NOVO MJESTO

Ovdje možete kupiti macaronse Petre Jelenić, Jankovićevo pivo i polugotova jela za tjedno kuhanje

 Vedran Peteh/Cropix
U zagrebačkoj Petrinjskoj ulici ovog je tjedna s radom započeo Rougemarin Doma

Na početku Petrinjske ulice, taman kad skrećete s trga, na mjestu na kojem je do prije nekoliko mjeseci stajao Rougemarin City, sestrinski restoran svima već dobro poznatog Rougemarina na Folnegovićevom, ovog je ponedjeljka otvoren Rougemarin Doma, specijalizirana trgovina gotovih i polugotovih jela i mjesto na kojem vrlo lako možete nabaviti baš sve potrebno za cjelotjednu pripremu ručka.

Rougemarin Doma još je jedan projekt nastao iz kreativnog promišljanja Marina Medaka pa je tako, uz veliku pomoć svog tima, osmislio koncept te na police ugodno uređenog prostora posložio širok spektar najrazličitijih proizvoda, od svježeg voća i povrća domaćih proizvođača, preko umaka poput skradinskog i bolognese, različitih varijanti majoneza i pesta, svježe tjestenine i tijesta za pizzu, za pripremu spremnih komada mesa iz Santoku mesnice, mini burger paketa, pa sve do ukiseljenog povrća, začina, čokolada, craft piva, velikog izbora vina i sokova.

image
Vedran Peteh/Cropix

Gotovi svi proizvodi dolaze iz Rougemarinove kuhinje, a pri stvaranju ove posebne priče Medaku i njegovom timu pripomogli su i chef Mario Mihelj sa svojim domaćim sirupom od mente, bazge i limete, slastičarka Petra Jelenić čiji će se macaronsi također kroz mjesec dana naći na policama, zatim pivo Mate Jankovića, kava Nika Orosija, a valja spomenuti i Marina Nekića koji će svoje koktele također prezentirati u sklopu Rougemarinove ponude.

"Priča je održiva, kompleksna i urbana, u nju će trebati puno ulagati i toga smo svjesni, ali htjeli smo napraviti najbolji dućan u gradu i polako smo krenuli ostvarivati tu želju", rekao nam je Medak pa još jednom napomenuo kako se cijela ideja vrti oko održivosti koje se od samog početka drže i u Rougemarin restoranu te kako je htio stvoriti svojevrsno mise en place skladište u koje gosti, ali i kolege chefovi dolaze po ono što im trenutno nedostaje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Dodao je i kako se od samog početka vodio japanskom filozofijom ispijanja čaja ichi-go ichi-e, što u prijevodu znači samo jednom i samo ovaj put te za svakog kupca želi stvoriti jedinstven događaj koji se doživljava samo jednom. Upravo zato, pojasnio je Medak, svakoga tjedna slavit će jednu namirnicu pa će tako stalna ponuda biti obogaćena, primjerice, maslinama na način da kroz proizvode na policama svi zajedno neprestano uče te se pri svakom dolasku otkriva nešto novo.

"Intenzivno radimo i na pokretanju web stranice i smišljamo načine na koje će funkcionirati dostava, a do tada su u funkciji dućan i restoran u sklopu dućana u kojem ćemo koristiti, primjerice, naše povrće i stvarati vegetarijanska jela uz koja će se onda naručivati meso kao prilog", dodao je Medak pa pojasnio kako je cilj svakodnevno puniti police novim i svježim namirnicama.

image
Vedran Peteh/Cropix

Uskoro kreću i s doručkom kod kojeg će se, rekao nam je, posebna pažnja posvetiti pripremi domaćeg maslaca upravo tamo, u samom dućanu, pomoću starog stroja koji je za vrijeme našeg dolaska još uvijek bio na restauraciji.

"Išli smo s time da sve što možemo radimo sami, da bude kvalitetno, ali da cijene budu pristupačne i poput onih u supermarketima, a volio bih da tako i ostane."

Nakon razgovora s vlasnikom Marinom Medakom, izabrali smo nekoliko proizvoda iz ponude pa ih isprobali. Svakako bismo izdvojili debelo tijesto za pizzu po kojem je Rougemarin poznat, a u ovom ga dućanu možete kupiti već unaprijed pečenog i nadjevenog umakom od rajčice pa ga zatim kod kuće tek završiti u mikrovalnoj ili pećnici, a stajat će vas svega 14 kuna. Svidjele su nam se i okusima zbilja bogata šalša (33 kune), kremasta pileća pašteta s curryjem (27 kuna) te domaći humus (17 kuna) i taman dovoljno sladak chutney od jabuka (13 kuna) koji je sjajan par različitim sirevima, ali i Rougemarinovim paštetama. Sok Marija Mihelja (55 kuna za litru sirupa) također je odličan odabir, a svakako preporučujemo i čokolade poput one s kulenom i lješnjacima (11 kuna).

image
Vedran Peteh/Cropix

Rougemarin Doma, slobodni smo reći, trgovina je stvorena za užurbano doba koje trenutno živimo i odlično mjesto za nabavku namirnica koje se zatim brzo i jednostavno pripremaju u kućnoj radinosti dok, primjerice, uzimamo pauzu od rada kod kuće ili pak se naprosto nemamo vremena posvetiti kuhanju. Uz sve to, dobra je vijest i kako Rougemarin Doma počiva na zero waste načinu razmišljanja što se zatim, osim u kuhinji, prenosi i na same kupce pa tako pri povratu staklenka u kojima ste kupili određeni proizvod, dobivate popust ili vam je vraćena kaucija. Također, popust trenutno možete zaraditi i novim prijedlozima kako poboljšati čitav koncept pa tako, padne li vam na pamet kakva ideja zlata vrijedna, ovdje vam ona može donijeti profit u najukusnijem obliku.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:53