NESTAŠICA TARTUFA

OČAJ MEĐU TARTUFARIMA: Istarski tartufi duplo skuplji, cijene i do 24 000 kuna za kilogram!

 Goran Sebelic / CROPIX
Loša berba koja je, primjerice, u Italiji podbacila i za 90 posto, dramatično je digla cijene delikatese koje je u Istri dvostruke manje ubrano nego 2016.

Veliko pomanjkanje bijelih tartufa na svjetskom tržištu pa tako i hrvatskom, odnosno u Istri, dovelo je do ogromnog povećanja cijena te afrodizijačke gljive. Tako se danas cijene tartufa u Istri za kilogram kreću od sedam pa čak i više od 25 tisuća kuna, ovisno o veličini, naravno. Kako saznajemo od istarskih tartufara, glavni razlog ovakvom ogromnom skoku cijena je mala ovogodišnja berba u Italiji, gdje je ponegdje urod manji čak i za 90 posto. U Istri ih je manje za 50 do 70 posto.

Kremenje, 031008.
Tartuf.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
- jl specijal -
Goran Sebelic / CROPIX

- Ponuda je značajno manja pa je normalno da su cijene više. Okvirno su porasle za 50 do 100 posto u odnosu na lani. Cijene za one veće tartufe sada su astronomske. Ali za očekivati je da će pasti - kaže nam predsjednik Udruge tartufara Istre Darko Muzica, koja okuplja oko 200 članova iz Istre, Zagreba i Rijeke.

Navodi da je do nestašice došlo zbog suhog i toplog vremena, ne samo u Istri nego i u okruženju.

"Ova je godina u odnosu na prethodne za nas tartufare turbulentnija. Bilo je naznaka da će tartufa ove godine biti dosta, ali u nastavku se pokazalo da ih je izrazito manje. Ove godine u Istri ih je dvostruko manje nego lani!" - tvrdi Muzica.

Poznata tartufarka iz malog mjesta Vrh pored Buzeta Radmila Karlić, čiji se obiteljski biznis temelji upravo na tartufima, veli da su svi tartufari u vrlo lošoj situaciji i da bi radije da tartufa ima, nego da su cijene tako visoke. A u njenom slučaju bijelog je tartufa čak 70 posto manje nego lani. Navodi da cijena tartufa nikad nije bila tako visoka.

"Cijena se tartufa jako dignula i sada su kao suho zlato, ali mi tartufari smo bez obzira na to u vrlo lošoj situaciji. Bolje bi bilo da je cijena tri puta manja, nego da tartufa kao ove godine nema. A zašto ih ove godine nema, pitanje je bez odgovora. Bilo je dosta suše... " - rekla nam je Karlić.

Dodaje da su tartufari zbog svega očajni.

- Bitno je nešto pronaći, da pas i lovac budu zadovoljni. Ljudi će početi odustajati od lova ako se ova ko nastavi. Mi primjerice imamo dobre pse i svaki dan idemo u lov jer živimo tu do ruba šume, a prođe i po pet dana da ništa ne nađemo. Neki su toliko mali da ih možemo uspoređivati sa zrnom od pšenice ili graškom. Uglavnom, kada ga pas iskopa, jedva ga vidiš u zemlji. To je nešto strašno, dodaje. Ističe da će to sigurno utjecati na poslovanje njihove tvrtke Karlić tartufi, jer su hrana i cijepljenje pasa preskupi, kao i održavanje čitave priče.

Cijena se tartufa sada, kada govorimo o nama tartufarima, kreće od dvije do tri tisuće eura, a mnogi na kraju sezone neće imati dovoljno novca da pokriju ni hranu za pse, njihovo cijepljenje i održavanje - zaključuje Karlić.

Od njihova otkupa zbog takvih cijena odustat će i mnogi restorani, ali ne i Zigante u Livadama nedaleko Motovuna koji je specijaliziran upravo za tartufe. Njegov vlasnik Giancarlo Zigante se ipak nada da će cijena pasti.

Livade, 121110.
Restoran Zigante u Livadama tj. njegov vlasnik Giancarlo Zigante uprilicio je veceru obiljezavajuci jedanaestu godisnjicu od pronalaska najveceg tartufa na svijetu. Guinnessov tartuf bio je tezak 1310 grama. Na slici je Zigante sa tartufom od 300 grama vrijednog 800 Eura.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Nadamo se da će cijena vrlo brzo pasti jer će na tržište doći više tartufa. Isto je bilo i 2002. godine. Dosad ih je bilo malo, ali vjerujemo da će se tijekom studenoga stvari popraviti. Mi sigurno nećemo ostati bez tartufa, ali mnogi restorateri neće moći izdržati te cijene pa ih neće otkupljivati, a to znači da će i to utjecati na smanjenje cijena. Sve je stvar ponude i potražnje. Tržište na kraju sve regulira - zaključuje Zigante

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:23