To se čekalo!

Omiljena virtualna kuhinja napokon otvorila asian fusion street food restoran u centru Zagreba

 Sanja Jagatić I Bojan Zibar
Purple Monkey otvoren je na mjestu nekadašnjeg Marketa u Tomašićevoj ulici u Zagrebu te će petkom i subotom raditi do 1 sat ujutro

Ljubiteljima istočnjačke kuhinje Purple Monkey dobro je znano ime. Ovaj asian fusion street food restoran unazad nekoliko godina privukao je vjernu vojsku obožavatelja jelima koja nas okusima vode u daleke krajeve. Sam naziv restorana asocira na nadrealno, a u spoju simbolike ljubičaste boje i majmuna krije se i filozofija ove gastro destinacije. Ljubičasta boja odražava kreativnost i spiritualnost, dok majmunčić utjelovljuje nesputanost, beskrajnu slobodu džungle i znatiželju. Upravo takvo nadrealno iskustvo čeka vas u Purple Monkeyju, a svestrani kuhar Tomislav Bilić poziva da isprobate nove okuse i uronite u egzotičan svijet slobode i divljine. Tomislav Bilić, mnogima poznat i kao Don Tom, idejni je tvorac svih kulinarskih kreacija u Purple Monkeyju.

image
Sanja Jagatić I Bojan Zibar

Prije nego li je profesionalno zaplivao u gastro vodama, bio je DJ u mnogim popularnim klubovima diljem Hrvatske, a kuhanje je tada bilo samo hobi. Međutim, u jednom trenutku zasitio se noćne atmosfere i klubova te se u potpunosti posvetio drugoj strasti, kuhanju. Radio je kao kuhar u mnogim restoranima u Zagrebu i na Jadranu, a svoja znanja i vještine pokazao je i u školi kuhanja "Gastronomadi". Slušajući omiljene ploče, smišljao je jela, tako da svako jelo ima i svoju glazbenu pratnju, a dok uživate u njihovim okusima, moći ćete uživati i u playlisti po njegovom izboru - i to na novoj zagrebačkoj lokaciji, u Tomašićevoj 6, gdje je svojevremeno radio Market, o čemu smo pisali početkom godine.

image

Tomislav Bilić

Sanja Jagatić I Bojan Zibar

Mnogi će reći konačno, jer do sada su postojeće tri lokacije funkcionirale kao dark kitchen, odnosno kao lokacije iz kojih je moguće isključivo naručiti hranu za van. Otvorenjem novog restorana, sada u potpunosti možemo uroniti u šareni svijet Purple Monkeyja i osjetiti sve njegove čari.

image
Sanja Jagatić I Bojan Zibar

Interijer restorana podsjeća na prašumu, za što su zaslužne ilustracije raznolikih biljaka na zidovima te bambusi koji vise sa stropa. Radno vrijeme prkosi zagrebačkoj tradiciji pa će petkom i subotom vrata biti otvorena do 1 ujutro, a s time da će se jela moći naručiti do 23 sata. Od ponedjeljka do četvrtka restoran će raditi do 23 sata, a moguća je i dostava. U novoj, kreativnoj centrali imat ćete priliku okusiti neke već dobro poznate specijalitete, ali i sasvim nove kreacije proizašle iz maštovitog uma Tomislava Bilića.

image
Sanja Jagatić I Bojan Zibar

Tako ćete gastro putovanje moći započeti Yakitori štapićima. Riječ je o komadima mesa na bambusovom štapiću, a dostupne su tri opcije: pileći zabatak, pork belly i domaća kobasica. Na jelovniku su i popularni bao bansi, jastučići od tijesta punjeni povrćem i pork belly-jem ili trganom patkom. Ako ste fan popularne japanske punjene tjestenine, gyoza, birat ćete verziju sa svinjetinom ili piletinom. Volite li objed započeti jelom na žlicu, oduševit će vas aromatične juhe: mulli juha i tam yam juha. Zanimljiv je i izbor priloga, a na vašem tanjuru mogu se pronaći edamame hummus, firecracker cvjetača, zapečeni grah i miks mladih salata.

POGLEDAJTWE ŠTO SE SVE NUDI

Želite li nešto prezalogajiti dok čekate svoje jelo, na raspolaganju će biti prženi edamame, wakame salata i pečeni lješnjak. Glavna jela podijeljena su u tri kategorije bowlsa: rice bowls, salad bowls i noodle bowls. Ako preferirate rižu kao bazu, birat ćete jela pod nazivima katsu piletina, kung pao, bulgogi, hama teriyaki ili pad karo pao. Za one koji uživaju u laganim obrocima pravi izbor bit će salate. Interesantna je hama na kvinoja salati, ali i mesne opcije poput trgane patke na kvinoja salati, tople salate s piletinom i mandarinom ili harusame piletine. Azijski restoran nezamisliv je bez noodlesa, a u Purple Monkeyju čekaju vas dan dan noodlesi, purple monkey noodlesi te pad thai s tofuom, uz opciju dodatka piletine ili kozica. Jela prate i pomno odabrana vina, a za ljubitelje koktela pobrinuo se Blend bar, koji je specijalno za Purple Monkey osmislio posebne koktele. Za potpuni doživljaj, sva ova izvrsna jela posluživat će konobari odjeveni u svileni kimono, kojeg potpisuje beogradski brand ‘Silk for breakfast‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2024 09:01