Mramorni kolač je klasik koji nas vraća u djetinjstvo. Pripremale su ga naše bake i mame, često za doručak vikendom, ali i kao blagdanski desert. Iako zaista jednostavan, izgledom je veoma efektan pa će često biti i pravi ukras na stolu, bilo blagdanskom, ili onom svakodnevnom, uz šalicu mlijeka, kave ili čaja. Riječ je o biskvitnom kolaču prošaranom slojevima svijetlog (žutog) i tamnog tijesta (s kakaom ili čokoladom), što mu daje karakterističan izgled i ime.
U mnogim kulturama, mramorni kolač je više od obične slatke poslastice, već je dio kulturne baštine. U mnogim obiteljima recept se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj dodaje svoj poseban pečat.
Na izradu mramornog kolača možda vas potakne činjenica da sve sastojke vjerojatno već imate u kuhinji. Naravno, osnovni recept za mramorni kolač možete po želji obogatiti koricom limuna ili naranče, ili začinom kao što je cimet. Neki recepti sugeriraju da se u tamnu smjesu za posebniji okus može dodati malo instant kave ili ruma.
Mramorni kolač možete ispeći u okruglom kalupu, ravnom, poput kruha, ili u kalupu za kuglof.
Onaj jedan kolač za svaki dan koji vole čak i oni koji inače izbjegavaju biskvit kolače
Povijest mramornog kolača
Povijest mramornog kolača datira iz 19. stoljeća, s područja Njemačke, a ondje je poznat kao ‘Marmorkuchen‘.
Njemački imigranti koji su došli u Ameriku prije Građanskog rata donijeli su sa sobom tradiciju mramornog kolača. Druga varijacija na temu mramornog kolača je ‘harlekin kolač‘ koji stvara uzorak šahovske ploče svijetlih i tamnih boja.
Prvi spomen recepta za mramorni kolač se pojavio 1871. godine u knjizi ‘Nova južnjačka kuharica‘ autorice M.E. Porter. On se radio tako da se tamna smjesa pravila bojanjem prirodnim bojilom, karminom, koje se dobivalo od kukca koji se naziva košenilka.
Godine 1889. su židovski pekari u Njemačkoj uveli čokoladnu smjesu u mramorni kolač, što je vidljivo u Kuharici tete Babette: Strani i domaći recepti za kućanstvo. Najranije varijante sastojale su se od kugelhopfa (slatkog kruha s kvascem), gdje je jedna polovica bila obojena melasom i začinima, a sada tu ulogu preuzima čokolada, koja je postala sve pristupačnija i nije više bila rezervirana samo za više klase. U toj kuharici stoji da se za mramorni kolač koristi naribana čokolada.
Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kako je sve više njemačkih židovskih imigranata dolazilo u Ameriku, otvaralo se i više židovskih pekara koje su nudile mramorne kolače i druga njemačka peciva i pekarske proizvode. U pekarama u New Yorku su u to doba mramorni kolači imali izrazit okus badema, a pekli su se u obliku štruca i imali su čokoladnu glazuru.
Međutim, ovaj stil pečenja počeo je u SAD-u jenjavati 1970-ih i 1980-ih, kako su se dotadašnji pekari umirovili, a Amerikanci su se usredotočili na druge stilove pečenja, uključujući francuske recepte.
Međutim, na našim prostorima mramorni kolač zbog njemačkog i austrijskog utjecaja ostaje i dalje popularan.
Svaka zemlja i kultura razvila je svoju varijaciju, što je rezultiralo impresivnom raznolikošću recepata i okusa.
Kako postići najbolji mramorni efekt
Klasični mramorni kolač sastoji se od jednostavnih, ali bitnih sastojaka: maslaca, šećera, jaja, brašna, praška za pecivo i kakaa. Ovi sastojci čine bazu tijesta, koje se dijeli na dva dijela, a zatim se različito oboji - jedan ostaje svijetli, a drugi se tamni kakaom. Ova kombinacija svijetlog i tamnog tijesta, pažljivo složenog u posudu za pečenje i lagano promiješanog, stvara karakterističan mramorni uzorak
Ključ savršenog mramornog kolača leži u konzistenciji tijesta. Ne smije biti ni previše tekuće ni previše kruto kako bi se mramorni uzorak očuvao tijekom pečenja. Drugi važan aspekt je ispravan omjer svijetlog i tamnog tijesta. Previše tamnog tijesta može oslabiti mramorni efekt. Upravo pronalazak te ravnoteže je važan dio umjetnosti pečenja mramornog kolača.
Za uspješan efekt mramoriranja, preporučuje se dodavanje tamne smjese u svijetlu smjesu u nekoliko malih dijelova, a zatim ih miješanje vilicom spiralnim pokretima. To stvara lijep, nasumičan uzorak. Važno je ne previše miješati, inače će se dvije smjese previše sjediniti i mramorni efekt će se izgubiti.
Mramorni kolač je najjednostavnija i najsočnija slastica koju ovog vikenda možete napraviti
U nastavku ostavljamo recept za jednostavan mramorni kolač, kao i za varijantu s bundevom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....