NOVO U ZAGREBU

Otvorena je slastičarnica koja nudi samo pite, jabuka je hit, ali morate isprobati ovu od buče

 Vedran Peteh/Cropix
Zagreb je dobio novu adresu za ljubitelje pita. Nude se slane i slatke varijante, a nama se posebno svidjela ona od buče

Osim klasične krem juhe koju obožavamo, različitih složenaca, pirea i nezaobilazne bučnice, ovih smo se dana baš poželjeli slatkih zalogaja od buče. Naime, dok ih Amerikanci obožavaju, kod nas su široj publici još uvijek prilično nepoznate, pa nije rijetkost da naiđemo na čuđenje ekipe kada ih ponudimo sočnim narančastim muffinima, cheesecakeom s bučom ili stvarno dobrom pitom. Što je prava šteta, jer upravo buča omiljenim desertima daje još dublje, slađe i toplije arome te ih čini sočnijima. U potrazi za slasticama koje bi i najveće skeptike razuvjerile da buča stvarno je fantastičan dodatak desertima, obišli smo nekoliko zagrebačkih slastičarnica, a potom nas je potpuno osvojila sjajna pita od buče iz Friday Pie Shopa, brenda iza kojeg stoji ambiciozna Elvira Petak i o kojem smo nedavno već pisali. Uhvatili smo je u velikim pripremama za otvaranje male slastičarnice u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici, no bez ikakvog problema usred uređivanja novog lokala zavrnula je rukave i pokazala nam kako se radi prava američka pita od buče.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Ovu pitu u ponudu sam uvela prošle godine za Thanksgiving day i, iznenadili biste se, ljudi su za njom stvarno poludjeli. U Zagrebu ima jako puno Amerikanaca koji su jedva dočekali da se mogu zasladiti pravom američkom pitom od buče. Neki kažu čak da je to ‘the best pie they ever had‘", govori nam Elvira kroz smijeh i dodaje: "Naši ljudi, moram priznati, još su uvijek malo skeptični. Znali su me pitati je li u pitanju bučnica ili neka druga kombinacija sa svježim sirom, ali jednom kada su je probali, shvatili su koliko je zapravo fina i aromatična".

image
Marko Todorov/Cropix

Dodala je i kako kod pripreme pite, ali i općenito slastica s bučom, nakon termičke obrade buču treba dobro ocijediti, a zatim je nadograditi začinima koji će je učiniti zbilja posebnom. Njezin su favorit cimet i muškatni oraščić. Osim toga, u nadjev za pitu dodaju se i gustin, zatim jaja, slatko vrhnje i mlijeko te je potrebno dobiti konzistenciju čvrstog pudinga. Na kraju, ako poželite rekreirati kakvu scenu iz američkih filmova, poslužiti je možete uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo šlaga koji će, objasnila nam je Elvira, osvježiti cijelu kombinaciju.

image
Marko Todorov/Cropix

Za pitu od buče, priznaje, potrebno je nešto više sastojaka i vremena, no kako kaže, sve se na kraju itekako isplati.

"Otkad sam je prvi put napravila, jasno mi je zašto je Amerikanci toliko vole. Stvarno je jako fina, onako prava jesensko-zimska poslastica", rekla je i dodala kako će se, uz superpopularne pite od jabuka, čokolade, šumskog voća i druge, i ova od buče definitivno naći u vitrini njezine nove slastičarnice. Pa, ako i niste od kuhanja i pripreme slastica, a baš vam se jede stvarno dobra jesenska pita, po svoj komad od ovog tjedna možete svratiti i u zagrebačku Boškovićevu ulicu na kućni broj 17.

Više informacija potražite na društvenim mrežama Friday Pie Shop, a recept potražite u nastavku.

RECEPT ZA PITU OD BUČE

image
Vedran Peteh/Cropix

KUHAJ BOLJE

Iako je bučnica provjereni klasik, ove jeseni kraljica je pita od bundeve!

Sa sezonom dugih rukava i ispijanja čaja u svakoj prilici stiglo je i doba kojem se posebno veselimo - doba omiljenih jesenskih plodova. I dok smo ove godine jesen već proslavili pripremom prve pite od jabuka, ispraznili nekoliko zdjela mandarina i uz šetnju gradom grickali porciju prvih ovogodišnjih kestena, na red je napokon došla i buča. I to u slatkom izdanju.

Za pripremu slastica od buče najčešće se koristi butternut tikva duguljastog oblika i blago narančastog mesa. No, dobro je dodati, ponegdje možete naići i na recepte za slatke zalogaje s hokaido ili kabucha tikvom. Naravno, koristiti možete i druge vrste, no butternut tikva posebno je slatka pa kod pripreme slastica možete izbjeći prevelike količine šećera, na koje često nailazimo u američkim receptima. Odlično se slaže sa začinima kao što su cimet, vanilija, klinčić i đumbir, a upravo oni dodatno ističu duboke, zemljane, slatkaste arome buče. No, da bi oni upravo takvi postali, buča se najprije, prije korištenja za različite kreme i biskvite, mora ispeći. Pečenjem njezin okus postaje još intenzivniji, što je svakako bolji odabir od kuhanja, kojim buča postaje vodenasta i blažeg okusa. Čak i ako pripremate samo pire koji ćete potom dodati u slatki napitak, popularni pumpkin spice latte, nemojte previše razmišljati i odmah je ubacite u pećnicu. Kada se kuhinjom proširi slatkasti miris, bit će vam jasno da ste postupili kako treba. Buču potom izdubite i štapnim mikserom ili jednostavno vilicom pretvorite u pire. Tako pripremljenu, u hladnjaku je možete držati tri do četiri dana i dodavati u različite smjese za biskvite i kekse, slatki kruh ili čak palačinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:08