GOZBA OD OSTATAKA

Ostatke šunke upakirajte u štrudlu, pincu u brzu slasticu, a od jaja napravite slasnu pitu

 iStock
Imamo nekoliko sjajnih recepata koji će vam olakšati pripremu doručka, ručka i večere u nadolazećim danima

Blagdanima poput Uskrsa, između ostalog, posebno se veselimo zbog uživanja u stvarnoj dobroj hrani, a kako bi udovoljili baš svima za stolom, ponekad s količinama te iste hrane pretjeramo. Tako u narednih nekoliko dana za doručak, ručak i večeru i dalje uživamo u šunki i siru, omiljenoj pinci, makovnjačama i orahnjačama, domaćem kruhu i kuhanim jajima. No, kako baš svaki obrok ne bi izgledao isto, pripremili smo vam nekoliko jednostavnih savjeta i ideja koji bi vam mogli pomoći da u uskršnjim ostacima uživate na još ukusniji način.

Šunka postaje štrudla ili talijanski klasik

Sigurni smo kako ste i ove godine uživali u dobroj šunki, a bez obzira jeste li je pakirali u kruh ili tek kuhali pa poslužili uz hren i francusku salatu, vjerujemo kako vas koji komad još uvijek gleda iz hladnjaka. Osim na klasičan način, uz kruh i jaja, u ostacima ove godine možete uživati i na nekoliko stvarno ukusnih načina pa tako šunku možete nasjeckati na sitne komadiće, pomiješati je sa svježim sirom, malo vrhnja i jajem pa je upakirati u vučeno tijesto i tako još malo obogatiti omiljenu štrudlu.

BRZA PITA OD SIRA

image
Vkuslandia/

Također, dobra ideja bit će i talijanski strombolli. Riječ je o dizanom tijestu u koje možete omotati omiljene mesne delicije ili pak, u ovom slučaju, tanko narezanu uskršnju šunku. Sve što trebate jest zamijesiti dizano tijesto nalik onom za pizzu, napuniti ga omiljenim dodacima, ubaciti u pećnicu na 220 stupnjeva, a dok se slasna štruca peče, pripremiti omiljeni umak po želji. To može biti grčki jogurt pomiješan s ostacima hrena ili pak umak na bazi rajčice.

RECEPT ZA TIJESTO ZA PIZZU

Od jaja radimo prhku pitu, paštete i salatu

Iako kuhana jaja u hladnjaku mogu stajati i do nekoliko dana, dobra ideja bit će iskoristiti ih dok su još svježa pa od njih pripremiti slasnu prhku pitu s kobasicama. Jednostavno zamijesite prhko tijesto, kobasice nasjeckajte na kolutiće, rasporedite ih po tijestu s jajima, sve dobro prelijte kremastom smjesom od slatkog i kiselog vrhnja i svježih jaja te ubacite u pećnicu. Uz ovakvu pitu dovoljno će biti poslužiti samo još zdjelu sezonske salate i ručak je spreman, a ostane li vam koji komad i nakon ručka, ova pita dobro će poslužiti i kao gablec na poslu.

RECEPT ZA PRHKO TIJESTO

Osim prhke pite, od ostataka jaja pripremiti možete i brzu pitu sa špinatom i jajima koja se priprema s jednostavnim tijestom od tek tri sastojka.

PITA S JAJIMA I ŠPINATOM

image
iStock

Kuhana jaja možete ubaciti i u domaću paštetu od tune. Pomiješajte konzervu tune, pola luka, kisele krastavce, malo majoneze i kuhano jaje ili samo žumanjke, dodajte začine po želji pa poslužite uz tostirani kruh za doručak ili večeru.

PAŠTETA OD TUNE

image
Anna Pustynnikova

Također, dobra ideja bit će i klasična salata od jaja koju zatim možete upakirati u različite sendviče ili tortilje ili pak mesna štruca u koju možete staviti kuhana jaja pa je obogatiti na najslasniji način.

MESNA ŠTRUCA S JAJIMA

image
Elizaveta Korobkova

Može li pinca uopće biti još bolja?

Vjerujemo kako ste već naišli na puding iz pećnice napravljen od kroasana, običnog ili panettone kruha, a dobro je znati kako ga ove godine možete pripremiti i od ostataka pince. Bit će vam potrebno tek nekoliko bazičnih sastojaka koje zasigurno imate kod kuće, a zatim je dovoljno ubaciti pincu u pećnicu, pustiti da se zapeče te poslužiti za doručak, večeru ili topli desert. Ovako pripremljenu pincu možete preliti i umacima po želji kao što su preljev od voća, čokolade ili karamele, a još topla odlično će se složiti uz kuglicu omiljenog sladoleda.

PUDING OD PINCE

image
Jack Puccio

Kruh za slatki ili slani doručak, rotkvice u salatu ili pećnicu, a mladi luk i hren u umake

Velik dio ostataka možete umotati i u tortilje pa ih pripremiti na nebrojeno mnogo načina, a stari kruh uvijek možete pohati pa mu dodati slatke ili slane dodatke. Također, od starog kruha možete napraviti i hrskavi dodatak za juhu ili domaće krušne mrvice.

Kao što smo već spomenuli, hren u kombinaciji s grčkim jogurtom i začinima mogao bi biti dobar umak, dok će se mladi luk odlično složiti u kombinaciji s avokadom. Sitno sjeckanog ga možete dodati upotrijebiti i kao svježi dodatak brojnim jelima kao što su azijski wok ili indijski curry, ali i ubaciti u osvježavajuću salatu s grčkim jogurtom i rotkvicama. Sjajna ideja bit će i rotkvice ubaciti u pećnicu pa od njih napraviti potpuno drugačiji proljetni prilog.

KREMASTA SALATA OD MLADOG LUKA I ROTKVICA

image
Olindana

PEČENE ROTKVICE

image
Tatiana Volgutova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:50