RIBA ZA AMBICIOZNE

Losos konzerviran u cikli s hrskavim krekerom, umakom od hrena i uljem od kopra

 Berislava Picek/Cropix
Keramičarka Viktorija Bartolović otkrila nam je recepte za omiljena jela koja je pripremila i servirala u svojim posudama.

600 g lososa (file)
250 g svježe cikle
80 g krupne soli
80 g šećera
svežanj svježeg kopra/krupno nasjeckati •
korica 2 naranče
50 ml votke
papar krupno sjeckani 4-6 zrna

Lososu skinuti kožu i očistiti ga od kostiju. Oguliti i krupno naribati ciklu. Pomiješati sve gore navedene sastojke osim lososa. U nemetalnu posudu, dovoljno veliku za file, položiti losos, staviti ispod i iznad njega smjesu sa ciklom. Losos mora biti potpuno "omotan" smjesom od cikle. Pokriti plastičnom folijom I pritisnuti tanjurom kako bi se bolje upilo. Nakon 24 - 36 sati losos će upiti boju. Ukloniti foliju i očistiti od miksa cikle, te narezati na tanko. Losos tako konzerviran može biti u hladnjaku i do tjedan dana.

Hrskavi kreker
150 ml vode
150 g brašna (tip 00)
100 g fine bijele krupice
sol

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Zagrijati pećnicu na 200 °C. Razvaljati jako tanko - najlakše je na stroju za pastu, ili otrgnuti manje komade tijesta i valjati jedan po jedan. Položiti na papir za pečenje na pleh. Peći 4 minute. Dobro paziti jer brzo zagore.

Umak od hrena
250 g crème fraiche
2 male žlice senfa
3 žlice naribanog hrena

Sve pomiješati te dodati malo soli i papra. Za kraj položiti kreker na tanjur, dodati žlicu umaka od hrena, tanko narezani losos i politi uljem od kopra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40