KRALJICE JESENI

OVAKO IZGLEDA NAŠA BERBA: Kraljice jeseni s jajima, u gulašu ili umaku - one su nezamjenjive!

Sve što vam treba je nožić.
 Marko Miščević
Kad nismo na putu radeći reportaže, sjedimo u redakciji okruženi kolegama koji, naravno, vole jesti (naša sreća), dapače, poneki čak i sami uzgajaju povrće i voće, kuhaju zimnice, izmjenjuju se recepti, kuha se, peku kolači, a kad se ugrabi prilika, kreće se u prirodu u potragu za prirodnim divotama.

Nije nam trebalo dva puta promišljati da se pridružimo grafičkom uredniku Borni u branju gljiva u Kozjači, odnosno u predjelu početaka Vukomeričkih gorica. Oboružani dobrom obućom i ugodnom odjećom, sprejevima protiv komaraca i krpelja te štapovima i nožićima, Borna, Andrea, Tomo i Marko u društvu peseka Grge i Dobija punili su košarice i za otprilike sat i pol nabrali tri kilograma gljiva: bilo je vrganja, sunčanica, dedeka i kostanjevka.

Marko Miščević
U potrezi za omiljenim gljivama.

- To je kao ribičija, jednostavno te privlači i opušta - pričao nam je Borna dok smo hodali puteljkom, a potom po mekanom tepihu od već opalog lišća.

Marko Miščević
Bilo je vrganja, sunčanica, dedeka i kostanjevka.

- Gljive berem odmalena. Najprije one poznatije, a potom i ostale. Najvažnije je najprije naučiti koje su najotrovnije gljive. Njih treba izbjegavati i uopće ih ne dodirivati, ali ne i uništavati i gnječiti cipelom.

Marko Miščević
''Gljive berem odmalena.''

Priroda ima svoju ravnotežu i treba je poštivati. Njih izbjegavati, a potom ubrati najprije one poznatije, a potom s vremenom i učenjem i one manje poznate i podcijenjene, jer okusi iznenađuju, a u gulašu, umaku ili s jajima, gljive su nezamjenjive.

Marko Miščević
Priroda ima svoju ravnotežu i treba je poštivati.

Ove godine šume su ih prepune, berača ima po kontinentu i na otocima, a mi savjetujemo da se pridružite udrugama gljivara koji organiziraju branje gljiva, uputit će vas o mjestima gdje rastu pojedine vrste, naučiti razlikovati i kako postupati s jestivima - zato se i nosi nožić s kojim se treba odmah odstraniti zemlja i ostale nečistoće.

Marko Miščević
Kad ih naberete ih možete osušiti ili zamrznuti.

A, kad ih naberete, i uvjerite se da su jestive, nakon pripreme slasnih jela ostatak možete osušiti ili zamrznuti. Dok ih prijatelj Radovan zamrzava sirove, samo narezane, Borna ih najprije malo propirja.

Svidio vam se članak? Pročitajte još!

DOBRA HRANA U BERBI GLJIVA: Ukradite nam recepte s naše kraljevske gozbe!

TRIKOVI U KUHINJI: Gljive vjerojatno pripremate na krivi način!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 08:40