SLAVONSKI CRNJACI

Ova četiri vina imaju potencijal dugovječnog života, ali ne čuvajte ih! Posebna prilika je sad

 Berislava Picek/Cropix
U Slavoniji se uzgajaju brojne crne vinske sorte od lokalne frankovke preko burgundskog pinota crnog, do bordoških

U Slavoniji se uzgajaju brojne crne vinske sorte. Za razliku od bijelih, gdje dominantno vlada graševina koja pokriva više od 50% slavonskih vinograda, kod crnih sorti je stvar uravnoteženija i uzgaja se sve, od lokalne frankovke i drugih sorti bivšeg Habsburškog Carstva, preko burgundskog pinota crnog, ronskog syraha do bordoških poput caberneta i merlota.

Frankovka

Popularnost frankovke polako raste zadnjih godina. Nalazimo je u dva lica, prvu lakšu, mlađu, voćnu i svježiju varijantu nešto nižeg cjenovnog razreda koja predstavlja idealno vino za obiteljski roštilj i svakodnevna druženja te drugu ambiciozniju i odležanu, dužeg životnog vijeka, s nešto više koncentracije, nešto manje voćnosti i više začinskih nota kao posljedice školovanja u drvenim bačvama. Nekoć omalovažavana sorta preporođenom kvalitetom je ponovno izborila ulazak na vinske liste boljih restorana, to jest barem onih koji žele gostima ponuditi nešto lokalno i autentičnije od svugdje prisutnih internacionalnih sorti.

Feravino, Miraz Frankovka 2017
90 kn, 91/100

Feravino, najvažniji proizvođač frankovke, radi je u više lica, od lagašne, svakodnevne do ove vrlo ambiciozne pod etiketom Miraz, mirisa na duhan i crno bobičasto voće s jedva čujnim dodirom zadimljenosti. Živog i slojevitog okusa koji odiše svježinom, ugodno naglašenih kiselina, ali i sa začinskom slasti. Čvrste je taninske kičme, s kolačom od višanja na retrookusu. Radi se o jako finom vinu, slojevito i živom, s potencijalom za dugo čuvanje, a opet, i s finesom odškolovanog vina. Uz jela kao što su janjeći kotleti, ramstek s roštilja, mesne okruglice u umaku od rajčice. 14% alk.



Pinot crni

Vrlo osjetljiva sorta koja obožava hladniju kontinentalnu klimu i glinasto tlo na kalcij karbonatnoj podlozi, ali istovremeno i dosta sunca, pa su kod nje ključ uspjeha specifične mikrolokacije, kojih oko slavonskog mjestašca Kutjeva ne nedostaje. Daje elegantna, živa, svjetlije obojena i aromatična vina blažih tanina od većine drugih crnih sorata. Gastronomski gledano zbog svoje blaže prirode od drugih crnih vina pokriva jako širok dijapazon hrane, zbog čega je obožavana od strane sommelierske struke.

Galić, Pinot crni 2016
112 kn, 91+/100

Prekrasno vino atraktivnog pinotovskog teka, ne odveć mekanog, već živog, s puno voćnosti crvenog voća i začinima iz drva u pozadini. Sa za pinot neobično čvrstim taninskim okvirom te odlično odmjerenih kiselina koje daju živost i ublažuju slatki začin. Dugačkog je trajanja, s retrookusom na kupinu i trešnje. Stajanjem u čaši dodatno se otvara, uglavnom prema jagodičastom voću i duhanu. Ozbiljnog potencijala za čuvanje. Uz janjeće kotlete, pečenu puricu, tunu s roštilja i slično. 13% alk.

Blend baziran na bordoškim sortama

Merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc su najčešće sorte popularnog bordoškog blenda koji se uzgaja gotovo u svakom kutku vinorodnog svijeta. Uspješni slavonski primjerci kvalitetom ne zaostaju za ostatkom svijeta, a stilski se nalaze u zoni između elegantnih i aromatičnih primjeraka iz domovine - Bordeauxa i visoko koncentriranih i masivnih primjeraka australske Coonaware ili kalifornijske Nape.

Kaptol, Cuvee 2017
71 kn, 91/100

Široj publici manje poznata slavonska vinarija s izvrsnim crnim vinima i velikim očekivanjima u budućnosti. Radi se o atraktivnom crnjaku, vrsno školovanom, od sorti cabernet franc 34%, cabernet sauvignon 33% i merlot 33%. Miriše intenzivno, s pregršt cabernetskih aroma crnog ribiza i grafitne olovke. U pozadini se još sluti nešto šumskog voća i cedrovine. U ustima je istovremeno živo i bogato, izvrsno doziranih kiselina, omekšalih tanina, elegantno, dugačkog trajanja, voćnog finiša i blago zadimljenog retrookusa. Uz sočni ramstek s roštilja, medium rare biftek, janjeće kotlete. 13% alk.



Syrah

Popularnost syraha strelovito raste na globalnoj i lokalnoj sceni. U Hrvatskoj ga uspješno uzgajaju u nadinskom i benkovačkom vinogorju, zatim sa srednjim uspjehom u Istri i slabim u Bregovitoj Hrvatskoj. U zadnje vrijeme iznimne rezultate pokazuje baš Slavonija koja s lakoćom postiže balans između punoće i elegancije, voćnosti i začina, snage i živosti. Dakle uspješno izbjegava zamku džemastosti koja s jedne strane zna mučiti dalmatinske syrahe, kao i zelene note s druge strane, čestu boljku syraha Bregovite Hrvatske.

Krauthaker, Syrah 2017
135 kn, 92+/100

Vino izvanredne kvalitete. Prema visokoj koncentraciji i raskošnoj teksturi podsjeća na australske primjerke iz Eden Valleyja (koji su nešto elegantniji od super masivne Barosse), a s druge strane prema aromatičnosti, istaknutim kiselinama, jasnoj taninskoj kičmi i utjecaju aroma hrasta, na one iz gornjeg toka francuske rijeke Rhone i apelacije poput Cote Rotie. Na nosu vladaju kupina, hrast, malo crnog papra i tragovi višnje maraske, a u ustima pokazuje živost i mladost, visoku koncentraciju i blago zadimljeni finiš. Slojevito vino koje se otvaranjem stalno mijenja i upućuje na dugačak životni vijek. Kolekcionarske je vrijednosti i nabolje bi bilo otvoriti ga negdje u rasponu od 2022. do 2029. godine. Osso buco u crnom vinu je savršen par ovom vinu, a prati jednako dobro i druga bogatija jela poput dugo pečenih juneća rebara, zapečenih gljiva punjenih mljevenim mesom i pancetom, i slično. 13,5% alk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:36