VARIVA ZA KLINCE

Ova tri šarena variva klinci će provjereno obožavati i nemojte zazirati od neobičnih sastojaka

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Varivo je u suštini jednostavno za skuhati, izrazito je hranjivo, a najviše od svega svestrano te grije tijelo i dušu.

Da pitate mojeg muža koje jelo njegova žena najviše voli, zasigurno ne bi rekao da je to varivo. No, ono što me potaknulo da pronađem ljubav prema ovoj vrsti jela bio je početak dohrane našeg djeteta.

Varivo je u suštini jednostavno za skuhati, izrazito je hranjivo, a najviše od svega svestrano te grije tijelo i dušu. Budući da od samog početka naša kći jede samostalno, varivo, naime, baš i nije bilo redovito na jelovniku našeg kućanstva. Možda i zbog nepraktičnosti jedenja žlicom kod malog djeteta koje je prvenstveno moralo prvo naučiti jesti ručicama. No, vrlo brzo je došao trenutak i spoznaja da će jedenje variva potaknuti nove senzorne podražaje kod naše kćeri, a u nama novu dozu strpljenja, s obzirom na nered koji je uslijedio.

Ova tema i nije slaba točka za mnoge roditelje jer s kime god pričala, upravo je varivo jedno od omiljenijih jela njihove djece. Na meni je preostalo samo pokazati nešto drugačije i šarenije kako bi i dalje ostalo omiljeno.

Kod naše kćeri od prvog su dana boje ključne pa sam uvijek težila tome da variva budu šarena, da se u njima nalaze različiti okusi i teksture te sam ih vrlo hrabro obogaćivala začinima jer je to prava prilika za isticanje široke paleta okusa koje imamo priliku isprobati.

Od srca vam preporučam da pronađete i minijaturne modlice za povrće kako bi i najobičnije namirnice, poput krumpira i mrkve, dobile novu dimenziju, a isto tako je poželjno da su variva u slozi sa sezonom. Bez problema možete koristiti i povrće koje ste prethodno zamrzavali i vrijedno skupljali kada je njihova nabava bila dostupna, dakle u njihovoj sezoni.

Za vas sam pripremila tri malo drugačija variva. U prvom koristim meni najdraži komad mesa, teleću koljenicu, koja je zahvalna za dugo kuhanje, a njezina mekoća neosporno pali kod male djece. Drugo je spoj predivnih boja, tekstura i okusa gdje će slanutak, batat i špinat nakon njega visoko kotirati za sva buduća jela, a kokosovo mlijeko dodaje posebnu egzotičnu notu kojoj rijetko tko može odoljeti. Za treće sam zavirila u daleku, ali dragu nam meksičku kuhinju gdje mini mesne okruglice preuzimaju glavnu ulogu pa ih stoga možete pripremati od sastojaka po želji, a boje graha i kukuruza upotpunjuju koncept šarenila. Dakle, zdravo i pripremljeno u jednom loncu nesumnjivo je zahvalno za roditelje, a vjerujem da će nešto novo i drugačije zavoljeti i najmlađi.

Meksičko varivo s mini mesnim okruglicama

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Bijelo varivo od slanutka i batata koje morate voljeti

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Ossobucco varivo s povrćem pravi je favorit variva za klince

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:52