KUĆNO KUHANJE

Ova 3 jednostavna trika svako jelo podižu na novu razinu, a oduzimaju tek 15 minuta i malo volje

 Branislav Bokun/
Uzmite si vremena pa u pripremu slastica ili svakodnevnih jela ubacite još tri dodatna koraka. Vjerujte, isplati se

Ova tri jednostavna postupka neće vam oduzeti previše vremena, a za realizaciju će poslužiti posuđe koje zasigurno već imate kod kuće. Dodajte tome još i štednjak ili pećnicu te malo volje i vaša slana i slatka jela u samo 15 minuta poprimit će još bolje okuse.

Jeste li ikada ispekli brašno?

Iako se brašno prije upotrebe najčešće peče kako bi se ubile sve bakterije, ubacite li ga na samo pet minuta na 180 stupnjeva, ono će poprimiti orašast okus i velik broj jela podići na još jednu višu razinu. Takvo tostirano brašno možete koristiti za pripremu keksa ili tijesta za pite, no prije upotrebe ga obavezno dobro ohladite.

Osim za slastice, tostirano brašno bit će odličan odabir i kod pripreme domaće tjestenine, a umacima na bazi brašna kao što je, primjerice, bešamel, dat će dublji okus. Želite li juhu ili gulaš učiniti gušćim dodavanjem brašna, također razmislite o ulaganju dodatnih pet minuta u pripremu kako bi okusi jela bili bogatiji.

Također, u slučaju da volite ukrasti koji komadić sirovog tijesta kod pripreme slastica, možete biti sigurni da je ono pripremljeno s pečenim brašnom potpuno sigurno za uživanje upravo takvo kakvo je. Naravno, kod sirovog tijesta svakako valja pripaziti i na ostale sastojke kao što su, na primjer, sirova jaja.

image
Branislav Bokun/

Zašto volimo tekuće zlato?

Jednom kada otkrijete tekuće zlato, kako se još naziva smeđi maslac, vjerujte, poželjet ćete mu se vratiti. Priprema se jednostavno, a može biti sjajan dodatak kako slasticama tako i slanim jelima poput tjestenine ili različitih umaka. Sve što vam za pripremu treba je maslac, oko sedam minuta i malo pažnje. Pripremite ga tako da u posudu s debljim dnom ubacite maslac i pustite da se otopi, kada se mjehurići slegnu i maslac poprimi smeđu boju, a na dnu posude uočite točkice, gotovi ste. U trenutku kada kuhinja zamiriše orašastim aromama, dobili ste savršen dodatak jelima. Upravo zbog tih orašastih aroma, smeđi maslac u francuskoj se naziva beurre noisette, što bi u prijevodu značilo lješnjakov maslac.

Smeđi maslac možete koristiti i kao zaseban umak, dodajte mu koju grančicu začinskog bilja pa ga prelijte preko toplog komada mesa i ribe ili pečenog povrća. Dobro će se složiti i s prilozima poput palente ili pire krumpira, a keksi pripremljeni sa smeđim maslacem mogli bi postati apsolutni hit u vašoj kuhinji.

Ipak, moramo vas upozoriti, priprema smeđeg maslaca vrlo lako može poći po zlu pa stoga savjetujemo da u svakom trenutku budete uz štednjak i promatrate promjene koje se zbivaju u vašoj zdjeli. Upamtite, dovoljno je tek nekoliko sekundi da maslac poprimi neželjeni miris i postane gorak.

image
iStock

Još hrskavije sjemenke i oraščići

Kad već tražimo dublje okuse, nemojte zaboraviti kako će jela biti daleko bolja ubacite li u njih šaku tostiranih oraščića. Bez obzira na to koristite li u jelu lješnjake, bademe ili indijske oraščiće, prije nego što ih pretvorite u brašno ili posipate po jelu, ubacite ih u pećnicu na 180 stupnjeva na oko 10 minuta ili dok ne poprime boju, a divni mirisi se prošire vašom kuhinjom.

Na taj ćete način dobiti jače okuse i oraščići će postati daleko hrskaviji. Takve pečene možete ih dodati omiljenoj salati, posipati po serviranim namazima ili ih koristiti za pripremu namaza, ubaciti ih u smjesu za paniranje ili koristiti za pripremu slastica. Dobra ideja bit će i tostirati veću količinu oraščića, očistiti ih od opni, spremiti u staklenku pa koristiti po potrebi.

Dobro je spomenuti i kako, nađete li se u žurbi, oraščiće možete tostirati i na tavi, no za to će vam trebati nešto više pažnje kako ne bi previše potamnili i postali gorki. Na tavi, u svakom slučaju, preporučujemo tostiranje sjemenki kao što su, primjerice, sezam ili bučine sjemenke.

image
Janine Lamontagne
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:47