Novo poglavlje

Omiljenu kavu ponovno možete naručiti od poznatog domaćeg brenda Karibu Kaaawe

Brend su preuzela dva nova lica na sceni, Antonela Bokan i Igor Ikač, zaljubljenici u kavu i koktele

Karibu Kaaawa je po mnogočemu bila jedinstveni koncept na domaćem terenu kada se radi o sektoru specijalitetne kave. Bio je to jedini projekt u kojem su glavnu riječ vodile dvije dame, koje je ljubav prema tom popularnom napitku iz korporativnih poslova preusmjerila u ugostiteljstvo. Zajedničkim snagama 2017. godine otvorile su kafić Karibu Kaaawa na zagrebačkoj Trešnjevci i ubrzo postale omiljeno kvartovsko okupljalište, potom su lansirale i online trgovinu s ponudom kave iz brojnih vrhunskih europskih pržionica, nakon čega je uslijedila i pretplata na kavu. Kada je u lipnju 2022. godine odjeknula vijest da su Ana Buljan i Ivana Zec, potaknute životnim okolnostima, primorane zatvoriti vrata svoje male trešnjevačke oaze i pauzirati rad svog virtualnog dućana kavom, val žalovanja proširio se Trešnjevkom, ali i ostatkom domaće scene.

image

Ana Buljan i Ivana Zec, nekadašnje vlasnice kafica Karibu Kaaawa u Ozaljskoj ulici

Neja Markicevic/Cropix

Upravo zato ne iznenađuje oduševljenje koje je prije dva mjeseca izazvala objava na društvenim mrežama brenda da se Karibu Kaaawa vraća, ovaj put u drugom sastavu, ali s istim ciljem: ponuditi obožavateljima kave okuse kave iz raznih pržionica razbacanih diljem kontinenta, od uvijek popularnog Berlina pa to Varšave ili pak iz skandinavskih zemalja.

image

Antonela Bokan, nova suvlasnica brenda Karibu Kaaawa. Snimio Daniel Bašić.

Daniel Bašić

Brend su preuzela dva nova lica na sceni, Antonela Bokan i Igor Ikač, a njihov je put dosta nalik na onome izvornih pokretačica brenda. Naime, dok je Antonela izvorno knjižničarka, Igor je pravnik, a oboje vole i prate ugostiteljski sektor već godinama. Zamolili smo ih da nam malo približe svoju priču:

Možete li se kratko predstaviti?

Mi smo Antonela i Igor, (fantastičan tim) knjižničarka i pravnik koji su oduvijek htjeli imati nešto svoje i kad se pojavila prilika za preuzimanje Karibu Kaaawa brenda jednostavno smo znali da je to to. Iako po struci nismo ugostitelji, oboje smo veliki zaljubljenici u kavu i koktele i cijeli spektar koji svijet ugostiteljstva nudi. Ja sam barmenica i baristica, dok je Igor barmen pa je nekako bilo logično da idemo tim putem. I evo nas, ponosni vlasnici Karibu Kaaawa brenda.

Što vas je privuklo svijetu kave i kako volite piti svoju kavu?

Antonela: od svoje 16 godine sam u ugostiteljstvu i to je nekako posao koji najviše volim raditi jer je kreativan i jako dinamičan. Kava me oduvijek zanimala, ali ozbiljnije sam joj pristupila prije par godina nakon završetka Raise the Bar akademije. Od tada se sve više educiram i okrećem prema tom svima potrebnom napitku. Najviše preferiram kavu pripremljenu filter metodom jer tako najbolje osjetim arome, a i podsjeća me na čaj koji mi je također omiljen napitak. Kavu volim piti dugo i u miru, a kad sam u žurbi srknem obični cappuccino ili espresso.

Igor: ja sam u svijet ugostiteljstva ušao malo kasnije, u srednjim 20-ima. Ne mogu reći da me to oduvijek privlačilo, ali jako sam znatiželjna osoba i morao sam probati. Završio sam školu barmena i od tada su kokteli, uz naravno, kavu, moja strast. Najviše volim tamnije prženu kavu, ne precitrusnu, pripremljenu u espresso aparatu. Bez toga ne počinjem dan.

image
Hayb/Instagram

Kako je došlo do preuzimanja brenda Karibu Kaaawa?

Antonela: Cijela priča s Karibu Kaaawom dogodila se slučajno, može se reći da su se zvijezde posložile. Bila sam u nekom mamurnom stanju na Trešnjevci i palo mi je napamet kako bi bilo dobro da Karibu Kaaawa radi. Šteta pa nije radila, a dobra stvar tog dana je bila da sam baš tad vidjela oglas na Instagram profilu Karibu Kaaawe. Negdje od sredine siječnja smo bili u pregovorima da bi konačno početkom ožujka riješili sve i kupili brend. Tako da smo svježi u tome. Ana i Ivana su osobe koje su osmislile i osnovale cijeli koncept brenda Karibu Kaaawa. Spletom okolnosti nisu više mogle biti uključene u brend i tako je došlo do našeg preuzimanja. Ipak ponudile su se biti ovdje za nas za sve savjete i pitanja kojih sad u početku ne nedostaje, s obzirom na sve komplicirane situacije oko papirologije i prijenosa brenda i hvala im na tome.

image
Kaffeekirsche Roastery /Instagram

Karibu Kaaawa je kroz godine postala voljeni brend i brojni građani su bili pogođeni zatvaranjem fizičke lokacije. Ima li naznaka da će projekt ići ponovno u tom smjeru?

Pa to je jedno pitanje na koje trenutno nemamo neki konkretan odgovor. Voljeli bismo ići u tom smjeru da se ponovno otvori fizičko mjesto gdje će svi kavoljupci moći popiti šalicu dobre kave, opustiti se i osjećati se ugodno. Vrijeme i lokaciju još ne znamo, ali ne brinite, bit ćete obaviješteni. Samo znamo da će posebna pažnja biti posvećena interijeru i eksterijeru koji neće biti na sličan kalup kao dosadašnji specialty coffee shopovi.

image
Kaffeekirsche Roastery /Instagram

Od 1. svibnja virtualni dućan Karibu Kaaawe je i službeno ponovno aktivan, a osim što i dalje možete nabaviti mjesečnu pretplatu kako bi vam vrećice kave stizale na kućnu adresu, možete odabrati i naručiti kavu iz nekoliko različitih pržionica. Trenutno su to njemačke pržionice Flying Roasters i Kaffeekirsche Roastery iz Berlina, kao i poljski Hayb Effortless Speciality iz Varšave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:04