LUDI ZA TANJURIMA

Ona je trenutno najpopularnija keramičarka, najjače poslove dobila je zbog objava na Instagramu

Iako se keramikom bavi relativno kratko, viktorija bartolović već je najtraženija keramičarka na restoranskoj sceni

Vrata nam je otvorila s radnim rukavicama na rukama, spremala se izvaditi još toplo, tek pečeno posuđe iz keramičarske peći. U nekim od tih komada ekskluzivno će nam poslužiti jela koja je pripremila.

Viktorija svaki dan kuha, najčešće variva, ali još više peče - uporabne predmete od keramike, prije svega posuđe: tanjure, zdjele, šalice… Posvuda su oko nje na policama, suše se i čekaju svoj red za keramičarsku peć.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Kad je krenula ta pandemija, nazvali su me s posla i rekli: nema posla, nema plaće. Okej, rekoh sama sebi, malo ću stati, odmoriti se, neko vrijeme neću raditi ništa. Dotad sam se keramikom bavila dvije godine, učila sam. I tada sam odlučila otvoriti Instagram profil za keramiku. Mislim da sam imala osamdeset pratitelja kad su me nazvali iz splitskog koktel bara “Bar Sistema” i pitali me bih li im mogla napraviti šalice za njihove autorske koktele. Htjeli su drukčije, ono - malo spigane. Rekla sam da mogu - prisjeća se Viktorija svoje prve narudžbe. - Tako je krenulo. Sve što napravim objavim na Instagramu. I svi su mi poslovi tako došli. Pažaninov “Rodrigo”, “Hum” Luke Nižetića, “Toni” na Murteru, sad “Stara škola” u Istri… Narudžbe su različite: Nižetić je naručio sve - od vaza za stolove do tanjura i zdjelica. Za “Staru školu” radila sam side dish stvari: pribor za čaj - šalice i gaiwane s poklopcima i podlošcima, šalice za kavu, zdjelice za šećer, zdjele za salatu, tanjure i stalke za deserte… I opet se nakupilo toga, 800 ili više komada. Mislim da mi treba odmor, iscrpili su me - kaže Viktorija Bartolović, najtraženija keramičarka na našoj restoranskoj sceni.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Puno radi na keramičarskom kolu, ali se koristi i drugim tehnikama. Glazure su joj malokad sjajne, samo kad naručitelj inzistira, ali to je rijetko jer svi žele ono što ona inače radi: predmete zagasitih boja, mat glazure, forme skandinavski bazične, jednostavne, lijepe u svojoj funkcionalnosti, ali uvijek malo pomaknute. Njezin se stil pojavio u savršenom trenutku, kada je restoranska scena bila spremna za tamnu mat keramiku. Prije deset ili petnaest godina sav se domaći fine dining posluživao u bijelim, sjajnim i predimenzioniranim tanjurima s potpisom berlinskog Heringa. Vremena su se jako promijenila.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U “Broomu” na zagrebačkom Dolcu, koji kave poslužuje u njezinim šalicama, svi uvijek pitaju gdje se mogu kupiti. Pa ih sad i prodaju, mnogo ih turista traži.

Viktorija Bartolović dugo je radila na televiziji kao pomoćnica redatelja. To joj je, kako kaže, uzimalo 12, ponekad i 14 sati na dan.

- Keramikom sam se počela baviti kao i jogom, jer je meditativna, a ja sam već bila anksiozna, pod silnim stresom. Sad već godinu dana ne radim na televiziji - nije to više tako dobro plaćen posao, shvatila sam da mi se više isplati raditi ovo što jako volim, a i ljudima se sviđa.

Do njezinih predmeta pojedincima nije lako doći, velike narudžbe uzmu joj sve vrijeme.

- Često moram odbiti ljude jer nemam vremena. Ali, voljela bih imati neki showroom. Razmišljam čak i o pop-up storeu, unajmila bih na mjesec dana neki prostor i u njemu prodavala svoje stvari. Možda u Amsterdamu, gdje sam nedavno bila.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Viki nam je pripremila tri jela i poslužila ih u komadima koje je ispekla za tu svrhu. Pazila je da izgledaju lijepo u njezinu posuđu, ali i da budu fina. Losos mariniran u cikli, varivo s gljivama i kolač s pistacijama.

Kako sam se odlučila skuhati vam ova jela? Varivo kuham svaki dan, to je moj osobni comfort food, a druga dva… Malo sam prolistala kuharice, one su mi strast, neprestano ih kupujem. A htjela sam da jela izgledaju lijepo u ovom mojem posuđu.

I izgledaju, itekako, složili smo se. A i stvarno su jako fina.

Losos konzerviran u cikli s hrskavim krekerom, umakom od hrena i uljem od kopra

image
Berislava Picek/Cropix

Utješno varivo koje diže iz mrtvih

image
Berislava Picek/Cropix

Jednostavni kolač od pistacija s glazurom od jogurta i meda

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:46