SVJEŽE, SOČNO, MA TOP!

Od biskvita do torte: volimo ih svježe i uz dobar film, ali mandarine su odlične i u desertima, ovo su nam omiljeni

Osim što su iznimno zdrava grickalica, možemo ih, uz malo mašte, dodavati i u različite deserte, pa čak i slana jela

Sezona mandarina je u punom jeku. Omiljeno su jesensko i zimsko voće, a osim što su iznimno zdrava grickalica, možemo ih, uz malo mašte, dodavati i u različite deserte, pa čak i slana jela.

Kako prepoznati dobru, sočnu i slatku mandarinu pisali smo ovdje, a u nastavku vam donosimo nekoliko slatkih recepata s ovim sezonskim voćem.

Zatvorili smo se u kuhinju i pripremili originalne recepte s omiljenom jesenskom voćkom!

image
Lucija Ocko/Cropix

1. Torta od čokolade i mandarina

Trebat će vam:

200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)

150 g maslaca

200 g šećera

4 jaja

150 g brašna

1 prašak za pecivo

1 žličica vanilin šećera

2 velike mandarine (sok i naribana kora)

Prstohvat soli

Za ganache (čokoladnu glazuru):

100 g tamne čokolade

50 g slatkog vrhnja

1 žlica meda (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Podmažite kalup za tortu (20 cm promjera) i obložite ga papirom za pečenje.

U zdjeli otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri, povremeno miješajući. Kada se otopi, maknite s vatre i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi.

U smjesu dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte sok i naribanu koru mandarina, vanilin šećer, prstohvat soli te prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro promiješajte. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta.

Za pripremu ganachea u maloj tavi zagrijte slatko vrhnje, a zatim prelijte s njim usitnjenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Dodajte žlicu meda i dobro promiješajte da se sve poveže.

Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa. Prelijte ganacheom i ravnomjerno rasporedite po cijeloj torti.

Ostavite da se ganache stisne na sobnoj temperaturi ili stavite tortu na nekoliko minuta u hladnjak. Torta se može ukrasiti s nekoliko kriški mandarina na vrhu ili naribanom čokoladom.

image
Getty Images/

2. Čokoladna rolada s mandarinama

Za tijesto će vam trebati:

4 jaja

4 žlice šećera

5 žlica glatkog brašna

2 žlice mlake vode

pola praška za pecivo

korica jednog limuna

1 žlica kakaa

Za kremu:

500 ml mlijeka

100 g šećera

2 vanilin šećera

4 žlice glatkog brašna

1 žlica na vrh gustina

100 g maslaca

sok jednog limuna

Za punjenje:

6-8 manjih mandarina

Za dekoriranje:

100 g tostiranih badema

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja i šećer pa dobro izmiješajte. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao te ih ručno umiješajte. Na samom kraju dodajte koricu jednog limuna. Stavite u oblik za pečenje dimenzija 25 x 40 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit odmah zarolajte i pustite da se dobro ohladi. Dok se biskvit hladi, skuhajte kremu. U posudu stavite mlijeko i obje vrste šećera pa promiješajte. Dodajte brašno i gustin i dobro izmiješajte pjenjačom da uklonite moguće grudice. Posudu stavite na vatru i skuhajte kremu uz neprestano miješanje. U ohlađenu kremu dodajte omekšali i razrađeni maslac te sok limuna. Ohlađeni biskvit lagano odmotajte, namažite kremom, uz rub posložite mandarine i sve pažljivo zamotajte. Kolač i s vanjske strane namažite kremom pa pospite tostiranim listićima badema. Ohladite ga prije serviranja.

image
Mario Kučera/

3. Kolač iz jedne posude

Trebat će vam:

1 kg ranih mandarina

2 žlice smeđeg šećera

2 žlice maslaca

6 jaja

8 žlica glatkog brašna

4 žlice bijelog šećera

5 žlica ulja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

1 žličica tonke

prstohvat mljevenog kardamoma

Postupak:

Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje sa svih strana. Nekoliko mandarina izrežite na ploške. Mikserom umutite jaja i bijeli šećer. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, kardamom i naribanu tonku. Nastavite miksati dok se smjesa u potpunosti ne poveže. Na laganoj vatri zagrijte smeđi šećer s maslacem. Kad se šećer u potpunosti otopi u maslacu, nastalu smjesu izlijte u kalup za kolač. Na nju poredajte ploške mandarine. Sve prelijte biskvit smjesom. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 45 minuta odnosno dok vam nož zaboden u središte kolača ne izađe čist.

