To nam svima treba

Ovako pripremljena salata brzo je gotova i uvijek spremna da je ponesete gdje god idete

 Merinka/Getty Images
Davno se netko dosjetio salatu poslužiti u staklenci i tako spasio milijune od muke pripreme omiljenog ljetnog jela

Ne moramo se lagati, a bome niti glumiti kako imamo vremena za kuhanje i stajanje uz štednjak satima uz sve obaveze koje nas iz dana u dan iznova zaskoče. Ipak, da si malim promjenama možemo olakšati, i to je istina. Potrebno je samo malo promišljanja i malo vremena da neke stvari, kao što su priprema obroka, uvrstimo u svoju dnevnu rutinu i uvelike si olakšamo život. Ili da si ga barem olakšamo u tom segmentu.

Topli ljetni dani, kada nam godi svježe voće i povrće i laganija jela, idealni su za taj korak. Mnogi među nama, naime, rado umjesto konkretnog komada mesa ovih vrućih tjedana posegnu za salatom. I to je dobro iz više razloga. Em se zasitimo, em nismo omamljeni nakon što pojedemo, em - što nam je ovdje važno - ne moramo grijati jelo niti ga satima pripremati.

image

Salata iz staklenke

Unsplash

Za pripremu salate koju ćete uvijek imati spremnu i moći ćete je ponijeti sa sobom gdje god krenuli, potrebni su vam tek sterilna staklenka s poklopcem i svježe namirnice. Zelene salate, rajčica, krastavac, kukuruz, kuskus, kvinoja ili neka druga žitarica... može i kuhano jaje, tuna, pržena slanina ili tofu s grila, sastojke odaberite sami i napravite salatu kakvu biste rado da vam dostave iz restorana.

Jedino pravilo je kako slagati ovakvu salatu. Naime, potrebno je slijediti redoslijed kako bi ona bila naprosto savršena!

1. DRESING

Zamutite svoj omiljeni dresing i njega prvog ulijte u staklenku kako ne bi namočio ostale sastojke.

2. HRSKAVI SASTOJCI

Pod hrskavim sastojcima mislimo na luk, celer, mrkvu, krastavac, papriku i slično za koje nije problem da upiju malo dresinga.

3. MEKI I OSJETLJIVI SASTOJCI

Na ovu razinu stavljate sve ono što bi trebalo ostati suho, kao što su primjerice gljive, tikvica, jaja, kukuruz, tuna, brokula i slično, a pogotovo ako ste ih prethodno prepržili na tavi.

4. BAZA

Na samom kaju u staklenku dodajte bazu za salatu. To može biti salata, matovilac, rikula, ali i tjestenina, riža, kus-kus ili, primjerice, kvinoja.

P.S. I da, zanemarite fotografije, one su ilustrativne prirode te, iako lijepe, ne pokazuju kako se ispravno slaže salata u staklenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:38