jednoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, a u drugoj većoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte ulje, mlijeko i pripremljeni pire od bundeve, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, postupno umiješajte smjesu od brašna, praška za pecivo i soli, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, pazeći da se ne pregrije. U manju posudu odvojite pola tijesta, dodajte rastopljenu čokoladu i kakao prah te sve dobro izmiješajte. U namašćen i pobrašnjen kalup za kolač (otprilike 22 cm) naizmjenično dodajte žlice svijetlog tijesta s bundevom i čokoladnog tijesta. Vilicom lagano prošarajte kroz tijesto kako biste stvorili mramorni uzorak, pazeći da ne miješate previše kako se slojevi ne bi potpuno spojili.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kolač 35-40 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 10-ak minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Kolač možete posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....