image
Neja Markičević/Hanza Media/

4. Sirova torta od čokolade i mandarina

Podloga:

2 šalice orašastih plodova po želji (lješnjak, badem, orah)

2 žlice rastopljenog kokosovog ulja

1 šalica natopljenih datulja

1 žlica kokosovih ljuskica

Orašaste plodove sameljite u blenderu do smjese brašna. Dodajte datulje, kokosove ljuskice i kokosovo ulje te miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Nanesite ju u kalup za torte te ostavite kratko u zamrzivaču ili frižideru da se stisne.

Sloj od čokolade:

3 šalice natopljenih indijskih oraščića

1 i 1/2 šalica svježeg soka od mandarine

3 žlice naribane korice mandarine

5 žlica rastopljenog kakao maslaca

3 žlice sirovog kakao praha

1/2 šalice zaslađivača (po želji - med, javorov sirup, agavin sirup)

Indijske oraščiće natopite u vodi nekoliko sati kako bi omekšali. Bacite vodu, stavite ih u blender te dodajte sok od mandarine, koricu mandarine i kakao prah. Sve zajedno miksajte do fine smjese potom dodajte zaslađivač po želji i kakao prah i sve zajedno smiksajte. Izlijte kremu na koru te stavite u zamrzivač na minimalno 45 minuta kako bi se krema stisnula.

Sloj od mandarine:

1/2 šalica natopljenih indijskih oraščića

1 šalica svježeg soka od mandarine

7 žlica naribane korice mandarine

5 žlica kokosovog vrhnja

2 žlice rastopljenog kokosovog ulja

1/2 šalice zaslađivača (po želji - med, javorov sirup, agavin sirup)

Indijske oraščiće natopite u vodi nekoliko sati kako bi omekšali. Bacite vodu, stavite ih u blender zajedno sa sokom od mandarina, koricom i kokosovim vrhnjem. Miksajte do fine smjese, a zatim dodajte kokosovo ulje i zaslađivač po želji te sve zajedno pomiješajte. Kremu od mandarine izlijte preko kreme od čokolade te stavite u zamrzivač da se stisne. Po želji ukrasite komadićima čokolade, komadićima mandarina ili koricom mandarine.

image
Denis Jerković/Hanza Media/

5. Preokrenuti kolač s mandarinama

Trebat će vam:

1 jaje

65 g šećera

60 ml ulja

85 g brašna

pola žličice praška za pečenje

60 ml mlijeka

pola žličice ekstrakta vanilije

6 mandarina

maslac e za premazivanje

1-2 žlice šećera

marmelada (po želji)

Priprema:

U posudu ubacite jaje, kratko miksajte dok se ne zapjeni pa dodajte šećer. Promiješajte te nastavite miksati sve dok se pjenasta smjesa ne udvostruči. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije te nastavite miksati. U posudu sa smjesom prosijte brašno i prašak za pecivo kako ne bi bilo grudica i promiješajte špatulom da se djelomično prožmu sastojci. Dodajte mlijeko i nastavite miješati dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Mandarine ogulite i dobro očistite od bijelih žilica te razrežite svaku po sredini na dvije polovice. U posudu za pečenje promjera 20 cm stavite komad maslaca i premažite njime cijelo dno. Posipajte po maslacu šećer. U posudu uredno poslažite mandarine prerezanom stranom prema dolje tako da je popune cijelu. Izlijte smjesu za tijesto preko mandarina. Nekoliko puta udarite posudom po stolu kako bi kroz tijesto izašli mjehurići zraka i kako bi se bolje rasporedilo među mandarinama. Ubacite u pećnicu koju ste zagrijali na 180 °C na otprilike 40 minuta. Kako biste bili sigurni da je biskvit gotov, zabodite u njega čačkalicu. Ako izađe čista, biskvit je pečen. Sa špatulom rubove kolača odvojite od posude, prekrijte posudu tanjurom i preokrenite je tako da kolač s mandarinama prebacite na tanjur. Po želji poslužite s marmeladom.

image
Porosolka/getty Images/istockphoto/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 10:45