SVE NA JEDNOM MJESTU

Ovdje je sve što vam treba za blagdanski stol: juha s noklicama, domaći kruh i dvije vrste pečenja

U restoranu Skenderica 1912. ozbiljno drže do zagrebačke tradicije, ali ima i nekih inovacija, poput kuglica za bor punjenih čvarcima

Koliko raskošno i slasno izgleda zagrebački božićni ručak još smo se jednom uvjerili ovih dana, kada smo svratili u restoran Skenderica 1912. u Remetama i na velikom stolu usred blagdanski uređenog lokala zatekli pravu gozbu. Zdjela vruće juhe iz koje još uvijek izlazi mirisna para i koja se, kako nam je rekao tamošnji kuhar Ante Matković, kuhala satima prije nego što smo pokucali na njihova vrata, pa sjajni, već naoko sočan kopun s mlincima, rolana svinjetina s koje je teško skinuti pogled i domaći kruh samo su dio onoga što se u Skenderici gostima nudi usred prosinca. Ima tu i hladetine, terine, makovnjače i orahnjače, kako nam kažu, sve u čemu se u obitelji Lisak, koja stoji iza nedavno ponovno otvorenog restorana, i inače uživa za blagdane.

image

Vlasnica zagrebačke Skenderice Ana Lisak, voditelj restorana Bruno Pavlić i kuhar Ante Matković

Berislava Picek/Cropix

JUHA, HLADETINA I PERAD

"Meni je najdraža hladetina koja se kod nas uvijek jela još po povratku s polnoćke, ali teško je odoljeti i slasnom kopunu, nezaobilaznim mlincima, rolanoj svinjetini, ma sve me vuče da sjednem za stol s obitelji uživam u dobroj hrani", rekla nam je Ana Lisak, a njezin unuk Bruno Pavlić, koji je danas voditelj Skenderice, nadovezao se kako on ipak najviše voli domaću juhu, a hladetinu preskače.

SVE ŠTO VAM TREBA ZA DOBRU JUHU S KNEDLAMA OD GRIZA

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

ZAGREBAČKA TRADICIJA

Kako je objasnila Branka Pavlić, inače diplomirana etnologinja, purica ili druga perad na zagrebačkom stolu obavezna je zbog simbolike. Ona nogama gura zemlju iza sebe i tamo ostavlja sve ružno.

"Blagdanska zbivanja oduvijek su počinjala već na sam Badnjak, kada se cijeli dan postilo, a tek navečer gostilo. Najstariji muškarac u kući unosio je bor, a na stolu je već čekao kuglof u koji se zabijala grančica bora. Ispod stola stavljala se slama na kojoj bi onda spavala djeca. Muškarac je zatim izgovarao blagoslov, pjevala se božićna pjesma ‘Narodi nam se kralj nebeski‘, a zatim se bor kitio papirnatim ružama i ukrasima koje su u vrijeme došašća izrađivale djevojke, orasima, češerima i crvenim jabukama. Nakon toga jela se riba, savski som i šaran, prežgana ili bažulova juha i salata s bučinim uljem. Nakon polnoćke na red je došla hladetina i sitni kolačići, a onda idućeg dana, na sam Božić, obavezno perad s mlincima. Božićni stol i nekad bio je vrlo sličan onom današnjem", objasnila nam je ukratko Branka Pavlić zagrebačku blagdansku tradiciju.

RECEPTI ZA KOPUNA S MLINCIMA I ROLANU SVINJETINU

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

UŽURBANA BLAGDANSKA ATMOSFERA

Iako danas u nešto užurbanijem raspoloženju, kakvo zbog velike količine posla trenutno vlada u Skenderici, rekli su nam naši domaćini, ipak pronalaze dovoljno vremena jedni za druge i neizmjerno ih vesele sve obiteljske, blagdanske aktivnosti. Restoran je odavno okićen godinama čuvanim blagdanskim ukrasima, u pozadini se uvijek čuje prigodna glazba, a na bor u restoranu ove godine dodali su i neobičan dodatak - kuglice s čvarcima.

"To nam je bilo baš nekako fora, a i gostima se jako sviđa. Iako još uvijek imamo zbilja puno posla s ovim i drugim našim projektima, kako to kod nas i inače bude u ovo blagdansko vrijeme, nekako uspijemo pronaći vremena za malo smijeha jedni s drugima, ali priznajemo, već jedva čekamo Božić i barem kratak odmor u krugu obitelji", rekli su nam na kraju, a potom nas prepustili mirisima i okusima s njihova blagdanskog stola.

RECEPT ZA LIJEVANI KRUH

image
Berislava Picek/Cropix
image

Osim slanog, u Skenderici je obavezan i slatki stol

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:10