DOBRI SAVJETI

Otvorili ste avokado koji ne možete pojesti ili nije dozrio? Evo kako ga čuvati

 Olgakriger/
Imamo nekoliko dobrih savjeta kako sačuvati ostatke avokada te na koji ih način možete smrznuti

Pogoditi savršeno zreli avokado često može biti složenije nego se čini. Iako se ponekad na dodir čini dovoljno mekanim, iznutra još uvijek može biti tvrd, a samim time i neiskoristiv u namazima i dipovima. Prije rezanja, dobro je znati kako nezreli avokado na kuhinjskom pultu obično može stajati četiri do pet dana, no svakako ga je najbolje povremeno provjeriti. U slučaju da je pak dozrio prerano, avokado uvijek možete staviti u hladnjak gdje će takav ostati nekoliko dana. No, imajte na umu da je najbolje potrošiti što prije.

Prerezali ste avokado, a ne možete ga pojesti?

Nakon što ste prerezali avokado i shvatili da još uvijek nije dovoljno dobar za konzumaciju, najbolja opcija bit će premazati avokado limunovim ili sokom limete, umotati ga u prozirnu ili omot od tkanine i pčelinjeg voska i spremiti ga u hladnjak. U slučaju da imate samo jednu polovicu avokada, također je možete premazati limunovim sokom, ali i maslinovim uljem. Avokado zatim umotajte u foliju tako da između ploda i folije nema zraka i spremite ga u hladnjak. Još jedan trik na koji smo naišli jest spremanje avokada u posudu u koju ste dodali malo vode, tek toliko da prekrije dno. Na taj bi se način proces zrenja trebao usporiti, a avokado ostati svjež još malo dulje.

A zamrzivač?

U slučaju da avokado ipak ne želite potrošiti odmah, možete ga smrznuti no dobro je upamtiti kako će smrzavanjem ipak malo promijeniti teksturu te ga je tada najbolje iskoristiti u guacamole umaku ili smoothieju. Želite li ga smrznuti, natrljajte polovicu limunovim sokom, čvrsto umotajte u foliju i stavite u vrećicu sa zatvaračem pa tako spremite u zamrzivač. Osim u komadu, smrznuti ga možete i tako da ga najprije ubacite u blender, pretvorite u pire, dodate žlicu limunova soka i prebacite u vrećicu za zamrzivanje sa zatvaračem. Tako spremljen u zamrzivaču može stajati četiri mjeseca.

Što skuhati?

Kada avokado odlučite iskoristiti, okušajte se u pripremi slasnih polpeta s umakom od avokada, salate s dressingom od avokada, napravite piletinu s avokadom u tortilji, sladoled ili čokoladnu tortu s grahom i avokadom.

POLPETE OD BROKULE S UMAKOM OD AVOKADA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SALATA S DRESSINGOM OD AVOKADA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PILETINA S AVOKADOM U TORTILJI

image
Berislava Picek/Cropix/

SLADOLED OD ČOKOLADE, LJEŠNJAKA I AVOKADA

image
Berislava Picek/Cropix/

ČOKOLADNA TORTA S GRAHOM, ROGAČEM I AVOKADOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:23