ZA POD ZUB

Ova čokoladna slastica za odrasle toliko je jednostavna da je radim čak i na uskršnje jutro

 Lidija Lončarić
Crna čokolada, pasta od lješnjaka i tostirani lješnjak, datulje, sol... Obećali ste da više nećete, ali morate pojesti još jednu

Moram priznati da me Uskrs, od svih blagdana, nekako najmanje baca u blagdansko raspoloženje i rijetko pripremam nešto posebno. Osim, naravno, uskrsnog doručka koji je u našoj obitelji tradicija koja se poštuje. Šunka, sir s vrhnjem, mladi luk, rotkvice, francuska, još topli domaći kruh i šalica vrućeg čaja, zapravo su jedino što mi je dosad za Uskrs bilo potrebno. Onda sam napravila ova kvrgava uskršnja jaja i sve se promijenilo.

Iako je jasno da su čokoladne uskršnje slastice, poput zečeva i jaja, namijenjene isključivo najmlađima, ovaj Uskrs odlučila sam preokrenuti stvar i napravila čokoladna jaja za odrasle. Možda će na trenutak zvučati pomalo krivo, no jednom kada ih probate, shvatit ćete što mislim. Zbog dodatka bogate paste od lješnjaka daleko su od klasičnih slatkiša, crna čokolada, tostirani lješnjak i datulje čine ih ozbiljnom i elegantnom slasticom, a sol na vrhu toliko dobro zaokružuje priču da, iako ste obećali kako više nećete, morate pojesti još samo jednu.

Zaista nema potrebe za previše objašnjavanja, ovo je jednostavno slastica u kojoj ovaj Uskrs želite uživati. Nakon doručka, prije i poslije ručka pa sve do večere, a onda još malo uz koju čašu dobrog vina. Ipak je Uskrs!

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

150 g lješnjaka za pastu
100 g šećera
250 g datulja
150 g tamne čokolade
1 - 2 žlice kokosova ulja
lješnjaci za punjenje
sol

Priprema:

Lješnjake najprije rasporedite po papiru za pečenje i pecite ih na 180 stupnjeva 5-10 minuta. Gotovi su kada se kuhinjom proširi orašasti miris. Očistite ih od opni. Na tavi ili u posudi debljeg dna otopite šećer. Pustite da se otapa sve dok ne postane tekuć i poprimi jantarnu boju. Kada se sav šećer pretvorio u karamelu, rasporedite ga po lješnjacima, a možete i po drugom papiru za pečenje. Pustite da se stisne, a zatim ga razlomite na komadiće i ubacite u blender zajedno s lješnjacima. Blendajte dok ne dobijete tekuću pastu, trebat će vam nešto više vremena, ali isplati se. Dobivenu pastu stavite u hladnjak na sat ili dva. Kada se malo stisne, pastom punite očišćene datulje. U svaku datulju dodajte i jedan tostirani lješnjak. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj s malo kokosova ulja. Punjene datulje umočite u čokoladu, pospite sa soli i pustite da se stisne pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:47